Izgalmas japán techno projekt Szegeden: DRUNKEN KONG interjú

A Be Massive-nak és Carbonnak hála az izgalmas japán techno projekt, a DRUNKEN KONG hamarosan (első alkalommal) Magyarországra látogat, és a szegedi Sing Sing Music Hall közönsége előtt áll a keverőpult mögé. A duó egyik tagja, D. Singh elárult néhány érdekességet a DK munkájáról, és a hétvégi magyar fellépésről is beszélt.

Mikor kezdtél zenét szerezni?

Én (D. Singh) 2000 környékén kezdtem zenekészítésbe. Az elején nem a techno felé indultam el, hanem azt csináltam, ami jól hangzott akkoriban. Ott elindult a tapasztalatszerzés, majd megismertem a társamat, Kyotot és megszületett a DRUNKEN KONG projekt.

forrás: fb/DRUNKENKONG

Mikor jött ki az első kiadványotok?

2006-ban, egy barátom kiadójánál, Japánban.

Milyen hangszereket és VST-t (Virtual Studio Technology) használtok a zenéiteknél?

Mind a hardveres, mind a VST-s munkát élvezem, keverem is őket. Elég sok hangot a fizikai szintijeim adnak, mint a Roland Juno 106, Moob Sub 37, King Korg. VST-k esetében főleg a Native Instruments és az UAD pluginok a befutók.

A korábbi szerzeményeitek elég nagy, masszív kiadóknál jelentek meg. Volt ennek folyamata, előre kidolgozott menete?

Nem igazán követtünk semmilyen különleges tervet ennek kapcsán. Arra törekedtünk, hogy folyamatosan keményen dolgozzunk és próbáljunk minél több emberrel találkozni. Sok időbe telt, de fontosnak tartottuk, hogy újra és újra megpróbáljuk.

Hogy kell ezt elképzelni, általában csak elkülditek a zenéiteket a kiadóknak, majd ők visszaírnak, hogy ki szeretnék adni?

Általában igen, ha tetszik nekik és ki akarják adni, akkor simán visszaírnak. Sokszor ugyanakkor még választ sem kapunk, azt gondolom ez főleg szerencse és időzítése kérdése.

forrás: fb/DRUNKENKONG

Saját trackeket kérnek tőletek?

A kiadványtól függ, de főleg az elején inkább csak ‘original’ verziókat adtunk ki.

Milyen lesz a 2018-as év az underground elektronikus zenében?

Mindenképp izgalmas lesz, sok változást jósolok ebben a zenei szcénában.

Melyik volt a kedvenc bulid?

Nehéz megmondani, mivel általában nagyon jól érezzük magunkat, de a Tronic bulink (Sonar) nagyon emlékezetes volt. Az emberek, az energiák csodálatosak voltak, telt ház a buli elejétől a végéig! A mai napig megmosolyogtat az emlék.

Voltál már Budapesten?

Nem még, ez lesz az első alkalom és már nagyon várom!

Milyen egy átlagos hétköznapod?

Sok részleten múlik, de általában a reggeleimet az e-mailek olvasásával kezdem, majd irány a stúdió. Szeretek korán beérni, az agyam még friss és pörög, tele ötletekkel és inspirációval.

Milyen tanácsot adnál a friss producereknek? Hogyan kezdjenek zenét szerezni és hogyan hirdessék magukat ismert kiadóknál?

A legjobb tanács, amit adhatok, hogy soha ne adják fel. Csak próbálkozzatok tovább! Mind keresztül megyünk olyan időszakokon, amikor nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan elterveztük, de menni kell tovább. Ez lehet akár maga a zeneszerzés vagy a kiadókhoz való bekerülés.

Ettél már gulyást, ittál már pálinkát?

Nem, még soha, de érdekesnek hangzanak!

Ki a kedvenc DJ-d?

Elég nehéz kérdés, nagyon sok remek DJ van!

Min dolgoztok most?

Jelenleg főleg remixeken dolgozunk, különböző előadóknak. Hamarosan elkészülnek, szóval tessék fülelni!

blank
forrás: fb/DRUNKENKONG

Mi ihlet meg zenekészítés előtt és közben?

A zeneszerzési folyamatba nem kész ötlettel kezdek bele. Szeretek csak játszani és meglátni, mi sül ki belőle. Egy dob loop, egy szintin játszott basszus, bármi beugorhat!

Milyen volt a tavalyi év?

Főleg a saját albumunkon dolgoztunk, ez elég új volt nekünk. Emellett lehetőségünk volt turnézni és rengeteg új helyet felfedezni. Remek élmény volt!

Mit üzennél a magyar rajongóitoknak?

Első alkalommal lépünk fel Magyarországon, szóval eléggé izgulunk, személy szerint alig várom, hogy ott legyek! Remek buli lesz veletek, ott találkozunk!

blank

HERZ