Világpremier: Stanley Jordan a Fertőrákosi Barlangszínházban

Stanley Jordan, a nemzetközi jazzélet sztárgitárosa, zeneszerzője koncertezik szeptember 30-án a Fertőrákosi Barlangszínházban. Világpremierként játszik együtt a műfaj egyik legnagyobb basszusgitáros csillagával, a virtuóz Christian Galvezzel és két magyar zenészlegendával, Horváth Kornél ütőssel, valamint Dörnyei Gábor dobossal.

A négy remek zenész először muzsikál együtt ilyen formációban, ezért világpremiernek számít a közös fellépésük. Stanley Jordan kimondottan a barlangszínház egyedülálló atmoszférája miatt vállalta, hogy eljön Magyarországra. Az amerikai, a brazil, az afro és az európai zenekultúrából merítve hoznak létre izgalmas zenét a műfaj kedvelőinek legnagyobb örömére. Különleges produkciókkal is készülnek, többek között Bartók Béla- és Jimi Hendrix-művet is játszanak egyedi feldolgozásban.

Stanley Jordan szerepe elvitathatatlan a szólógitározás történetében, amelyet új szintre emelt az általa kifejlesztett „tapping” technikával: zongorajátékot idéző módon egyszerre két kézzel játszik a gitár nyaki részén. Lenyűgöző technikai tudása művészi kvalitással és kreativitással párosul, zenéjéből melegség és érzékenység árad, mely a világ bármely pontján magával ragadja a közönséget.

A fertőrákosi koncerten vele lesz a színpadon a világ egyik legnagyobb basszusgitáros virtuóza, zeneszerzője, a chilei származású Christian Galvez. Technikai tudása, egyedi, zseniális játéka miatt a mainstream és fúziós jazz nagy alakjához, Pat Martinóhoz hasonlítják. Eddig 13 lemeze jelent meg, a kritikusok a „basszusgitáros géniuszként” is jellemzik.

A Kossuth-díjas Horváth Kornél  jellegzetes alakja a magyar zenei életnek, 2016-ban a világ legjobb ütőhangszeresének választotta a rangos brit Rhythm zenei magazin internetes oldala. Legalább ötszáz lemezen szerepelt eddig, a kortárs szerzeményektől, a népzenén, a rockon, a komolyzenén át egészen a jazzig terjed az albumok műfaja, amelyeken lehet hallani jellegzetes játékát.

A zenei négyes negyedik tagja a ma már Londonban élő Dörnyei Gábor, a hazai könnyűzenei és ütősélet egyik meghatározó személyisége. Londonban játszott a  West End 10 éve telt házzal futó Queen – We will rock you darabjában, és tagja volt a Michael Jackson életéről szóló, világszerte turnézó Thriller Live musical csapatának. Jelenleg London egyik legkeresettebb stúdiózenésze, tanít a londoni Kortárs Zeneművészeti Akadémián és Európa legnagyobb zenei iskoláiban tart dobos mesterkurzusokat.