Rendhagyó nyári úti célt keresel? Irány Notthingham!

Unod a 40 fokot, nincs időd hosszabb szabadságra vagy csak szeretnéd elkerülni a turisták tömegeit? Akkor az angol vidéki életet neked találták ki, irány East Midlands és az onnan elérhető Derby valamint Notthingham városa!

Ismerd meg egy hétvége alatt a vidéki Angliát!

Egy kiruccanás Notthinghambe és Derbybe akár egy hosszú hétvégébe is belefér! Budapestről hetente két alkalommal közlekedik közvetlen járat East Midlandsbe, ahonnan könnyen, akár már 37 perc alatt is elérhetőek a legendás városok. A reptéren érdemes megkeresni a Skylink buszjáratokat, amelyek 20 percenként indulnak Notthinghambe és Derbybe is. Hosszú transzferre nem igen kell számítani, hiszen mindkét város körülbelül 25 km-re helyezkedik el a repülőtértől, de már az oda vezető út alatt is gyönyörködhetünk az angol tájban.

Természetközeli élmények

Ha East Midlands felé vettünk repülőjegyet, akkor ne készüljünk hagyományos városnézésre. Hiszen ki bírná megállni, hogy az urbánus környezetben töltse minden idejét, amikor a környéken terül el a sherwoodi erdő és a legcsodásabb angol vidéki táj. Itt a természet valósággá válik, zöld legelők, lankás dombok, csodás erdők és a szigetország legtisztább levegője. Nem csoda, hogy a térség élen jár a környezettudatosság terén is, nemrég itt tartották a Tiszta Levegő Napját – elsőként Nagy-Britanniában –és Notthinghamben számos elektromos töltőállomást biztosítanak a villanyautósoknak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A rablófejedelem nyomában!

A csodás vidéki táj bejárásának egyik legjobb módja, ha Notthingham leghíresebb szülöttének, Robin Hoodnak a nyomába eredünk. Így például megnézhetjük a Rufford Abbeyt, mely a tolvajfejedelem búvóhelye volt a sherwoodi erdőben. A közelben található a Forest Country Park Európa legidősebb tölgyeivel, amelyek közül kiemelkedik az ezer éves „Major Oak”, melyről azt tartják, hogy Hood leshelye volt a támadásai előtt. Biztos pont Edwinstowe falucska, amely nem csak az angol vidéki élet ikonikus látványossága, de az itteni templomban mondta ki a boldogító igent Robin és Marian is.

Csodás építmények és a videojáték múzeum!

A 300 ezres lélekszámú Notthingham egyik legimpozánsabb látnivalója az 1800-ban újjáépített vár. A sziklafalon magasodó építmény volt a legenda szerint Robin Hood legnagyobb ellenségének a lakhelye, így nem csoda, hogy a róluk szóló mozifilm kiállítása is helyet kapott az ódon falak között, ahogyan a legendás íjász szobra is. De betérhetünk a videójáték múzeumba is, ahol mindenki szabadon szórakozhat. Semmiképpen se hagyjuk ki az Old Market Square-en a Ferris Wheel óriáskereket, mely nagyon hasonlít a London Eye-ra,  és a Green’s Mill Sneiton csodálatos állapotban lévő szélmalmát se felejtsük el!

Itt a fiataloké a terep!

Notthingham egyetemi város, évente több tízezer diák tanul az itt található felsőoktatási intézményekben, így nem csoda, hogy a szórakozási lehetőségek tárháza végtelen. A középkort idézi Anglia legrégebbi pubja, a Ye Olde Trip To Jerusalem, mely a várhegy lábánál áll, immár 800 éve, és a sör mit sem romlott az elmúlt évszázadokban. Persze a tradicionális pubok mellett ma már számos trendi hely várja a fiatalokat, például a Bar eleven, Jam Cafe, Rough Trade, The Boilermaker, ahol tényleg boilerek között partizhatnak. A városi vezetés számos engedménnyel várja a fiatal utazókat, így például a 19 év alattiak az újonnan bevezetett Robin Hood kártyával kedvezményesen használhatják a tömegközlekedést.

Nézd meg az angol vidék gyöngyszemét, Derbyt!

Mindenki látott már képeket az angol vidékről, de ha élőben szeretnénk a zöld minden árnyalatát megnézni, akkor utazzunk el a közeli városba, Derby-be. Itt semmiképpen se hagyjuk ki a középkori tornyos katedrálisát, vagy a Cahtedral negyedet, ahonnan kitiltották az autókat és szinte megállt az élet a középkorban. A környéken bringatúrák, hihetetlen golfpályák, felfedezésre váró barlangok várják a mozgás szerelmeseit. A történelem kedvelőinek kihagyhatatlan Chatsworth, a Devonshire hercegének otthona és a Bolsover Castle, az angol örökség kiemelkedő példája. Ha pedig shoppingolni támad kedvünk, akkor a közelben található az East Midland’s Designer Outlet, ahol 65 üzlet várja a divatmániásokat.