Február 21-én lesz az Idegenvezetők Világnapja – Kóródy Klaudiával beszélgettünk

Budapest egyike Európa, sőt, a világ legszebb településeinek. Az Idegenvezetők Világnapja (február 21.) alkalmából egy fővárosi idegenvezetővel, Kóródy Klaudiával beszélgettünk a legnépszerűbb látványosságokról, de szakmája érdekességeibe is beavatott minket.

Klaudia 5 éve dolgozik idegenvezetőként Budapesten, és azért választotta ezt a pályát, mert angol- és spanyol nyelvtudását szerette volna kamatoztatni. Jelenleg 2-3 órás gyalogos városnéző túrákat visz általános és tematikus témában, míg a főszezonban 1,5-3 órás privát túrákat vezet, elektromos járművekkel (segway, scooter). Interaktív, beszélgetős túrákkal, a történelmi Budapestről készült fotókkal, tornával próbálja még különlegesebbé tenni az idegenvezetés élményét, befejezésként játékkal készül, amiért Sport szeletet, télen szaloncukrot lehet nyerni. Az is előfordul, hogy a Vörösmarty téren több nyelven Szózatot szaval.

Szerinte azért jó idegenvezetőnek lenni, mert…

…utazáskor kilépsz a hétköznapokból, eltávolodsz a kötelességektől, a nehézségektől, a felfedezhetsz új helyszíneket, ízeket, hangulatokat. Közben vidám, érdeklődő emberekkel töltöd az időd, akik azért jöttek Budapestre, hogy jól érezzék magukat. A szabad levegő és a napsütés a legjobb munkakörülmények.

Az idegenvezetői munka legnagyobb kihívása, hogy…

…egyes turistákat gyakran fegyelmezni kell, ne menjenek át a piros lámpán, vagy ha jön a villamos, ne próbáljanak meg átkelni a síneken a segway-jel. A scooterezés közbeni telefonozás is rendszeres, és egyáltalán nem biztonságos.

Budapest legnagyobb előnye, hogy…

…itt nincsenek olyan nagy távolságok, mint más európai nagyvárosban. Egy átlagos vezetés 2-3 órás, ami elég arra, hogy a látogatók megnézzék a pesti belvárost, és a budai várnegyedet. Egy-egy rövidebb séta 3-4 km hosszúságú, ami többnyire nem okoz gondot egyetlen korosztálynak sem.

A legnépszerűbb látványosságok…

…a Szabadság tér, a Szent István Bazilika, az Erzsébet tér, a Vörösmarty tér, a Dunakorzó, a Lánchíd, a Clark Ádám tér, a Budavári Palota, a várnegyed lakó része, a Mátyás-templom, és a Halászbástya, a Gellért-hegy, a Szabadság szobor, és a Parlament. A turisták körében legismertebb helyek egyébként fürdők, a Parlament, a romkocsmák, a Lánchíd, és a Budai vár.

A legfurcsább kérdés, amit valaha feltettek Klaudiának…

…Budán és Pesten egy nyelvet beszélnek?