Ezekkel a filmekkel hangolódj a foci VB-re!

Június 14-én kezdetét veszi a 21. labdarúgó-világbajnokság, és 1 hónapon át azok is a tv képernyője elé ülnek, akik nem kimondottan rajongói a sportágnak. Tűkön ülve várod, hogy a foci világának legnagyobb sztárjai pályára lépjenek? Hangolódj az elmúlt évek legjobb futball témájú filmjeivel!

Maradona – Kusturica filmje (2008)

Diego Armando Maradona a futball legendás alakja, aki tehetsége mellett a magánéletét övező botrányok miatt került újra meg újra reflektorfénybe. Az ismert szerb rendező, Emir Kusturica fémjelezte dokumentumfilm arra keresi a választ, hogy ki is valójában Maradona. A képsorok által tisztább képet kaphatunk arról, mi vezethetett ahhoz, hogy így alakult a drogügyei miatt lehangoló címlapok ezreit produkáló sportoló/családapa története.

Puskás Hungary (2009)

Ha megkérdezel egy külföldit arról, hogy mit tud Magyarországról, nagy valószínűséggel hazánk legragyogóbb futballcsillagát, az egykori aranycsapat kapitányát meg fogja említeni. Puskás Öcsi pályája alatt mindent elért, amit csak lehetett, ma is gyerekek ezreit inspirál sportolásra. Nézd meg, és nyerj bepillantást a máig legismertebb magyar mozgalmas életébe, utazásaiba!

Futball faktor (2004)

Nem minden foci ihlette film koncentrál a pályán történő eseményekre; a Futball faktor például a sportot beárnyékoló rendbontásokról és az azokat elkövető huligánokról szól. A John King novelláján alapuló film a paranoid Tommy Johnsont, a Chelsea drog- és lopási ügyekbe keveredő drukkerét állítja középpontba. Ami a pályán történik, az szinte már nem is számít: a rivális szurkolók inkább a Chelsea-Millwall meccset megelőző brutális összecsapásra készülnek.

Az elátkozott Leeds United (2009)

A Leeds United egykor kimagaslott a mezőnyből az angol labdarúgó-bajnokságban, ám Don Revie – az edző, aki sikerre vitte a csapatot – távozása után hanyatlásnak indul a valaha kiemelkedő klub. Az új edző, Brian Clough személye nem kecsegtet sok jóval: ellenszenves a játékosoknak, hiszen korábban egyike volt a csapat legnagyobb bírálóinak, és az általa kiötlött taktika sem átütő siker.

Pelé (2016)

A legendás focista, Pelé története példamutató: a hihetetlenül tehetséges brazil a szegénységből küzdötte fel magát a legjobbak közé, és még nagykorúsága előtt olyan eredményt ért el, amit a focisták egy része talán soha. A nehéz gyermekkorú, legyőzhetetlen szellemű Pelé 17 évesen sorsdöntő gólt lőtt a svédországi VB-n, ezzel világbajnokká tette hazája csapatát. Élete és sikerei inspirálták ezt a filmet.

Zinedine Zidane (2007)

Minden idők legismertebb francia focistája 2006-ban a Read Madrid játékosaként vonult vissza; abból a csapatból tehát, amit az utóbbi években hihetetlenül sikeresen dirigált. A róla készült, személyes hangvételű dokumentumfilmnek köszönhetően jobban megismerhetjük a sztárfocistát, akiről családtagjai, barátai, és sporttársai (például David Beckham és Alessandro del Piero) elbeszélései alapján kaphatunk képet.

A VB kezdetéig már csak néhány nap van hátra; hangolódj a fenti filmekkel, és ne feledd: június 14-15-ig szabadtéri helyeken is nézheted a meccseket. Hogy pontosan hol, arról itt olvashatsz!