Egyedülálló gasztrofesztivál kerül megrendezésre most szombaton

A magyar konyha legkedveltebb desszertje hétvégén fesztiválra szólít minket! Fővárosi Palacsinta Fesztiválra fel!

Kakaós és ízes palacsinta, almás palacsinta, Gundel palacsinta, hortobágyi húsos palacsinta, mogyorókrémes (mondjuk ki bátran, nutellás) palacsinta, amerikai palacsinta, palacsintatorta. És ezek csupán a legnépszerűbb versenyzői a végtelen felhozatalnak…

Ki hallott már cukor-, laktóz- és gluténmentes, hajdinalisztes palacsinta csodáról?

Amikor a barátnőm minden érzékeny lett, nem tétlenkedtem sokat. A palacsinta volt az első, amit lefordítottam az óvatos gyomrára, ami az érzékenysége ellenére nem szereti nélkülözni az olyan finomságokat, mint a magyar konyha legkedvesebb desszertje, a palacsinta.

Régen otthon, ha gulyásleves, vagy babgulyás került a tűzhelyre, akkor nem is volt kérdés, hogy mi lesz a második, még szép, hogy palacsinta. Édesanyám csak úgy forgatta a levegőben a vékony tésztalapokat, melyek jellegzetes barna mintázatokkal landoltak a tányéron. Nálunk túrós, lekváros (szigorúan csak házi lekvárból) és kakaós készült, de nem voltunk öcsémmel restek felmászni a szekrény tetején rejtőző mogyorókrémért sem.

Más háznál sokszor hallottam a húsos palacsintáról, aztán egyszer meg is kóstoltam, de én inkább megmaradtam a jól bevált édesnél. Étteremben belenéztem a Gundel palacsintába, de sosem értettem, hogy minek háromba hajtani a palacsintát és eláztatni kakaós löttyel.

Így nekem a palacsinta mindig feltekerve jelentette azt az élvezetet, melyet máig sem tudott semmi fölülmúlni.

Azért nem eszem napi szinten, mert a jót is meg lehet unni, de az biztos, hogy, ha már szembe jött velem a Fővárosi Palacsinta Fesztivál eseménye, akkor szeptember 23-án fix, hogy kinézek a legjobb palacsintákat körbekóstolni.

Ahhoz viszont, hogy a palacsintaimádatom helyt álljon, bizonyításul megosztom itt a mindenmentes receptemet, hátha kedvetek támad az egészséges verziót kipróbálni!

Hozzávalók

100g hajdina liszt

1 tojás

csipet fahéj

csipet gyömbérpor

1-2 dl laktózmentes tej, vagy bármilyen alternatív tej

Elkészítés

A lisztre ráütjük a tojás, beleszórjuk a fahéjat, gyömbért, majd lassan adagoljuk hozzá a tejet. A hajdina szépen lassan felveszi a tejet és csomómentesre tudjuk keverni a masszát. Ne folyjon úgy, mint az eredeti palacsinta, inkább legyen egy visszafogott csordogálása, ahogy a habverővel felemeljük. Ha kész, akkor forró serpenyőbe mehet egy kenés olaj (én annyira olaszosan főzők, hogy itt is olívaolajat használok) és mehet rá egy kanál a masszából. Szépen oszlassuk el, nagyjából 2 percig sül egy oldal, majd lehet fordítani. Ha kész van, akkor két tányér közé kell tenni, így a saját hője által enyhén visszapárásodik, így puha lesz és fel lehet tekerni. Kókusztejes olvasztott csokoládét, nyírfacukorral elkevert minőségi kakaóport, vagy az isteni házi levendulás lekváromat szoktuk beletölteni, a lényeg, hogy azt tedd bele, ami csak jól esik!

Jó étvágyat, és jó palacsintafesztiválozást, ha kinéznél szombaton!