Érdekességek, melyeket nem tudtál a kávéról – Hétvégén lesz a kávé világnapja

A legkedveltebb frissítő nedűt ünnepeljük, mely nap mint nap életben tart minket.

A legutóbbi statisztikák szerint 10 magyarból 8 rendszeresen, naponta iszik kávét. Sokan el sem tudják képzelni a napjuk indítását kávé nélkül, de vannak olyanok is, akik csak az íze miatt szeretik a forró, fekete italt kortyolni.

A kávénak már több mint egy évtizede világnapja is van, mely idén pontosan erre a szombatra, szeptember 29-re esik. Ezen a napon több kávézó kedvezményesen kínálja különlegességeit és érdekes programokon kóstolhatjuk meg a különböző kávékat – de ne rohanjunk ennyire előre.

Érdemes ugyanis a kávé világnapjáról néhány szót ejteni. Valamikor a ’80-as évek elején Japánban ünnepelték meg először a kávé napját. Ott azóta is nagy tiszteletben tartják ezt a napot, de ahogy sok mással volt már, ezt a történetet is az amerikaiak fújták fel akkorára, hogy a lufi majdnem kidurranjon, beterítve a világot. Amerikában elsőkéngt 2005-ben rendezték meg a kávé napját, ami náluk nemzeti ünneppé vált, majd 2015. október 1-jén Milánóban is abszolválták az International Coffe Day-t.

Ahogy nálunk pár nap eltéréssel került a program naptárakba, úgy más országok is különböző napokon tartják ezt a kávé napot, de a lényegen nem változtat, hogy sok helyen ünneplik szinte az egyetlen, igen hatékony, legális ajzószer fogyasztását.

 

Mert a kávé nélkül, valljuk be, sokunk munkamorálja rohamosan elkezdene zuhanni és unottan bámulnánk  magunk elé az irodában ebédidő után. Nem beszélve arról a 125 millió emberről, akik a kávétermelés bevételéből élnek meg. Az egyenlítő menti, pontosabban a Ráktérítő és Baktérítő közötti területeken termesztett kávészemek legalább 10 megállóval és rengeteg kézen keresztül jutnak el hozzánk, miután megtettek átlagosan 10 ezer kilométert.

A serkentő hatása mellett jó tudni, hogy körülbelül 900 illékony aromával rendelkezik és ennek függvényében különleges felfedezésekre ad lehetőséget. Több fajtáját különböztetjük meg, mint az arabica vagy robusta és Brazíliát tarthatjuk számon a világ legnagyobb kávétermelő országaként.

Itthon sokáig a kotyogóval főzött kávét ittuk, majd megérkeztek a filteres kávéfőzők és az instant kávék, de mindenki tudja, hogy egy jó kávét, csak egy jó kávéfőző gépen lehet elkészíteni, természetesen a megfelelő pörkölést követően.

Az espresso, ristretto, americano, flat white, cappucino, latte és társaik is úgy lesznek a legfinomabbak, ha hozzáértő folyamatoknak vetjük alá a kávét. A minőségi kávéélvezők számára nagy öröm, hogy az elmúlt években elterjedtek a kis, kézműves kávézók, melyek a kávék tökéletes főzete mellet némi szeretet is csempésznek a fekete italba.

Most, a kávé hazai ünnepnapján ezt koncentráltan tehetjük meg, mert egy teljes napos program keretén belül, szinte egy árán kóstolhatunk meg tucatnyi fajtát és különböző módon elkészített kávét, ha ellátogatunk az október 1-jére időzített A Kávé Napja eseményre, mely 11-19 óra között vár bennünket az Akvárium előterében.

Lesznek beszélgetések, kávébemutatók, de a két legjobb dolog, hogy a belépő megváltásával minden fajtát kipróbálhatunk, és ezzel átlendíthetjük magunkat a pénteki-szombati bulik fáradtságán is. Ennél jobb vasárnapi és októbert indító programot nem is ajánlhatnánk!

Kedvcsinálóul íme néhány cikk a kávé nagy napjáig:

2 fantasztikus kávérecept, amit ki kell próbálnod a nyáron

Pro és kontra: A kávé

Miből készül a kávé? – Nyári kávékisokos

A világ legerősebb kávéja 18 óra garanciát vállal

Jegeskávé háromféleképpen

Ilyen kávét még nem ittál – Megmutatjuk, milyen az igazi fekete