Idén is a Budai Vár ad otthont Magyarország legnagyobb borfesztiváljának

Huszonhatodszor nyitja meg kapuit szeptember 7 és 10 között Európa legszebb borfesztiválja, a Budapest Borfesztivál. Rendületlenül a Várban, a főváros legimpozánsabb panorámáját élvezve kóstolhatják meg a látogatók közel 190 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. A bor és kultúra találkozásának legnagyobb ünnepén a színvonalas szakmai programokat idén a fesztivál történetének leggazdagabb zenei kínálata teszi még izgalmasabbá. 

A Borfesztivált megelőző napokon, szeptember 4-én és 5-én ismét megrendezésre kerül a népszerű Boregyetem. A kétnapos előadás- és kóstolósorozat minden évben a leginkább aktuális borászati témákat érinti, elismert, hiteles szakemberekkel – és nem utolsósorban kiváló borokkal. Szeptember 4-én, hétfőn megtudhatjuk, miként kóstol egy blogger, hogyan folynak egy magazin bortesztjei vagy éppen mire összpontosít és milyen értékeket tart igazán fontosnak egy nemzetközi borbíráló a kóstolás során. Kedden a vendégország, Chile mutatkozik be. A látogatóknak lehetősége nyílik ismereteik bővítésére a dél-amerikai ország bortermeléséről, borvidékeiről. Az előadás kiváló minőségű chilei borok kóstolásával válik még élvezetesebbé.

Pár Borpár – szakmai kóstolók a Budapest Borfesztiválon. A szakmai kóstolókon az előre meghirdetett borpárok bemutatásával, kóstoltatásával a borászok szakmai érdekességeket mutatnak meg. A látogatók visszajelzéseket gyűjthetnek az új technológiai megközelítések eredményeiről, amely egyfajta „tesztkóstolás” lesz a hozzáértő közönség számára. A borászok a borpárokat „egyet fizet – kettőt kap” rendszerben kóstoltatják, hiszen a borpár egyik fele ingyenes lesz. A programhoz csatlakozó kiállítók a kóstolás lehetőségét saját standjuknál biztosítják, személyesen a borász, vagy egy megfelelően jártas szakember vezetésével.

VinAgora Taste of Hungary: Magyarország legszebb borai. A különleges szakmai program elsődleges célja, hogy szigorúan válogatott borokon keresztül felhívja a figyelmet a magyar borok sokszínűségére, a helyi szőlőfajták és hazai borstílusok sajátosságaira. A rendezvényen kiállító közel 190 borászat az ország összes termőhelyét, és szinte összes szőlőfajtánkat és bortípusunkat lefedi. Ebben, a zavarba ejtően sokszínű kínálatban nyújt segítséget a Borfesztivál, minden kategóriának egy-egy csúcsminőségű borát ajánlva. A VinAgora Taste of Hungary egy prémium magyar borválogatás, melynek kizárólag a VinAgora Nemzetközi Borverseny érmes tételei lehetnek a tagjai. Ezek a kiváló borok szépen reprezentálják, milyen egy etalon Olasz rizling, Kékfrankos, Bikavér, rosé, villányi franc, vagy éppen Aszú – és még sok más borstílust megismerhetünk. A program különösen izgalmas a hazánk borkultúráját még kevésbé ismerő külföldi vendégek számára, de hasonlóan nagy élmény a jók között a legjobbakat kereső hazai látogatóknak is.

Idén a Borfesztivál a nemzetközi borpiac egyik meghatározó országát, Chilét látja vendégül. A chilei borok az elmúlt évtizedekben a világ elitjébe verekedték magukat, mára kiforrott stílussal, kimagasló koncentrációval és zamatintenzitással hívják fel magukra a figyelmet. A fesztiválon számtalan izgalmas tétellel megismerkedhetünk, több chilei borvidékről. A kitűnő borok mellett az ország fenséges gasztronómiája, kultúrája is bemutatkozik. A helyszíni megjelenést szeptember 7-én a Puelche chilei néptáncegyüttes hagyományőrző programja színesíti.

Nagyszerű művészek, előadók műsorát élvezhetjük, a fesztivál történetében először összesen négy színpadon. Lesznek új fellépők és számos olyan művész is, akik nem először zenélnek a Borfesztivál közönségének. A világzene legkedveltebb magyar együttesei, a népzene, néptánc, és a jazz teszik felejthetetlenné a Borfesztiválon eltöltött órákat.

