5 hely Budapesten, ahol élvezheted a telet

A téli sportok szerelmeseinek legnagyobb bánatára, Magyarország az Európa legjobb síparadicsomaival rendelkező országok listáján igen hátul helyezkedik el. Ez persze nem jelenti, hogy nincsenek olyan helyek Budapest közelében, ahol millió ruharétegben, piros orcával élvezhetjük a friss levegőt. Lentebb olvashatjátok, merre érdemes indulni.

Városliget

Városligeti Műjégpálya

A téli Budapest egyik legnagyobb látványossága a Városliget szélén található műjégpálya, amely az impozáns korcsolyacsarnok neobarokk épülete mögött terül el. A műjégpálya 1870 óta fogadja a jégkorcsolya szerelmeseit, amikor Rudolf herceg hivatalosan felavatta Európa legnagyobb műjégpályáját. A háttérben a Vajdahunyad várával és a Hősök tere magasba nyúló Gábriel arkangyal szobrával, a Városligeti Műjégpálya egy téli randi hangulatos helyszíne lehet, ahol a korcsolyázás után széles meleg italkínálatból választhattok. Abban az esetben, ha nincs jégkorcsolyád, a főépületben bérlésre is van lehetőség, de korcsolyaórákon is részt vehetsz.

Fotó: Garabuczi Dóra (Flickr)

Széchenyi Fürdő

A korcsolyapályán túl, a Városligetben más téli kikapcsolódás is vár. Európa legnagyobb fürdőkomplexumának természetes gyógyvize a leghidegebb időben is felmelegíti a fürdőzőket: a felejthetetlen vízi élményt mindenkinek meg kell tapasztalnia!

Fotó: Shawn Harquail (Flickr)

Királydomb

Ha nem nyűgöz le a magyar fürdőkultúra és a jégkorcsolyázásért sem vagy oda, sétálj el a Királydombig, ami egy, az 1970-es években kialakított mesterséges domb. A változatos lankák amatőr és gyakorlott szánósoknak is élvezetes kihívást jelenthetnek.

Normafa

Normafa egész évben népszerű kirándulóhely, ilyenkor télen pedig – amint leesik az első hó –, a főváros első számú találkahelyévé válik, ahol szánkózni lehet. A békés lankák gyerekzsivajtól hangosak, akiket még az embertömeg okozta latyak sem tántorít el a szánkózástól. A Normafa magaslati elhelyezkedésének hála a kilátásban sosem lehet csalódni. A tökéletes téli nap hozzávalói tehát a következők: utazás a fogaskerekűn Széchenyi-hegyig, a téli erdő megcsodálása a gyerekvasútról, majd leszállás a Normafa megállójánál, forralt borozás, az Erzsébet-kilátó megmászása, és végül libegőzés Zugligetig.

Fotó: Nagy Dávid (Flickr)

Tabán

Alig egy évszázaddal ezelőtt a Budai Várnegyed és Naphegy között elhelyezkedő Tabánt Budapest bohém negyedeként tartották számon, hiszen számos bárnak, étteremnek és bordélyháznak adott otthont a több ezer szerb, görög, oláh, horvát, cigány és szlovák lakta terület. A helyi önkormányzat a harmincas években végül úgy döntött, leromboltatja a negyedet az ott élők alacsony életszínvonala miatt. Napjainkban a Tabán egy csendes parkkal egyenlő, aminek lankáin jól csúsznak a szánkók a téli napokon, de a távolban még a Budavári Palota patinás épülete is feltűnik.