Finom, friss és egészséges: 11 étterem Budapesten, ahol bármennyit ehetsz

Ki ne szeretné ízletes ételekkel megtömni a bendőjét? Egyre többen vagyunk, akiket az ételek íze mellett a hozzávalók is érdekelnek. Szerencsére az egészséges életmód nem jelent egyet az íztelenséggel, ahogy azt az alábbi budapesti éttermek is napról napra bizonyítják.

Find Food

Budapesten a VII. kerület külső erzsébetvárosi részében, az István utca 5. szám alatt, az Állatorvosi Egyetem szomszédságában apró, de barátságos street food étteremre bukkanhatsz. Minden főztük laktózmentes, de megtalálhatók kínálatukban gluténmentes, vegetáriánus és vegán ételek is. Elsősorban szendvicseket, leveseket és főzelékeket készítenek, de mindig van napi ajánlat és egy sütemény is. Olasz Carraro kávéik kihagyhatatlanok egy finom ebéd után, vagy akár a reggeli szendvics mellé, melyek jelenleg csirkés, avokádós, chorizós és pulled porkos variációkban készülnek, de szezonálisan változtatnak a kínálaton.

Fittnass

A Fittnass Cukormentes Cukrászda missziója, hogy süteményekkel lássa el a cukorbetegeket, az ételallergiásokat, a tudatosan élőket és persze mindenkit, aki nyitott az újdonságokra. Számtalan cukor-, glutén-, tej- és tojásmentes finomság, illetve paleo torták, sütemények és fagylaltok közül lehet válogatni a Zichy Jenő 43. szám alatt fellelhető cukrászdában. Emellett diabetikus üdítőket is kapni a Fittnassban, míg kávénkat ötféle alternatív tejjel kérhetjük. Sőt, ha azt tervezed, hogy egészséges süteménnyel lepnéd meg a barátaidat, a hozzávalóit is beszerezheted náluk!

HILDA

A 19. század egyik legjelentősebb magyar építészének, Hild Józsefnek a képzeletbeli szeretőjéről nevezték el az éttermet, amely kivételes ételekkel, szuper hangulatban várja vendégeit. A HILDA belső tere fiatalos energiákat áraszt, ugyanakkor néhány percnyi nyugalommal kecsegtet a város közepén. Ez a budapesti hely elérhető áron kínál glutén- és laktózmentes, illetve vegetáriánus ételeket, melyek mindegyike organikus alapanyagokból készül. Ha betérsz hozzájuk, másra sem tudsz majd gondolni, csak arra, hogy „Miért nem voltam én itt ezelőtt?”

Hokedli

A belváros egyik legforgalmasabb részén, a Nagymező utcában található Hokedli helyben készült vegetáriánus, glutén- és laktózmentes egészséges ételekkel várja vendégeit. A közkedvelt étteremben barátságos hangulat uralkodik, amiért talán az állatbarát közeg is felelőssé tehető. Isteni, friss alapanyagokból készült leveseikre tehát akkor is beugorhatsz, amikor kedvencedet sétáltatod. A mi favoritunk a kókusztejes céklalevesük, amit muszáj megkóstolnod, ha arra jársz!

Kozmosz Vegán Étterem

A Oktogontól két percre, a Hunyadi téren található Kozmosz kizárólag növényi alapú ételeket kínál – ilyen például mennyei vegaburgerük vagy a méltán híres Nagymama Rakott Palacsintája. Vannak emellett glutén- és szójamentes fogások, illetve vegán üdítők és alkoholos italok is. A tulajdonosok nem titkolt szándéka, hogy bebizonyítsák a világnak, a vegán étrendet követők semmi jóból nem maradnak ki: ízletes ételeket esznek, ráadásul még egészségtudatosak is.

Nyugati Cöli Bisztró

Az egy éve nyitott Nyugati Cöli Bisztróban mindent megtalálsz, ami gluténmentes, ugyanakkor ellenállhatatlanul finom. Kapható náluk pizza, hamburger, gyros, szendvicsek, de péksütemények is, amelyek mindegyikét egészséges verzióban tálalják. A város egyik legnépszerűbb gasztronómiai helyén az egészséges ételek hozzávalóit is beszerezheted.

Slow Foodiez

A Slow Foodiez immár másfél éve invitál gasztronómiai kalandra mindenkit, természetesen vegetáriánusokat, vegánokat és nyers vegánokat is. A kreatívan elkészített ételeket főzés helyett 42 fokon aszalják, így a gyümölcsök, zöldségek és magvak biztosította ételek ízvilágát teljességében kiélvezhetjük. A modern, ugyanakkor otthonos atmoszférának hála a belvárosi hely tökéletes színtere lehet a baráti találkozóknak, illetve a romantikus randevúknak is.

VegaCity

Néhány lépésnyire a forgalmas Kálvin tértől és az Astoriától található egy barátságos vegán étterem, a VegaCity, ami minden hétköznap más ebédmenüvel, illetve reggeli finomságokkal várja vendégeit a város szívében. A meleg ételek mellett ehetünk náluk hamburgereket, glutén- és cukormentes desszerteket, szendvicseket, de frissen facsart dzsúszokat és smoothie-kat is kóstolhatunk. Mindenképp próbáld ki a Gandaburijukat . ami egy gluténmentes, vegán hamburger-, és banános-datolyás süteményüket, amely csicseriborsólisztből, gluténmentes készül.

Vegan Love – Vegan Street Food

Amikor úgy döntesz, hogy növényi alapú étrendre váltasz, olyan új növényeket, gyümölcsöket, zöldségeket és magokat ismersz meg, amikről azelőtt azt sem tudtad, hogy léteznek. Ráébredsz, hogy minden pótolható: a hús, a tojás vagy a tej íze, mindennek van vegán alternatívája. A budai Vegan Love is ezt az alapelvet vallja: finom vegán burgereget, hot dogot, szendvicseket, organikus kólát és limonádét kínálnak, sőt még salátabárjukból is szemezgethetünk.

Veggie Nyers Vegán Bisztró

A Parlament tőszomszédságában található bisztró immáron 5 éve szolgál nyers vegán paradicsomként a betérők számára. A nyers konyha különlegessége, hogy nem történik hőkezelés, így az ételek megőrzik vitamin és ásványi anyag tartalmukat, azonnali energiabombaként hatva a szervezetre. Náluk minden helyben készül, válogatott alapanyagokból, liszt- és cukormentesen. Szezonálisan és naponta változó kínálatukban turmixok, aszalt sós és édes termékek, nyers vegán saláták és isteni mindenmentes torták találhatók. Hétköznapokon kedvezményes árú napi menü is van, míg az újonnan betérők bármikor végigehetik kínálatukat a különböző méretű válogatástálaknak hála. Tortákat is készítenek rendelésekre, illetve catering szolgáltatásuk is igénybe vehető.

Zoska Reggeliző

Van egy hely a belváros szívében, egy szűk mellékutcában, aminek tulajdonosai teljes meggyőződéssel hiszik, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Mottójukhoz hűen, a Zoskában a nap bármely szakaszában befalhatjuk kedvenc reggeli fogásainkat. A finom ételek mellett kávékat, üdítőket, söröket, borokat és pezsgőket is találni étlapjukon, de persze az ételallergiásokra is gondoltak, így lehet kapni mindenmentes finomságokat is.