Doblo, a borbárkultúra úttörője

Néhány héttel ezelőtt ellátogattunk a Budapest legszebb borbárjának tartott Dobloba. Belépve a Dob utca 20. szám alatt található üzlethelyiségbe oldott hangulat fogadott: éppen személyzeti továbbképzés, borkóstoló zajlott a téglafalak között.

A Doblo 10 éve nyitotta ki kapuit a pesti zsidónegyedben, akkoriban még borszaküzletként üzemelt, majd Magyarország egyik első borbárjává fejlődött. Sikere azóta is töretlen. Ennek oka többrétű, de a kivételes odafigyelés a vendégekre, a folyamatos fejlesztések, a munkaerő képzése, az alacsony fluktuáció és a családi hangulat egyaránt sokat nyomnak a latba.

A Doblo-család öt tagjával beszélgettünk, akik meséltek életpályájukról és megosztották velünk a Dobloban szerzett legizgalmasabb történeteiket.

Dani és az ő kedvenc története

A pultfőnökként dolgozó Daninak nem mindennapi élményben volt része: egy átlagosnak induló márciusi napon Tom Hanks tért be a borbárba, az Inferno forgatásáról érkezett. A világsztárt elkísérte Ron Howard és néhány stábtag is, hogy együtt ünnepeljék meg az amerikai filmrendező születésnapját. A vendégek ugyan testőrök nélkül érkeztek, az este jó hangulatban telt, hála a Doblo csapatának, akik minden körülmények között felelősségüknek érzik, hogy a vendégek zavartalanul élvezhessék a borbárban töltött idejüket.

Adri & Marci, a Doblo szerelmespárja

Adri régi motorosnak számít, több mint öt éve dolgozik a Dobloban, míg Marci nagyjából fél évvel ezelőtt kezdett. A most pultosként dolgozó fiú októbertájt állásinterjúra érkezett a borbárba és nem más, mint Adri fogadta – első látásra szerelem volt. Még maguknak sem vallották be érzéseiket, mikor a kollégák már, afféle anonim Cupidókként, megtették a szükséges lépéseket a happyend felé. Csak idő kérdése volt, hogy egymásra találjanak, ez az idő pedig hamar el is érkezett: egy bormámoros este során elcsattant az első csók. Ennek már hat hónapja, időközben összebútoroztak, és nem is kívánhatnának támogatóbb közeget a Doblonál.

Ricsi, aki mindig visszatér

Ricsi jelenleg a Doblo pultosaként dolgozik, de a világ különböző pontjain szerzett vendéglátói tapasztalatokat, illetve dolgozott már Michelin-csillagos étteremben is, mégis bizton állítja, hogy a Doblohoz hasonló helyet nehéz találni. Barátságos közeg, fejlődési lehetőség, kivételes vendégkezelés, önállóság – többek között ezekért tér vissza a Dobloba évről évre.

Gergő, aki pohárszedőből lett üzletvezető

Gergő sikertörténete szorosan összefügg a borbáréval: együtt kezdtek, fejlődtek és vívták ki a szakma elismerését. Gergő hat évvel ezelőtt kezdte pályafutását a Dobloban, ahol eleinte törölgetett és tapasokat készített, majd Dávidnak, az üzlet tulajdonosának közbenjárásával lépdelt előre, és meg sem állt az üzletvezető pozícióig. Ma már ő tanítja be az újonnan érkezőket.