Napszálltától A nyugodt Nap évéig – Világhírű rendezők a legnagyobb magyar filmfesztiválon

Az elmúlt évek alatt a Jameson CineFest Magyarország vezető filmfesztiváljává vált. Nemcsak a szponzorok látták meg a fesztiválban rejlő lehetőségeket, hanem a magyar és az európai filmszakma is: a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál a fiatal film egyik legjelentősebb közép-európai fórumává nőtte ki magát.

Az alkotásokat idén az Arany Oroszlán-díjas Krzysztof Zanussi vezette zsűri fogja értékelni, a legendás lengyel rendező mesterkurzust tart Miskolcon és átveszi a fesztivál Európa-díját is. Beszédes, hogy ez az egyetlen hazai filmfesztivál, ahol a nemzetközi zsűri mellett a FIPRESCI, azaz a Filmkritikusok Világszövetsége díjazza a munkákat, és nemzetközi ökumenikus zsűri is dolgozik szeptember közepén a CineFesten.

A nagyjátékfilmes mezőnyben magyar premiereket láthattok itt: erős az amerikai függetlenfilm-vonal és persze a legérdekesebb és legmerészebb európai rendezők is képviseltetik magukat Miskolcon. Nagyvásznon, tökéletes képminőségben, és, bármilyen hihetetlen, továbbra is ingyen láthatjátok a legújabb filmeket. Cannes, Velence, Berlin legjobbjait gyűjtötték össze egy csokorba.

A jó filmek nem technika- vagy nyersanyag-függők, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a szelekcióban megtalálható Timur Bekmambetov és Paul Dano sokak által várt új filmjeitől a Cannes-ban díjazott magyar Egy napon és a cseh Lajkán át Nuri Bilge Ceylan remekművéig és a keletnémet A néma forradalomig számos különböző film – és ezek tényleg az elmúlt év legjobbjai! Az egyik legjobban várt film pedig az Oscar-díjas Nemes László Napszállta című alkotása, melynek magyar premierje szintén a Jameson CineFesten lesz.

A versenyfilmek mellett számos kísérőprogram várja a közönséget – közülük jónéhány „klasszikus”, sok éve megrendezett, népszerű JCF-rendezvény. A 9. születésnapját ünnepli a Szabó István védnökségével zajló CineClassics filmtörténeti programsorozat, mely Zanussi három felújított mesterműve mellett fergeteges Tímár Péter-vígjátékokból válogat és tiszteleg a hollywoodi film közép-európai származású pionírjai előtt is.

Hetedik alkalommal rendezik meg a nagy sikert aratott Miskolci Nemzetközi Filmvásárt, továbbá kerekasztal-beszélgetések, forgatókönyves programok és szeptember 14 és 23. között minden este jobbnál jobb bulik várják a Miskolcra látogatókat. Páratlan filmélmények és koncertek, bulik, ráadásul ingyen, egy jó whiskey társaságában: a Jameson CineFest idén is ellenállhatatlanul vonzó.

Vár Miskolc, vár a CineFest!