Vasárnapi piac, másképp: A Slow Gasztro Marketen jártunk

Lassulj le és egyél egy jót! – olvashattuk az Anker’tben november 12-én megrendezett Slow Gasztro Market lényegre törő szlogenjét. Egy őszi vasárnapon nem is tudtunk volna elképzelni kellemesebb programot, mint a tudatos piac meglátogatása, így hát útra keltünk.

A délelőtti órákban érkeztünk, így arról nem tudok nyilatkozni, hogy mi várt titeket a későbbiekben, de minket terülj, terülj asztalkám fogadott. Fedett, zárt részen rendezték be a piacot, mindenfelé egyenlő részre osztott kiállítói standokkal, középen pedig néhány asztal szolgált közösségi térként.

Amerre csak a szem ellátott vidáman csacsogó termelők és vásárlóik, viháncoló gyerekek, egy-egy finom falatot remélő kutyák és persze növények, táskák, kerámiák, könyvek, egészséges torták, sajtok és egyéb finomságok sorakoztak. Habár barátnőmmel már mindketten bőven túl voltunk a reggelin, nem bírtuk ki, hogy ne kóstoljunk meg egy-két finomságot még ebéd előtt. Ettünk egy szeletet a Gasztrofarm franciás quiche-éből, a N’iceroll sós karamellás brownie-jából, de a Marmalady’s különleges narancsos mustárjába és a tunki-tunki vegán krémjeibe is belekóstoltunk. Sőt, még egy rozmaring fűszernövényt is beszereztünk az Etnoflórától, ami azóta is otthon illatozik. Mindenről csak superlativusokban tudok mesélni – lehet, ámbár nem valószínű, hogy csupán mi volt szerencsések.

Aki a déli órákban érkezett, belehallgathatott Krajcsó Nelli (Slow Budapest), Szabó Eszter (Felelős Gasztrohős) és Keve Zsuzsa (Eco-catering) beszélgetésébe is a fenntartható gasztronómiáról, sőt Krajcsó Nelli anti-határidőnaplóit is beszerezhette.

 

A szervezőknek sikerült megteremteniük egy oldott, fesztelen légkört, aminek középpontjában erőlködés nélkül állt a slow mozgalom.

Ha érdekelnek a gasztronómiai trendek és a tudatos étkezés, gyere el ma esti, „Hóbort vagy szükséglet? Paleo, vegán, mindenmentes étrendek” kerekasztal-beszélgetésünkre, a Mom Leroyba. Szerencsés véletlen, hogy december 6-án pedig „Slow-mozgalom: Hogy lassuljunk le az év végi őrületben?” címmel tartunk nyilvános eszmecserét, amelyre szintén mindenkit szeretettel várunk.