„A kontrasztok mutatják meg az igazi színeket” – Interjú a Lóci játszik zenekarral

Fotó: Hegyi Júlia

Albummegjelenés, Fonogram-díj, teltházas lemezbemutató koncert, Nagy-Szín-Pad győzelem és koncertek az ország legnagyobb fesztiváljain – a Lóci játszik zenekarnak mozgalmasan telik 2017, és még vége sincs az évnek! A tehetséges magyar zenekarral beszélgettünk inspirációról és zenekaron belüli rivalizációról, de jövőbeni terveikről is faggattuk őket. 

Melyik volt a 2017-es év eddigi legemlékezetesebb pillanata a zenekar számára?

Nehéz választani, hiszen január elsején büszkén jelentettük meg a Krokodil c. albumunkat az ország első nagylemezeként, majd pár héttel rá megnyertük az Év Felfedezettjének járó Fonogram-díjat, csináltunk egy elővételben teltházas lemezbemutató koncertet Budapesten, mi lettünk a Nagy-Szín-Pad nevű verseny győztese, így a VOLT, a Strand, a Campus és a Sziget legnagyobb színpadára is felállhattunk… Szóval hirtelen nem is tudom, melyiket tartsam a legemlékezetesebbnek vagy legfontosabbnak!

A legtöbb dalotok nagyon lendületes, pozitív hangulatú. Ti is mindig ilyen vidámak vagytok?

A turnébuszban jellemzően jó a hangulat (ha épp nem hazafelé alszik mindenki vagy az első benzinkutat várja), és igyekszünk mindig a színpadra is átmenteni ebből minél többet. De természetesen mi is emberekből vagyunk, néha nagyon jól esik a Balaton parton bóklászni egyedül az esőben, hiszen a kontrasztok mutatják meg az igazi színeket.

Miből merítetek inspirációt a dalszerzéshez/szövegíráshoz?

Nincs általános formula, ha tudnám, már biztos eladtam volna drágán egy „Hogyan inspirálódjunk könnyedén 10 lépésben?” könyv formájában. Ami biztos, hogy nem szabad elbújni az érzelmek elől, és igyekezni kell önreflektívnek, őszintének és hitelesnek lenni (avagy maradni).

Melyik az a számotok, ami a legjobban jellemez titeket?

Jelenleg a Nem táncolsz jobban mint én viszi a prímet, az egész nyarat végigtáncoltuk és ugráltattuk. Hogy mi lesz az ősz „saját-slágere”, azt még nem tudom.

Fotó: Nagy Márton

Milyen a zenekaron belüli dinamika? Sok a nézeteltérés vagy könnyen megy a közös munka?

Hihetetlenül szerencsés dolog, hogy öt (sőt a stábbal együtt tíz) nagyon jó barátod a munkatársad, de akárhogy is nézzük, szűk ez az iroda, hiszen a „munkaidő” nagy részét egy buszban töltöd. És ahogy minden munkahelyen, itt is vannak nézeteltérések – amiket rögtön felülír egy jó poén vagy egy jókor érkező rajongói reakció.

Melyik dalt szeretitek a legjobban játszani a koncerteken?

Mindig más esik jól. Néha „musical” verzióban játsszuk a Táltészta című dalunkat, azt nagyon szoktam élvezni. Sőt, a dal e formája annyira ritka, hogy csak azok kapták meg stúdióverzióban is, akik előrendelték karácsonyra a Krokodil deluxe csomagot még tavaly decemberben.

Végigkoncerteztétek a nyarat. Maradt még energia az év többi részére?

Hogyne! A koncertek negyede még csak most jön, jövőre újabb kihívások, teljesen új dalok jönnek, még idén forgatunk két klipet, szóval szerencsére van mit csinálni, alig várjuk!

Mire számíthat tőletek a közönség a következő hónapokban?

A szokásos „lócizmusra”, azaz táncoltatásra és örömkönnyekre, valamint biztos, hogy valamilyen mozgóképes formában megmutatjuk azt is, hogy mi hogyan éltük meg a nyarat.

Legközelebb szeptember 7-én láthatjátok és hallhatjátok a zenekart a Budapest Borfesztiválon a Budai Várban. Ott tali!

További infó ITT.