A Borfesztivál négy napjának zenei programját más-más stílus ihlette, melyek hangulatához leginkább illő bortípusokra is ajánlást kap a borkedvelő közönség. Első nap a könnyűzenéé lesz a főszerep, mely lendületességével, könnyedségével tökéletes párt alkot a pezsgővel. Légiesen gyöngyöző vagy komoly Champagne – minden buborékos tökéletes választás egy pörgős estéhez. Pénteken a világzene képviselői szórakoztatják a közönséget. Hasonlóan a roséhoz, modern eszközökkel nyúlnak a hagyományokhoz, térhódításuk töretlen. A szombati nap a jazz jegyében zajlik. A jazz hol finoman kimunkált, hol csapongva szárnyaló igényessége a gazdag, összetett fehér borokat idézi. A Borfesztivál utolsó napján a népzene és a néptánc kerül fókuszba, melyek ugyanúgy magyar értékeink őrzői és hirdetői, mint a hazai vörösborok – legyenek akár fajtaborok vagy egy Bikavér.

Az első napon többek között a Soulwave koncertje szórakoztatja a borozgatókat, pénteken a Mongooz and the Magnet, valamint az Antonia Vai Symphonic dallamai nyújtanak teljes kikapcsolódást. Idén ismét a Borfesztivál keretei között, a Magyar Jazz Szövetséggel közösen kerül megrendezésre szombaton a Magyar Jazz Napja. Színpadra lép a Peet Project, illetve a Budapest Jazz Orchestra, akik László Attila, Oláh Kálmán és Szőke Nikoletta társaságában zenélnek. A Borfesztivál utolsó napján, vasárnap a népzenéé és a néptáncé lesz a főszerep. A Kertész Táncegylet, a Vadrózsák Néptáncegyüttes, valamint a Fitos Dezső Társulat látványos színpadi előadása ragadja magával a borkedvelő közönséget. A fellépők műsorát a Góbé zenekar és a Fonó kamara táncegyüttes közös műsora zárja.

A Borfesztivál mára elengedhetetlen programja a Szüreti Felvonulás a Népzenei és Néptánc Gála ünnepén. A szőlő- és bortermelő eleink tiszteletére rendezett színes, látványos, táncos-zenés forgatag a Szentháromság térről indul szeptember 10-én, vasárnap 12 óra 30 perctől. Igazi látványosság, ünnepi hangulat, amely a régmúlt szüreti mulatságait idézi fel. A menetet a borrégiókból érkező, egyedi népviseletben pompázó néptánc és hagyományőrző együttesek, Magyarország borvidékeinek elöljárói, borrendjeinek, borbarát egyesületeinek tagjai alkotják.

Ahogy a bor nélkülözhetetlen része a gasztronómiának, úgy Borfesztivál sincs változatos kulináris élvezetek nélkül. A cél évek óta az, hogy széles kínálatot biztosítson a hagyományos fesztiválkonyhától a street foodon át a gourmet különlegességekig, hogy mindenki megtalálja a kedvére – és a borához – való falatokat. Idén még izgalmasabb kínálattal várja vendégeit a Borfesztivál, többek között az Oroszlános udvarban, valamint a megújult Falatozó Kertben a Fesztiválszínpad mellett. Újdonságként a Czinege Füstölgő Sarok BBQ frissen készült ételeivel mutatkozik be, melyek Big Green Egg kerámiában készülnek. A Falatozó Kertbe érkezik a La Lasagneria, igazi olasz lasagne-val és további, eredeti olasz recept alapján készült specialitásokkal. Hamisíthatatlan olasz életérzés természetesen olasz séf tolmácsolásában. Frissen, kemencében sütött magyaros ételekkel, extra feltétekkel készül vendégeinek a Szittya Pita Kenyérlángosozó és a Szittya Buci. Idén először mutatkozik be a Borfesztiválon a főtámogató SPAR saját food truck-ja, a Grillmobil, ahol a Regnum húsokból készült grillételeket népszerűsíti a cég. A Hunyadi udvaron parkoló foodtruck kínálatában többek között Regnum grill dog, grill kolbász, tépett malac burger szerepel, amelyekhez málna és bodza szörp kortyolható.   A prémium különlegességek szerelmeseit az Oroszlános udvarban a Ritz-Carlton Hotel étterme, a Deák St. Kitchen várja. Nem kell messzire menni a tenger gyümölcseiért sem, csak pár lépés a Lobster Bár, ahol homárból, langusztából, rákból és kagylóból készítik el az ízletes fogásokat. Az extra energiára vágyó vendégek kipróbálhatják a Julius Meinl osztrák kávéspecialitásait vagy az utóbbi évekből már jól ismert Pellini Caffè kiváló minőségű olasz termékeit.

