Kezdd 2019-et a Budapest Music Centerben! – Programajánló

A Budapest Music Center 2018-ban az egyik kedvenc helyünk volt, ha zenei programra vágytunk. Amikor megnéztük a zenei központ 2019-es programkínálatát, örömmel vettük észre, hogy jövőre is rengeteg fantasztikus koncerttel várnak, melyekről nem érdemes lemaradni. Gyűjtésünkben 5 januári programról olvashattok.

Eötvös 75 – január 5. – 19:30

A hetvenötödik születésnap sokak számára a számvetés ideje volna, de nem Eötvös Péternek. Az ünnepi koncert nem retrospektív, Eötvöst jobban érdekli a jelen és a jövő, mint a múlt – általában is, önmagával kapcsolatban pedig különösen. A műsorban kizárólag az új évezredben született művek, zömében kamaradarabok szerepelnek, jó részük először lesz hallható Magyarországon. S mivel vérbeli színpadi szerzőről van szó, bemutató előtti verziójában elhangzik az Alessandro Baricco Selyem című regénye nyomán komponált, öt hangszerre és narrátorra írott melodráma, a Secret Kiss is, mégpedig Molnár Piroska főszereplésével.

PALME – Szokolay kantáták / Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál – január 9. – 19:00

Szokolay Sándor életművéből két kantáta szerepel az est műsorán, melyek megismerését segíti Vajda Gergely, az est karmestere. A művek ismertetésén túl, keletkezésük idején az európai-, illetve a világ zenetörténetében elfoglalt helyükről, valamint a zenei félmúltunkhoz való viszonyunkról is beszél.

Haydn, Copland, Janaček – január 25. – 19:00

A Rondo Quartet idén is egy 3 koncertből álló sorozatot mutat be a BMC Könyvtárban. Mindhárom hangversenyen elhangzik egy-egy darab az első vonósnégyes-szerző, Joseph Haydn utolsó teljes sorozatából, az Erdődy-kvartettekből, majd a műfaj történetének két izgalmas oldalágából: Janaček vonósnégyesei – kiegészülve egy zongora-ciklus átiratával – , melyek mind formai mind hangszerelési szempontból különlegesek, valamint egy-egy példa arra, hogy amerikai zeneszerzők (Ives, Copland, Cage) hogyan nyúltak az eredendően ízig-vérig európai kamarazenéhez. A belépés díjtalan.

blank

Párhuzamos életutak – Szerzői est | Balogh / Sándor / Tornyai – január 26. – 18:00

A Du Fay-Bach előadássorozat zárókoncertjének – Balogh Máté, Sándor László és Tornyai Péter szerzői estjének – műsorát úgy válogattuk össze, hogy az elhangzó darabok erről a megtermékenyítő inspirációról adjanak tanúbizonyságot. Fontos és tanulságos az, hogy egy szerző egy adott (élet)helyzetben, vagy egy adott esztétikai kérdőjellel szembesülve milyen alkotói döntést hoz. Nagy merészen úgy gondoltuk, hogy ez éppen annyira fontos a ma élő zeneszerző, mint a múlt csodált mesterei esetében.

blank

A Ligeti Ensemble hangversenye: Schönberg-est – január 31. – 19:30

Schönberg zenéje alatt ma az ultramodern túlzások nevetségessé fokozott kiadását értik. Hazájában már csak úgy kezelik: »der Fall Schönberg«, mintha csak a pszihopatológiába utalnák” – tudósította 1912-ben a Nyugat olvasóit Molnár Antal a kortárs Arnold Schönberg működése körül uralkodó közhangulatról. Azóta eltelt egy bő évszázad, és Schönberg időközben zenetörténeti klasszikussá lett, ám életművének félreértésektől és előítéletektől mentes megismerése máig sem vált teljessé. E célt szolgálja ez a koncert is, amely a tonalitással szakító 1909-es Három zongoradarabbal indul majd, a modern és kortárs zene iránt példás elkötelezettséget tanúsító Csalog Gábor előadásában.

blank