Csődbe ment az ikonikus gitárgyártó, a Gibson

Már februárban felröppent egy pletyka az amerikai elektromos és akusztikus gitárokat gyártó Gibson csődhöz közeli helyzetéről, ám hivatalosan csak a napokban indították el a csődeljárás folyamatát.

A nashville-i cég képviselői kedden erősítették meg a csődeljárás hírét, egyúttal arról is beszámoltak, hogy a vállalat az újraszervezést követően új utakat keresve kíván feltámadni hamvaiból, és módot találni arra, hogy felgyülemlett adóságait kiegyenlítse. Ennek egyik lehetőségeként mellékes tevékenységeinek felszámolását említették, valamint azt, hogy a jövőben kizárólag hangszerek forgalmazásával szeretnének foglalkozni.

A jelen, számokban

A bevételek rohamos csökkenése az utóbbi három évben nehéz helyzetbe hozta a Gibsont, mivel azóta közel fél milliárd dolláros kiesést kellett elkönyvelniük éves szinten. A cég adóssága 100-500 millió dollárra rúg; legalább 26 cégnek tartoznak, beleértve egyes beszállítóikat is. Befektetőinek köszönhetően azonban a cég a csődeljárási folyamat alatt is folytathatja működését.

Hogyan tovább?

A pénzügyi nehézségek ellenére a Gibson munkatársai és menedzsmentje egyaránt igyekeznek pozitívan tekinteni a jövőbe. (A cég egyébként számos ismert hangszermárkát tudhat magáénak, tulajdonába tartozik például az Epiphone, a Kramer, a Dobro és a Baldwin.) A jövővel kapcsolatban Henry Juszkiewicz, a Gibson Brands Inc. vezérigazgatója így fogalmazott:

 „A Gibson név egyet jelent a minőséggel, és a lépésekkel amelyeket most teszünk, a jövő generációi számára is biztosítjuk annak az élménynek a megtapasztalását, amit – hála a Gibson dolgozóinak – páratlan hangzásvilág, dizájn és megmunkálás jelent.”