5 film, melyeket a nőkért szeretünk

Itt van az év egyik legszebb napja, a mikor a hölgyeket ünnepeljük. Nőnap alkalmával összegyűjtöttünk 5 olyan filmet, melyeket a női szereplőikért zártuk a szívünkbe. 

Az órák

A Stephen Daldry (Billy Elliot, A felolvasó) által rendezett film Michael Cunningham azonos című  regényén alapul. A történetben három, első ránézésre teljesen különböző női sorsot követhetünk nyomon, akik bár más időben élnek, mindannyiukban közös a szabadságért, függetlenségért és identitásuk megőrzéséért folytatott harc. Még akkor is, ha más  fegyvertárral harcolnak érte.

A barlang

Neil Marshall, a brit horror nagyágyú legmerészebb dobása egy csapat fiatal nő  kalandját mutatja be. A fiatal és kalandvágyó lányok egy különleges túrára vállalkoztak, és egy olyan barlangot akarnak felfedezni, melyről senki nem tud semmit. A lányok hamarosan megbánják a vakmerőségüket, mert pillanatok alatt azon kapják magukat, hogy egy félelmetes húsevő szörny üldözi őket.

Jeanne d’Arc – Az Orléans-i szűz

Ki ne hallott volna  Jeanne D’Arc-ról, a 100 éves háború ikonikus alakjáról? A francia szűz rengeteg művészt megihletett, Cecile B. DeMille-t, Robert Bressont és Otto Premingert is. Sőt, még Madonna is énekelt a keresztényi nőalakról.  Luc Besson filmje, a Jeanne d’Arc – Az Orléans-i szűz nem igazán értékelhető valósághű alkotásnak, de filmélményként annál kevésbé tudnánk belekötni. Éppen ezért ajánljuk listánk 3. helyén.

Harry és Sally

Nora Ephron (A szerelem hálójában, A szerelem hullámhosszán) és az Academy Award nyertes Rob Reiner összeállásából csakis nyerő végeredmény sülhet ki.  A Harry és Sally új dimenziókba repíti a romantikus vígjátékokat. A két főszereplő évtizeden át tartó civódását nézhetjük végig, Billy Chrystal ésMeg Ryan főszereplésében. És igen, megéri végignézni a filmet.

Jelenetek egy házasságból

Ingmar Bergman miniszériája (mely összeségében 5 órásra nyúlik)  Marianne és Johan kapcsolatának 10 évét követi végig. A történet a házasságuk után 10 évvel indul, amikortól további 10 éven át pillanthatunk bele a hétköznapjaikba és románcukba, annak minden buktatójával és csúcspontjával. Van itt minden, ami egy házasságban megtörténhet: megcsalás, veszekedések, szexhiány, elmélázás a válás gondolatán. De vajon happy enddel zárul a történetük?