9 érdekesség Tolkienról, A Gyűrűk ura írójáról

125 éve született J. R. R. Tolkien, A gyűrűk ura- és A hobbit-könyvek szerzője. A mágikus világokat megálmodó szerző élete legalább annyira érdekes volt, mint a a könyvei. Most összegyűjtöttünk 9 olyan információt, melyet eddig egész biztosan nem tudtál!

1892-ben, Dél-Afrikában született. Apja 4, anyja 12 éves korában halt meg. Szülei halála után egy ideig a nagynénjénél lakott testvéreivel, majd több családi ismerősnél és távoli rokonnál nevelkedtek.

Csecsemőkorában elrabolta az egyik otthonukban dolgozó férfi alkalmazott. Az illetőt olyannyira elbűvölte a kisgyermek Tolkien, hogy egy nap vele ment haza a munkából. Az író szerencsére rövid időn belül visszakerült a szüleihez.

16 évesen találkozott élete szerelmével, későbbi feleségével, Edith-tel. Kapcsolatuk nem indult problémamentesen: a lány apja megtiltotta Tolkiennek, hogy a lányával találkozzon. Az apai szigor csak 5 évvel később enyhült.

Az első világháború kitörésekor a kortársai lelkesen jelentkeztek katonának, ám Tolkien addig halasztotta a szolgálatot, amíg csak tudta. Végül a somme-i ütközetben harcolt, ahol komoly sérüléseket szerzett.

A Beowulf című óangol nyelven íródott több száz éves angol verset  6 éven keresztül fordította, 1920 és 1926 között. Eredetileg egy versben megírt műnek szánta, ám később prózai részek is kerültek a munkájába. Tolkien sosem publikálta a könyvet, ezt csak a fia tette meg, 2014-ben.

A Gyűrűk Ura híres mondata, „Az itt úgysem jössz át” („You shall not pass”), melyet Gandalf mondott egy föld alatt rejtőző szörnynek, eredetileg az I. világháborúban az angol propaganda által használt szlogen volt.

A Gyűrűk Ura- és A hobbit-könyvekből világszerte 250 millió példányt adtak el. 2009-ben a Forbes felmérése szerint Tolkien az ötödik helyet foglalja el azon a listán, mely azokat az elhunyt szerzőket rangsorolta, akiknek a legtöbb könyvét adták el a világon.

Kevésen múlott, hogy A Gyűrűk Ura filmtrilógia nem teljesen más formában valósult meg. A ’60-as években a Beatles szerette volna leforgatni a filmet, természetesen saját magukkal a főszerepben. Még rendezőt is találtak a filmhez, Stanley Kubricket. A rendező végül visszautasította a felkérést, mondván, nem szeretne olyan könyvet filmként feldolgozni, mely ennyire közismert.

Tolkien bigottan vallásos volt. Amikor a II. vatikáni zsinat engedélyezte, hogy a hívők latin helyett az anyanyelvükön is mondhassák az imádságokat a miséken, Tolkien heves tiltakozásba kezdett. A fiának már kiskorában megtanította az összes, miséken elmondott imát és szakrális szöveget.