Budapest titkai – A IV. kerület

Budapest IV. kerülete, Újpest csak 1950-től a város része, azelőtt önálló település volt. Hiába telt el mindössze 67 év a fővároshoz csatolása óta, a IV. kerület olyan, mintha mindig is a város része lett volna: mára teljesen összeolvadt a szomszédos XIII., XIV. és XV. kerülettel.

Az 1950-es városrendezés előtt Budapestnek csak 14 kerülete volt. Felmerülhet a kérdés bennünk, hogy akkor Újpest miért nem a 15. kerülete lett a városnak. A válasz kicsit fifikás. Újpest azért lett a 4. és nem a 15. kerülete a városnak, mert az akkori IV. és V. kerületet összevonták és V. kerület lett a nevük, így a IV. kerület lényegében megszűnt létezni, a városvezetők pedig úgy gondolták, hogy a város szélén lévő, Budapesthez csak ekkor csatlakozó terület, Újpest lesz a város IV. kerülete.

Maga Újpest 1830 óta létezik, az Új-Pest nevet viszont csak 1841-től viseli. A település elsősorban gazdasági szempontokból volt jelentős, a 20. század elején már 38 ipar működött itt. A városrész a szocialista időszakban sem változott sokat ebből a szempontból. A Chinoin, a Budapesti Bányagépgyár, az Egyesült Izzó, a Bőrgyár, a Cérnagyár, az Iskolabútor és Sportszerárugyár, a Duna Cipőgyár, a Pannónia Szőrmeárugyár és a Magyar Pamutipar gyárai is itt működtek.

Újpest-Központnál található a hármas metró végállomása, mely a metrójárat utolsóként átadott megállója volt. A három ütemben elkészített metróvonal teljes hosszában, az Újpest-Központban lévő megálló átadásával 1990-től közlekedett. (Ez viszonylag késői időpont, legalább is a déli, kőbánya-kispesti végállomáshoz képest, amit 10 évvel korábban, már 1980-ban átadták.) Az eredeti tervek szerint a hármas metrót egészen Káposztásmegyerig vezették volna, de anyagi problémák nem valósulhatott meg – és aligha fog mostanság napirendre kerülni a kérdés.

Az 5 legklassz(ikus)abb újpesti hely

Központ Bisztró

Ha Újpesten laknánk, a Központ Bisztró lenne a törzshelyünk. A kellemes hangulatú hely menüje változatos és nagyon finom fogásokat tartalmaz, de akkor is érdemes betérni ide, ha csak egy délutáni kávéra, esetleg esti italozásra vágynánk. A nyári étlapon szereplő oreos sajttortát mindenféleképpen próbáld ki!

Újpesti Lacikonyha

Az újpesti piacon található Újpesti Lacikonyha a retro korszakot idézi, és lángosai gyermekkori balatoni vakációink legjobb lángosaival is felveszik a versenyt. A finom sajtos-tejfölös lángos mellett több házias jellegű ételt is megkóstolhatsz, melyeknek az ára (lévén nem a belvárosban vagyunk) eléggé barátiak. Ha nem tudnál választani a kínálatukból, ajánljuk a napi menüt – kiadós és finom!

Csülök Vendéglő

A Reviczky utcai Csülök Vendéglő egy olyan magyaros hangulatú étterem, ahonnan csak elégedetten távozhatunk. Itt szintén hagyományos, tradicionális magyar ételekkel találkozhatunk. A vendéglő három külön térből áll, melyeket le is foglalhatunk, így akár egy családi vagy baráti összejövetelt is tarthatunk itt, de ha kisebb társasággal érkezünk, a teraszt is választhatjuk.

Elvis Burger

Maradjunk a retro hangulatnál, csak váltsunk kontinenst: az Elvis Burgerben a legfinomabb hamburgereket kóstolhatod meg, melyek receptje egyenesen az USA-ból repült a negyedik kerületig. Az Elvisben nem úgy kerül eléd az étel, mint ahogy azt a menzákban megszokhattad: a csalamádét és felhígított mustárt hanyagolják, helyébe pedig isteni finom marhahúspogácsa és friss hozzávalók, zöldségek és sajtok kerülnek.

Megyeri Csárda

A végtelenül hosszúnak tűnő Váci úton fedeztük fel a Megyeri Csárdát, ahol a magyar folklór hagyományokat elevenítik fel. Mivel kisebbfajta időutazásnak is minősíthetjük az itt elköltött ebédünket vagy vacsoránkat, a turisták körében is kedvelt étterem a csárda, ahol tipikus magyar fogásokat tálalnak elénk. Sőt, ha igény van rá, még folklór bemutatót is tartanak.