Minden, amit tudni akartál a pálinkáról

Aki Magyarországra utazik, a gulyás és a paprika mellett még egy gasztronómiai különlegességet kötelezően meg kell kóstolnia: ez a pálinka, a magyarok különleges gyümölcspárlata.

A gyümölcs legnemesebb értékeit, illatát és zamatát hordozza magában minden egyes korty pálinka. Aki megkóstolja, úgy érezheti, a legfinomabb, érett gyümölcsbe harap bele.

Fotó: Pálinka Museum Shop Bar

A pálinka készítése és élvezete több mint félezer éves múltra tekint vissza Magyarországon. Hagyományosan a paraszti kultúrából érkezett, a „puszta népe” ebben a formában mentette el a gyümölcsfák termését. Az idők során azonban, ahogyan a szeszgyártás fejlődött, a felsőbb társadalmi rétegek is előszeretettel fogyasztották, mára pedig olyan nemes itallá fejlődött, amely a legkifinomultabb ízlésű vendégeket is elkápráztatja.

A legkülönfélébb gyümölcsökből készülnek ezek az italok. Évtizedeken át a sárgabarack volt a legnépszerűbb, de készül párlat szilva, körte, meggy, sőt birs és málna felhasználásával is.

Fotó: Pálinka Museum Shop Bar

A legjobb minőséget szigorú törvények garantálják. Ezek szerint a pálinka kizárólag Magyarországon termett gyümölcsből, itt főzött, palackozott ital lehet. Minimum 37,5%-os alkoholtartalommal. de nem ritka a 45 vagy akár 60 fokos sem. A legfontosabb azonban, hogy kizárólag gyümölcsből és finomított víz felhasználásával készülhet, semmiféle hozzáadott anyagot nem tartalmazhat. Ez garantálja, hogy

A pálinka az Európai Unió eredetvédelme alatt áll: hasonlóan a francia Cognac-hoz, Champagne-hoz vagy Calvadoshoz, az egyes termőterületeken készült italok kapnak védelmet. Összesen 9 magyarországi régió birtokolja a jogot, hogy az ott termett gyümölcsből főzött párlatot megkülönböztetett védjegy alatt forgalmazza.

blank
Fotó: Pálinka Museum Shop Bar

A pálinkát nem úgy kell inni, mint egy shotot: hasznos ivás előtt levegőztetni egy kicsit, hogy a gyümölcs illatai kibontakozzanak, és ezután érdemes megillatolni. Ezt követően apró kortyonként javasolt inni, lassan kiélvezve a legnemesebb aromákat.

Egészségedre!

Ha még több érdekességet szeretnél megtudni az italról, esetleg meg is szeretnéd kóstolni, irány a Pálinka Museum Shop Bar!