Történelem egyszeregy: A kommunizmus

Ma az ország feketébe borul: a kommunizmus áldozataira emlékezünk. Amennyiben ez nem sokat mond neked, vagy úgy érzed, hogy a középiskolai történelemórák emléke nem elég élénk, itt van minden, amit tudnod kell a magyarországi kommunizmusról.

A kommunista ideológia ősatyjának Karl Marxot szokták nevezni, aki 1848-ban megjelent művében taglalta annak fő irányelveit: szabadság, egyenlőség, testvériség. Ez alapján lehetne szó akár a liberalizmusról is, pedig a kettő között hatalmas a különbség.

Hazánkban először 1918-ban került hatalomra kommunista párt, és csak pár hónapig maradt. Kun Béla vezetésével azonban ez a pár hónap (egészen pontosan kicsivel több, mint 4) tevékenyebb volt, mint egy átlagos év összesen: megkezdődött a szocializálás, többek között a nők is választójogot kaptak, új tankönyveket adtak ki, bevezették a 8 órás munkaidőt, emelték a munkabéreket és csökkentették a lakások árát.

blank

Magyarország azonban még nem volt felkészülve ezekre a reformokra, a Tanácsköztársaság augusztus elsején megbukott. És annak ellenére, hogy az első próbálkozás rövid úton csúnya véget ért, a kommunista pártok népszerűsége lassan, de folyamatosan nőtt. Olyannyira, hogy 1947-ben a Magyar Kommunista Párt a választók 22%-át megnyerte, ami a fennálló politikai helyzetben nagy szónak számított, és Rákosiék kezébe adta a kulcsot az ország kommunizálásához.

Azért pár szót szóljunk erről a választásról. Egyrészt a kommunistabarát kormány előzőleg különböző rendeletek által a választók több, mint 10%-ától vette el választójogát. Másrészt engedélyezte, hogy úgy nevezett kék cédulákkal saját lakhelytől távol is lehessen szavazni. Így a legendák szerint konkrétan busszal utaztatták az MKP szimpatizánsait, akik több helyen is leadták voksukat. Ezt tudva,  a 22% nem is olyan jó eredmény.

blank

Miután az MKP szépen lassan feloszlatta, magába olvasztotta vagy ellehetetlenítette az összes konkurens pártot, 1949 augusztus 20-án hivatalosan is bejelentették a Magyar Népköztársaságot, megkezdődött az úgy nevezett Rákosi-korszak. Nevét a pártfőtitkár, Rákosi Mátyás után kapta, aki oroszországi emmigrációja alatt szívta magába a szocializmus eszméit. Egypártrendszert és tervgazdálkodást vezetett be, és a rendészeti szervek hatalmát óriásira növelte. Hihetetlen paranoiás volt: a burzsoázia és a kulákok (rendszert ellenző egyedek) gulágba (szibériai koncentrációs táborba) küldése után egykori párttársait kezdte koncepciós pereknek alávetni. Ez azonban csak addig “működhetett”, amíg példaképe, a hasonlóan paranoid és kegyetlen Sztálin vezette Oroszországot, 1953-as haláláig.

Így érkezünk az 1956-os forradalomhoz. Október 23-án a diákok kezdeményezésével a főváros több pontját tüntetők özönlötték el, és egészen novemberig úgy nézett ki, hogy a hatalom megadja magát a köz akaratának. Aztán előkerült Kádár János, aki Oroszországból hazatérve kezébe vette az irányítást – persze az orosz haderő segítségével. Tanult Rákosi hibáiból, és engedett a tűntetők pár apró kérésének, ami pont elég volt ahhoz, hogy lecsendesedjen az ország.

blank

A Kádár-korszak papíron boldog időszaka volt országunknak: nevezik gulyáskommunizmusnak, vagy fridzsiderszocializmusnak is, mert a szomszédos országokkal ellentétben a boltok polcain mindig volt élelmiszer. Bár a minőség hagyott maga után némi kivetnivalót. Ruhák terén ugyanez volt a helyzet: a nyugati, imperialista divat természetesen tiltott volt, de a Rákosi-korszak kínálatához képest már a színes ruhák is előrelépésnek számítottak. Természetesen lehetett külföldi cuccokat szerezni, megfelelő ismerősökkel. A tudósok, illetve az élsportolók viszonylag szabadon mozoghattak az országok között, így olyan termékekhez jutottak hozzá, amikre itthon mindenki vágyott (mint mondjuk a nylonharisnya vagy Levis farmer). Az átlag ember nagyrészt csak a kommunista blokk országai között mozoghatott, és ott is megkötésekkel, például az egy főnek megengedett valuta mennyiségét is korlátozták.

blank

Kádár öregedésével a rendszer fokozatosan gyengült, majd nem sokkal halála után szét is esett. 1989-ben a legtöbb szocialista országhoz hasonlóan Magyarországon is beköszöntött a demokrácia.

Mindent egybevéve a kommunizmus alatt a magyarok sorsa mindenképpen jobb volt mint sok szomszédunké, például a románoké, és a világháborúkhoz képest is kimondottan nyugodt korszak volt ez. Mégis, szomorú nap ez a mai, hiszen a hosszú évtizedek alatt rengeteg ártatlan ember vesztette életét utcai harcokban, szenvedett koncentrációs táborban, vesztett koncepciós pert, vagy vallott be nem létező bűnt az Andássy út rettegett kínzótermében. Ma rájuk emlékezünk.

blank