Ezek a képek lettek a 36. Magyar Sajtófotó Pályázat nyertesei

36. alkalommal rendezték meg a Magyar Sajtófotó Pályázatot, melynek nyerteseit tegnap jelentették be. 

A pályázat nagydíját Móricz-Sabján Simon (Világgazdaság) nyerte Borsosék című, egy nyolctagú Csongrád megyei családot bemutató sorozatával, az André Kertész Nagydíjat pedig Mónus Márton (MTI/MTVA külső munkatárs) kapta A krízisautó éjszakája című sorozatáért, amely a Menhely Alapítvány munkájáról készült – jelentették be a szervezők a hétfői budapesti eredményhirdetésen.

Mónus Márton megkapta a 30 év alatti legjobb teljesítményt nyújtó fotográfusnak járó Szalay Zoltán-díjat is. A legjobb hírképért odaítélt Escher Károly-díjjal Asszonyi Esztert (HVG, külső munkatárs), míg a legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjjal Végh Lászlót (Magyar Nemzet Magazin) jutalmazták. A megyékben dolgozó legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter Kerekes M. István (szabadúszó) lett.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) által kiírt Magyar Sajtófotó Pályázatra idén 247-en pályáztak sikeresen 2260 munkával; a zsűri összesen 6302 képet tekintett meg.

Mutatjuk kedvenc díjnyertes képeinket!

Kovács Tamás, az MTI/MTVA fotóriportere Vízitánc című sorozatának hetedik felvétele, amely 2017 júliusában a 17. vizes-világbajnokságon készült a budapesti Városligetben. A fotósorozat a 36. Magyar Sajtófotó Pályázat Sport (sorozat) kategóriájában harmadik díjat nyert.
Illyés Tibor, az MTI/MTVA fotóriportere Ellenfényben című sorozatának ötödik felvétele, amely 2017 júliusában a 17. vizes-világbajnokságon készült a budapesti Duna Arénában. A fotósorozat a 36. Magyar Sajtófotó Pályázat Sport (sorozat) kategóriájában második díjat nyert.
blank
Kerekes M. István szabadfoglalkozású fotóriporter A műhely című képe, amely harmadik díjat nyert a mindennapi élet kategóriában a 36. Magyar Sajtófotó Pályázaton.
blank
Balassa László szabadfoglalkozású fotóriporter Csend című felvétele. A kilencgyermekes kárpátaljai család legidősebb gyermekét és két kistestvérét ábrázoló kép első díjat nyert társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia kategóriában a 36. Magyar Sajtófotó Pályázaton,
blank
Ajpek Orsolya, az Index fotóriportere Otthon, édes otthon című sorozatának egyik felvétele. A sorozat első díjat nyert a Mindennapi élet kategóriában a 36. Magyar Sajtófotó Pályázaton.
blank
Asszonyi Eszter, a HVG külsős fotóriportere Megemlékezés című képe, amely első díjat nyert hír-, eseményfotó kategóriában a 36. Magyar Sajtófotó Pályázaton.
blank
Mónus Márton, az MTI/MTVA fotóriportere A per című sorozatának harmadik felvétele, amely Gulyás Mártonnak, a Humán Platform aktivistájának tárgyalásán készült a Budai Központi Kerületi Bíróságon 2017 áprilisában. A fotósorozat a 36. Magyar Sajtófotó Pályázat Képriport kategóriájában harmadik helyezést ért el.
blank
Mónus Márton, az MTI/MTVA fotóriportere A krízisautó éjszakája című sorozatának első képe, amely a Menhely Alapítvány munkájáról készült 2017 telén. A fotósorozat elnyerte a 36. Magyar Sajtófotó Pályázat André Kertész Nagydíját.
blank
Móricz-Sabján Simon, a Világgazdaság fotóriportere Borsosék című sorozatának egyik felvétele. A nyolctagú Csongrád megyei családot bemutató sorozat elnyerte a MÚOSZ Nagydíjat a 36. Magyar Sajtófotó Pályázaton.
blank
Móricz-Sabján Simon, a Világgazdaság fotóriportere Borsosék című sorozatának egyik felvétele. A nyolctagú Csongrád megyei családot bemutató sorozat elnyerte a MÚOSZ Nagydíjat a 36. Magyar Sajtófotó Pályázaton.
blank
Balogh Zoltán, az MTI/MTVA fotóriportere Éjjeli menedék című, egy hajléktalan nőt a RÉS Szociális és Kulturális Alapítvány női éjjeli menedékhelyén ábrázoló képe, amely dicséretben részesült a 36. Magyar Sajtófotó Pályázaton.

képek és szöveg: MTI