A család vagy a baráti társaság egyik tagja önjelölt borszakértő? Tudjuk, mivel lepd meg idén karácsonykor! A Kristinus Borbirtok borai nemcsak a közönség kedvencei, számos szakmai díjat is bezsebeltek már, amelyek a szakma részéről voltak kiemelt jelentőségű elismerések.
Hogyan épül fel a Kristinus borpiramisa?
A 2015-ös Pinot Noirjuk 2017-ben Nemzeti Borkiválóság lett, a Decanter World Wine Awards 2017-es versenyén ezüstérmes lett, csakúgy, mint a Balatonboglári Borvidéki Borverseny 2017-es megmérettetésén. Utóbbin, 2016-ban aranyérmes lett.
A 2016-os Chardonney a 2017-es VinAgora Nemzetközi Borversenyen aranyérmes lett a Legjobb Fajtabor Díj kategóriában és a legjobb magyar chardonnay-nek is megválasztották, az idei Balatonboglári Borvidéki Borversenyen a legszebb fehérbor díját nyerte el, majd a 2017-es Országos Borversenyről is aranyéremmel távozott.
A Kristinus nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a nagy előállított mennyiség mellett is prémium borok szülessenek. Ezeknek a jelenlegi csúcsa a sommelier line, amivel hamarosan a topéttermekben, hotelekben találkozhatunk. Borpiramisukban a teljes kínálatot felfedezhetjük, melyet nem minőség szerint, sokkal inkább értékesítési csatornáik alapján rangsoroltak. A piramis egyik oldalán olyan borokat találunk, melyeket kizárólag hipermarketekben vásárolhatunk meg, míg a másik oldalon HoReCa-partnereknek szánt borokkal találkozunk, melyeket exportra, vinotékákba, éttermekbe és borbárokba szállítanak. Végül a piramis csúcsát a sommelier borok képezik.
Sommelier borok
Szőlőtermesztés
Kizárólag a kéthelyi dűlők terméséből, gondos kézimunkával termesztett alapanyag. Kis tőkeformák, hektáronként 4000 db feletti tőkeszámok. Fajtától függően a szőlőminőséget javító munkák is elvégzésre kerülnek így: hajtásválogatás, fürtválogatás, fürtzóna levelezése.
Borászati technológia
A szőlő beszállítása a szüretet követően nagyon rövid időn belül megtörténik, mivel az ültetvények a borászathoz nagyon közel találhatóak. A gyors és kíméletes feldolgozást a fehér szőlőknél egy maximum 1 Baros préselés követ, a must 500 literes tölgyfahordóba kerül erjesztésre. A vörös tételek fajtától függően acéltartályban körfejtéssel vagy hagyományos csömöszöléssel erjednek.
Pinot Noir 2015
Acéltartályos erjesztés és almasavbontás után az újbor másod- és harmadtöltésű 225 literes magyar tölgyhordókba került. Egy év érlelés után válogatják ki a 10 db legígéretesebb hordót, melyeket még 10 hónapig tovább érlelnek. Ezeket házasítva jött létre a Sommelier Line Pinot noir 2015.
Chardonnay 2016
Az ülepített must 50 %-ban első töltésű és 50 %-ban negyedtöltésű 500 literes magyar tölgyből készített hordókban erjedt. A seprős érlelés 8 hónapig tartott, amikor a legszebb négy hordót kiemelve megszületett a Sommelier Line Chardonnay 2016.
További információ elérhető a Kristinus Borbirtok hivatalos oldalán