A történelem 5 legnagyobb katonai baklövése

Szaddám Husszein kuvaiti inváziója, Hitler háborús haditerve vagy Mao Ce-tung nagy ugrása csupán néhány esemény, amely óriási katonai baklövésként maradt fenn a világtörténlemben. Hogyan buktak le a második világháborús náci kémek Angliában és miért zuhant négy atombomba egy kis spanyol halászfalura? Május 1-jén a DoQ a XX. század legendás mulasztásait és a hadviselés kudarcait mutatja be a Baklövések című sorozatban – fényt derítve azok okaira és következményeire.  

Mao Ce-tung ’nagy ugrása’ 

A nagy ugrás Kína újkori történelmének egyik legtragikusabb gazdasági és társadalmi eseményeként maradt fenn, amely több millió ember halálához vezetett. Mao Ce-tung hatalmas beruházásokkal és a lakosság segítségével próbálta beindítani az ország iparosodását 1958-ban. A kommunista vezér mindent a vas- és acéltermelés növelésének vetett alá, míg a mezőgazdasági tevékenységet teljesen mellőzte. Közel 600 000 népi kohót hoztak létre, miközben a népesség nem tudott mit enni. Az ország agresszív iparosítása végül 30 millió kínai éhhalálához vezetett.

Önmagukat buktatták le a világháborús náci kémek?

A náci kémek az éjszaka leple alatt érkeztek Angliába egyetlen küldetést szem előtt tartva: előkészíteni a terepet egy lehetséges invázióra. A szigetországba küldött kémek azonban nem rendelkeztek folyékony nyelvtudással, de még a brit szokások alapismereteivel sem. Az egyik ügynök állítólag egy korsó almaborral buktatta le magát, mivel nem tudta, hogy háborús időben ebéd előtt nem szolgálnak alkoholt a helyi bárok. Egy másik párost Skóciában füleltek le, mert az út rossz oldalán kerékpároztak – miután bőröndjük bajor kolbásszal volt tele, nem tagadhatták le nemzetiségüket.

Hitler und Schwarz bei der Einweihung des Umbaus des Palais Barlow in der Brienner Straße zum „Braunen Haus”, 1930

Derült égből atombombák a spanyol halászfaluban

1966. januárjában, egy baleset következtében négy hidrogénbomba hullott a dél-spanyolországi Palomares halászfalura és a közeli tengerbe. A település felett repülő amerikai B-52-es bombázó üzemanyag-utántöltésére készült, de összeütközött a légi utántöltő géppel. A földetéréskor berobbanó bombák két négyzetkilométernyi területen szórták szét a radioaktív plutóniumot. Ám ezek szerencsére nem voltak élesítve, így nem okoztak atomkatasztrófát. A terület sugárzásmentesítésén egy több mint 2000 fős csapat dolgozott, a szennyezett talaj felső rétegét – mintegy 1400 tonna földet – pedig hordókban szállították Amerikába. Bár a faluban a mai napig több radioaktív hulladékkal borított területet tartanak számon, sugárzásnak betudható megbetegedést még nem jegyeztek fel.

 

 

 

Szaddam Husszein kudarca Kuvaitban

1990. augusztus 2-án Szaddam Husszein iraki diktátor serege inváziót indított a szomszédos Kuvait ellen. Az adóságban úszó iraki állam a kuvaiti szénhidrogénmezők megkaparintásával igyekezett erőfölényhez jutni, azonban az ebből kirobbanó öbölháborúban az Egyesült Államok visszaverte a megszállók haderejét. Szakértők szerint az iraki sereg mintegy 25 ezer katonát vesztett a fegyveres konfliktus során, és legalább háromszor ennyi sebesültet kellett ellátniuk, míg az amerikai szövetségesek sérültjeinek száma ezer körül mozgott, veszteségeik pedig alig érték el a háromszázat.

 

Hitler alaposan melléfogott a normandiai partraszálláskor

A normandiai partraszállás kitűzött célja az volt, hogy a szövegségesek egy új frontvonalat nyissanak Nyugat-Európában, Normandiában, ahonnan fokozatosan vissza tudják szorítani a német sereget. Az angol és amerikai csapatok tisztában voltak a művelet veszélyeivel, de leginkább a parton állomásozó páncélos hadosztálytól tartottak. A németek elképesztő katonai mulasztásának köszönhetően mégis a szövetségesek kerekedtek felül. Hitler parancsot adott katonáinak, hogy az engedélye nélkül meg ne mozdítsák a páncélos járműveket – viszont a német vezér éjjel későn ment aludni, katonái pedig nem merték felébreszteni. Mire Hitler kiadta a parancsot a páncélosoknak, már túl késő volt: a szövetségesek partra szálltak.

Ismerjen meg még több végzetes katonai ballépést május 1-jén 22.00 órától DoQ a Baklövések című sorozatából!