14. Verzió Filmfesztivál: Társadalmi ügyek, dokumentumfilmeken keresztül

Tárd ki az elméd, és nézz a világra, új szemmel – ez lehetne a 14. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál mottója, amely színes kulturális programok széles választékával várja az érdeklődőket Budapesten, Pécsen és Szegeden.

A századforduló óta rohamosan nő a dokumentumfilmek népszerűsége, köszönhetően a média fogyatkozó szavahihetőségének. “Az én utam, hogy a világot új szemmel láttassam. Azt a világot fedem fel, ami mások számára ismeretlen” – Dziga Vertov, a dokumentumfilmezés atyjának 1923-ban megjelent szavai a mai napig útmutatóul szolgálhatnak filmesek számára.

Ha érdekelnek az igaz történetek és a kreatív filmek, az alábbi rendezvényt semmiképp ne hagyd ki. A Blinken OSA Archívum és a nonprofit Verzió Film Alapítvány szervezte Verzió Filmfesztivál a legjobb dokumentumfilmekből válogat, amelyek teljes változatosságában fedezik fel a világot, és amelyekből mi, nézők, megtanuljuk, hogyan lássunk és gondolkozzunk kritikusan és kreatívan.

Filmimádó vagy, vagy esetleg dokumentarista?

A hagyományos program – Nemzetközi Panoráma, Magyar Panoráma és Diákfilm-verseny – mellett idén is lesz DocLab produkciós workshop és mesterkurzusok a dokumentumfilmek hatásainak vizsgálatára, nem csak filmeseknek. Választhatunk továbbá egy-egy téma köré felépített programok közül is, mint például a Háború és Béke 2.0, ami bemutatja, milyen túlélni egy háborút a menekültek szemszögéből, vagy a Fotófilm: Állóképek mozgásban program, amelynek során filmesek, médiaművészek és elméleti szakemberek vitatják meg a mai audiovizuális média új, izgalmas kísérleti munkáit.

Légy kreatív, légy kritikus, légy jelen!

Hangolódj a többnapos fesztiválra (nov. 14-19.) a november 14-ei nyitóesten a Trafóban, 7 órától. A részletes programtervért látogass el a Verzió Filmfesztivál honlapjára.