Budapesten is fellép a Hartford Chorale

A 45 éves Hartford Chorale, az Egyesült Államok Hartford városának magas zenei színvonalú kórusa, amely a Pekingi olimpia megnyitóján is énekelt, idén júliusban közép-európai turnéra érkezik. Először Prágában és Bécsben énekelnek, majd július 22-én adnak orgonával kísért koncertet Budapesten, szombat este fél 8-kor a Mátyás templomban.

Ez lesz a 40 éves pályafutását záró karvezetőjük, Richard Coffey búcsú koncertsorozata a kórussal. A Hartford Chorale énekét az Amerika szerte ismert orgonista, James R. Barry kíséri, aki külön orgonaszólóval is megörvendezteti a budapesti közönséget.

A műsorban Dohnányi, Orbán György és Kodály kórusművek, orgonával kísért amerikai egyházzenei darabok és néger spirituálék. A koncert egy óra hosszú. Belépés ingyenes.

A 45. idényét ünneplő Hartford Chorale, közép Connecticut első számú szimfonikus kórusává vált, különösképpen a Hartford Szimfonikus Zenekarral folytatott, a zenekritikusok által is elismert együttműködésében.

Az 1972-ben alapított, 2005 óta Maestro Richard Coffey zenei irányítása alatt levő Chorale 160 férfiből és nőből áll, lehetőséget biztosítva a tehetséges és tapasztalt énekeseknak arra, hogy professzionális módon előadjanak és tanuljanak. A 20 tagú tanács által vezetett Chorale tagok önkéntesek segítségével, adománygyűjtésből és díjak beszedéséből tartják fenn és menedzselik saját szervezetüket. Új tagok felvételére irányuló versenyvizsgákat évente szerveznek. Egy gyakornoki program lehetővé teszi a tehetséges fiatal zenészeknek, hogy próbáljanak és előadjanak Chorale és a Connecticut zenekarral.

Míg a Chorale leggyakrabban a Greater Hartford területén ad elő, addig az együttest a Carnegie Hallban is játszott, valamint nemzetközi turnékon is részt vett Európa és Ázsia szerte. Legutóbb 2014 nyarán a Chorale Franciaországban, Párizs és Chartres városában adott elő, és nagy örömére a Duruflé Rekviem –et játszhatta el a „Duruflé Templomban” – a gyönyörű Église Saint-Étienne-du-Mont – valamint capella koncertet tartott a Chartres-i Notre Dame Katedrálisban.

New Englad egyik legkiemelkedőbb kórusvezetőjeként ismert Richard Coffey a régió első számú szimfonikus kórusának, a Hartford Chorale zenei vezetője, és a CONCORA (Connecticut kórusművészek) érdemes művészeti vezetője, amelyet 1974-ben alapított és 40 évig vezetett. A Hartford Chorale kórussal Coffey számos nagy kórus/zenekari művet vezetett, gyakran a Hartford Szimfonikus zenekarral való együttműködésben.

Miután 2005-ben a Hartford Chorale zenei vezetőjévé vált, a társulat tagjainak száma 120 énekesről több mint 160 énekesre nőtt és egy kórus tanonc programot indított el, amelyben gimnáziumi és egyetemi tanulók szerezhettek itt magasszintű zenei tapasztalatokat.