Színpadra állt az új Bin-Jip, amiről mi sem maradhattunk le

Szeptember 22-én debütált a megújult Bin-Jip, akik három tagról ötre bővültek. Mi is ott jártunk az első koncertjükön az A38-on.

Rég várt pillanatnak lehettünk szem- és fültanúi, amikor szeptember 22-én színpadra állt a megújult Bin-Jip. Még kora tavasszal köszönt el az együttestől Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint, akik szólókarrierjükre összpontosítanak a jövőben. A búcsúkoncerten mi is ott voltunk, melyről itt írtunk.

Most, közel fél év kihagyást követően megismerhettük az új Bin-Jip immáron ötfős formációját, ahol az alapító tag Andrew J két zenésszel és két énekessel vette körbe magát. Lantos Zoltán hegedűművész és Kaltenecker Zsolt billentyűs adja az organikus hangokat, míg Mózes Tamara és Pátkai Rozina egészíti ki hangjával a dallamokat.

A dallam ténylegesen megfelelő, a Bin-Jip már a koncert elején kellemes dallamokkal járatta meg az A38 belsejét.

A színpadon szereplők létszáma folyamatos változásban volt a koncert alatt. A zenészek és Andrew J folyamatos hangörvényeire ugyanis a két énekes hol egyedül, hol együtt szerepel a dalokban.

A megújult Bin-Jip az elmúlt időben nem csak azon dolgozott, hogy színpadra állhasson. A zenekar az új felállással hamarosan egy új albumot is kiad, Vioelectric címmel. A koncert előtt még nem tudhattuk, hogy pontosan milyen zenei megközelítést is takar majd az elnevezés, de az előadás egyik pontján (lásd alább) egyértelművé vált számunkra az együttes új irányelve:

Hegedű, zongora, hullámzó énekhangok és nyers elektronika. Néhol annyira nyers, hogy el is tereli a figyelmünket az énekről. A hatást ilyenkor a Kiégő Izzók csapat vizuálja egészíti ki, hogy teljes legyen a történet.

 

Az alapvető hullámzásokba és jazzes hangulatú dalok között ugyanakkor még fiatalos pop hangzások is előkerültek, melyekhez természetesen néhol társult egy-egy régi Bin-Jip dal. Ezen a videón épp az újból szédelgünk át a már ismert Heavy dalba:

Egy Bin-Jip rajongónak ez ugyanakkor nagyon fura érzés lehetett, hiszen az elmúlt évek során megszokott Harcsa Veronika tökéletesen üzemelő hangja és Gyémánt Bálint gitárjátéka is hiányzott a fenti dalból. Talán jobb lenne, ha az új Bin-Jip az új irányt mutatná, hiszen a múlt hangulatát ugyanúgy már úgysem tudják megidézni.

 

Az új irány már megvan, méghozzá elég kiforrottan, hallhattunk nagyon jó hegedűs és billentyűs szólókat, és még francia dalt is kaptunk, ami talán a legjobban állt az összes dal közül az előadójának. Van még két videónk a koncertről, amit most közkinccsé is teszünk. Nézésük közben is várjuk, hogy hallhassuk az új album stúdiós verzióját is!