A Borfesztivál már elengedhetetlen része a Butlers lakberendezési üzlet által impozánsan kialakított Butlers Borkvíz Bár interaktív sátor, ahol számtalan, borral kapcsolatos érdekesség található. A NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának céljai között nagy szerepet kap a hamisítás elleni küzdelem és a tudásmegosztás, ezáltal a vásárlói tudatosság erősítése. Ennek érdekében a Borfesztiválon is több játékos feladattal állnak az érdeklődők rendelkezésére. A Földművelésügyi Minisztérium 2017-et a Furmint évének nyilvánította, így az egyik játék egy kis kóstoló, melyen keresztül a „legmagyarabb” szőlőfajtaként is emlegetett Furmintból készült borok bemutatásával, adott borvidékek termőhelyi sajátosságait is megismerhetik a résztvevők. Ezen felül mindenki kipróbálhatja magát és fontos támpontot kaphat az igazi és a hamis rozé borok felismerésében, valamint gyakorlati példák bemutatásával betekintést nyerhet a borászati termékek kötelező jelölési elemeinek világába. Az élményt kvízkérdések, ügyességi és illatfelismerő játékok teszik még színesebbé. Mindezek mellett itt debütál Magyarországon az európai Wine in Moderation – Bort mértékkel kezdeményezés, melynek keretében a látogatók játszva sajátíthatják el az egészséges borfogyasztás néhány alapszabályát. A játék végén a megszerzett tudás kvíz segítségével tesztelhető, az ajándék garantált! A játékban részt vehet bárki, aki a helyszínen érvényes e-mail címmel regisztrál. Az esemény támogatói a Butlers és a NÉBIH.

Terített asztal Önnek is a Borfesztiválon! Aki a Borfesztivál forgatagában, ám nyugodt környezetben, terített asztalnál szeretné elfogyasztani ebédjét vagy vacsoráját, az megteheti a Barokk kapu alatt elhelyezkedő kényelmes és exkluzív Budapest Terrace-on. Előre lefoglalhatja helyét, nem kell sorban állnia sem a Borfesztivál belépőjegyért, sem a finom falatokért. A sok séta, a borozgatás vagy a koncertek után pár órára megpihenhet, és kényelmesen étkezhet barátaival, családjával. A „Terített asztal” jegy magában foglalja a Borfesztivál napi belépőjegyet soron kívüli bejutással, 2 órányi időtartamra exkluzív helyen egy terített asztalt egy háromfogásos ebéddel vagy vacsorával, és VinAgora díjnyertes borokkal.

A Jótékonysági Borárverés idén 19. alkalommal az emberi összefogásról ad tanúbizonyosságot, ahol a szőlő- és bor ágazat sikeres vállalkozói segítenek rászoruló embertársaikon. Az árverésen befolyt összegből a 28 éves Magyar Máltai Szeretetszolgálat négy településen kísérleti programot indít. Kétszáz gyermeket fogadnak oltalmukba és kísérik életüket a fogantatásuk pillanatától kezdve, ezáltal igyekeznek nehéz körülményeik enyhítésére és lehetőséget adni egy teljesebb és sikeresebb életre. Idén is lehetőség nyílik a valós idejű online licitálásra is az Axioart jóvoltából, ezzel teremtve rendkívül széles társadalmi nyilvánosságot az eseménynek.

Számtalan program, szolgáltatás biztosít még kellemesebb borozgatást:

A kisgyermekes családok számára is remek szórakozást, kikapcsolódást kínál a Borfesztivál. Szombaton és vasárnap 12 és 18 óra között kézműves foglalkozás várja a kicsiket szüleikkel az Oroszlános udvarban. A legkisebb vendégek hozzáértő felnőttek segítségével bontakoztathatják ki fantáziájukat és alkotóképességüket. A környezettudatosság jegyében a foglalkozások középpontjában a parafa dugók ismételt felhasználása áll: a gyermekek különböző játékokat, ajándékokat és díszeket készíthetnek. E két napon ingyenes arcfestéssel válhatnak a gyerekek igazi fesztiválozókká.

A fesztivál ingyenes és biztonságos vezeték nélküli internetét a 200 ezernél is több regisztrált felhasználóval rendelkező WifiZone biztosítja, megkönnyítve ezzel a kiállítók és a színpadműsorok közti tájékozódást, a barátokkal való kapcsolattartást és az élmények megosztását a közösségi média felületeken. A rendszerbe a WifiZone SSID-hoz való kapcsolódás után gyorsan és egyszerűen, Facebook-fiókkal vagy email címmel regisztrálhatnak a felhasználók. Az egységes hálózatnak köszönhetően a már korábban regisztrált felhasználók okoseszköze a Borfesztivál területén is automatikusan csatlakozik majd a wifihez, akik pedig most, a Budai Várban lépnek be először a WifiZone-ba, a későbbiekben már az automatikus csatlakozás előnyeit élvezhetik.

Belépőjegyek 3200 Ft-ért kaphatók a helyszínen, illetve elővételben kedvezményes áron a Borfesztivál (www.aborfesztival.hu) oldalán. A napi karszalag tartalmaz egy kristály kóstolópoharat és egy pohártartó szütyőt.

A Borfesztivál hivatalos személyszállító partnere a 6×6 Taxi – Értéket szállítunk!

A rendezvény főtámogatója a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.