Meglátogattuk a minden ízében modern Etyeki Kúriát

A fővárostól mindössze 30 kilométernyire található Budapest szőlőskertje, a bájos nagyközség, Etyek, ahol egészen új szintre emelik az innovatív borkészítés fogalmát. Úti célunkként a régió egyik zászlóshajóját, az Etyeki Kúria Borgazdaságot választottuk, ismerd meg te is!

Az Etyek-Budai borvidék a 13. század óta ismert bortermelő terület, amelyet egykor az ősi Pannon-tenger borított. Ennek köszönhető, hogy a talaj mészkőben gazdag. A főváros zajától távol, idilli környezetben találtuk magunkat; a kilátás csodás, a levegő friss, és a macskakővel kikövezett utat szegélyező, hangulatos pincék láttán szinte hihetetlennek tűnt, hogy Budapest csupán kőhajításnyira található innen.

Hangulatos kis utcán közeledtünk úti célunk felé, amelyet az etyeki Öreghegyen alapítottak 22 évvel ezelőtt. A minden ízében modern Etyeki Kúria Borgazdaság két nagyobb szőlőtermő területtel rendelkezik, ezek közül Etyeken a sauvignon blanc, chardonnay és pinot noir triója, míg Sopronban a merlot, zweigelt és a kékfrankos számít kiemelkedőnek.

Fotó: Etyeki Kúria

Rendkívül korszerű épülettel találtuk szemben magunkat: a beton- és üvegfelületek adta modern külcsínt a hagyományos építészeti stílust idéző fagerendák igyekeztek ellensúlyozni, amelyek a bejárattal szembeni borbár fölött kaptak helyet. Vendéglátóink kedvesen körbevezettek minket, először a hangulatos teraszon néztünk körül, majd az üvegfalú, kortárs művészek munkáival díszített világos termet vettük szemügyre, ami megbeszélésekre és az ebéd vagy vacsora elköltésére egyaránt remek helyszín.

Az épületben a klasszikus borbár, a 80 fő számára is alkalmas borbíráló terem, és maga a borászat jól megfér egymás mellett, erről pedig magunk is megbizonyosodhattunk, hiszen a vinifikációs folyosón sétálva az üvegpadlónak hála, lábunk alatt láthattuk a hatalmas fémtartályokat, valamint fahordókat. (A közeljövőben tervezett fejlesztésekkel a befogadható vendégek száma várhatóan meg fog duplázódni.)

Fotó: Linda Photography

Megterített asztalunk már várt ránk, közvetlenül a borbár mellett, ahol csatlakozott hozzánk Nagy Vince, az Etyeki Kúria kereskedelmi- és cégvezetője, hogy velünk együtt kóstolja végig a borászat büszkeségeit. Vendéglátóink helyi beszállítóktól beszerzett sajtkülönlegességekkel (Etyeki Rouge sajt, klasszikus trappista és a tehén pasztőrözetlen tejéből készülő Hegedűs sajt) és kétféle, fonott kosárkában tálalt pogácsával (magvas és tepertős) kedveskedtek nekünk. Nem bízták a véletlenre a tökéletes borélményt: a borok karakterének hangsúlyozása érdekében aszalt gyümölcsökkel is megkínáltak minket.

blank
Fotó: Linda Photography

Borkalandunk első állomásaként a Pláne Frizzante White nevű gyöngyözőborral ismerkedtünk meg, amely királyleányka, pinot gris és egy kevés zenit házasításából született meg. Ahogyan az Etyeki Kúria legtöbb fehérbora, ez a különlegesség is a reduktív borkészítés terméke, ami azt jelenti, hogy az erjedés folyamata acéltartályban történt, oxigén kizárásával, így megőrizve a friss illatjegyeket. Második kóstolt borunk, a Kúria White (2017) szintén ezzel az eljárással készült, ráadásul a zenit kivételével ugyanolyan szőlőfajtákból, mint a Pláne Frizzante White. A vibrálóan gyümölcsös fehérbor friss savaival, üdeségével, és kellemes élénkségével már egy korty után teljesen lenyűgözött minket.

A borászat prémium termékei közül megkóstolhattuk az Etyeki Kúria büszkeségét, a Chardonnay-t (2016), amelyet könnyed elegancia és telt ízek, illatában pedig a finom vajasság és pörkölt csonthéjas jegyek mellett friss citrusosság jellemez. A lendületes savak és a szép gyümölcsösség csupán hab a tortán, nem véletlen, hogy ez a nemes bor minden évben több száz látogatót vonz a birtokra, hogy a ChardonnÉJ nevű rendezvényen élőzenével, plédeken pihenve ünnepeljék a mészköves talajt annyira kedvelő fajtát és a belőle készült ízletes nedűt.

Nem tudtunk ellenállni a borászat vörösborainak, amelyek már a kóstolás előtt kivívták elismerésünket egyszerű, ám annál kreatívabb címkéikkel. A Kúria Red (2016) intenzív, gyümölcsös illatával, szilvás jegyeivel emelkedik ki az átlagos vörösborok táborából, hogy feszes savaival, karakteres fűszerességével és finom vaníliás aromáival elvarázsolja ízlelőbimbóinkat. Ha vacsorára hívnád családtagjaidat vagy barátaidat, ez a bor remek választás, hiszen tökéletesen illik például a tésztaételekhez és a grillezett húsokhoz is.

A borászat Pinot Noir (2016) nevű borát is meg kell említenünk a felsorolásban, mert az etyeki pinot noir telepítése valódi sikertörténet: a szőlőfajtával a vidéken elsőként az Etyeki Kúria tett próbát, és a kockázatosnak tűnő vállalkozás meglepően sikeresnek bizonyult. A belőle készült bor ellenállhatatlanul bársonyos textúrájú, illatában pedig erdei gyümölcsre emlékeztető – milyen nagy szerencse, hogy esélyt adtak neki!

Az Etyeki Kúria támogatja a főborászi feladatokat közel 10 éve ellátó Mérész Sándor önálló projektjeit; jelenlegi projekt bora, a Zenit a látogatók egyik kedvence ropogós gyümölcsösségének köszönhetően.

Az egyszerű, ám kifejező címkéktől – amelyeket az osztrák Cordula Alessandri tervezett – a tökéletesen megkomponált ízharmóniáig minden teljesen a helyén van. Tapasztald meg a hely különleges atmoszféráját, miközben a teraszon ülve gyönyörködsz a lenyűgöző tájban és Etyek minőségi borait ízlelgeted. Ne maradj le kiváló eseményeikről sem, kövesd őket a közösségi médiában, Facebookon és Instagramon is!

blank
Fotó: Etyeki Kúria

2091 ETYEK, Öreghegy Hrsz. 2699