7 sci-fi, amit látnod kell

Január 2-a a nemzeti science fiction (sci-fi) nap az Amerikai Egyesült Államokban. Ennek apropójából szemezgettünk az elmúlt évek legjobb filmjeiből!

2001 – Űrodüsszeia

A film Arthur C. Clarke azonos című regényéből készült. Stanley Kubrick 1968-as, viszonylag lassú folyású sci-fijét nem ajánlom azoknak, akik a pörgős tempót szeretik: nekem sem sikerült első nekifutásra végignéznem (másodszorra sem). A tudósok egy csoportja indul expedícióra az űrbe megfejteni a fekete monolit titkát, azonban programozási hiba miatt a fedélzeti számítógép, a H.A.L. 9000 mindenkit megöl az űrhajóban, Dr. David Bowman (Keir Dullea) kivételével, mert szerinte az emberek csak veszélyeztetik a küldetést.

Mátrix

1999-ben mutatták be a Wachowski fivérek (bocsánat, mára már nővérek) ikonikussá vált filmjét, melynek főszereplői Keanu Reeves (Neo), Laurence Fishburne (Morpheus) és Carrie-Anne Moss (Trinity). A film egy disztopikus jövőt mutat be – ahol az általunk észlelt világ valójában egy szimuláció, melyet gépek alkottak meg. Így két párhuzamosan létező világ közt dúl a harc, a tét pedig a túlélés. Vallás- és irodalomtörténeti utalások színesítik a filmet, melyet 2003-ban követett a Mátrix – Újratöltve és a Mátrix – Forradalmak. A trilógia első része mindenesetre alapmű!

Eredet

2010-ben mutatták be Christopher Nolan sci-fi akciófilmjét. Dom Cobb (Leonardo Dicaprio), tolvaj – mások álmába férkőzve értékes gondolatokat tulajdonít el. Egy meghiúsult akciója után más megbízást kap: neki magának kell elültetnie egy gondolatot más fejében, hogy a kiszemelt üzletember feladja vállalatának vezetését. Többet kár is mondani, aki nem látta, nézze meg!

A nő

Theodore Twombly (Joaquin Phoenix) amolyan magányos figura: abból él, hogy személyes leveleket ír mások helyett, miközben ő maga is szenved – nemrég szakadt vége hosszú kapcsolatának. Ha pedig nem dolgozik, számítógépén játszik. Életét azonban fenekestül felforgatja, amikor letölt egy női operációs rendszert, akit Samanthának nevez el. Kialakulhat valódi érzelmi kapcsolat ember és gép között? Mi lesz a fizikai kontaktussal? Az elmúlt években előretörő „online élet” miatt nagyon elgondolkodtató a Her – A nő mondanivalója. A fiktív közeljövőben játszódó romantikus sci-fit Spike Jonze rendezte – 2013-ban mutatták be.

Ex Machina

A 2015-ben debütált Ex Machinát Alex Garland rendezte. A film a mesterséges intelligenciáról – és annak következményeiről – szól. Létre tud hozni az ember MI-t? Ha igen, túljárhat az „gazdája” eszén? Caleb (Domnhall Gleeson) egy tehetséges programozó – főnöke cégénél megnyer egy versenyt, jutalma pedig, hogy elutazhat hozzá – csak érkezése után tudja meg, mi lesz a feladata az előtte álló egy hét alatt. A főnöke, Nathan (Oscar Isaac) létrehozta Avát (Alicia Vikander), akin Turing-tesztet kell végrehajtania, hogy rájöjjenek: valóban önállóan gondolkodó lényt alkottak?

Érkezés

Ted Schiang sci-fi író 1988-as Story of Your Life c. műve alapján készült a Dennis Villeneuve rendezte Érkezés, melyet tavaly év végén mutattak be, és sokan az év sci-fijének kiáltották ki. A film főszereplője Amy Adams (Dr. Louise Banks), aki egy elismert nyelvészprofesszort alakít. Az amerikai katonaság kéri fel, hogy tolmácsoljon az emberiség és az idegenek között. De vajon sikerül kapcsolatba lépni a földönkívüliekkel?

Szárnyas Fejvadász

1982-ben mutatták be Ridley Scott ikonikus filmjét, amely 2019-ben játszódik. Harrison Ford (Deckard) egy érzelemmentes replikánsvadász, aki üldözi az emberekre megszólalásig hasonlító, rabszolgaként tartott, fellázadt replikánsokat. A látványvilág a mai napig lenyűgöző, és erőteljesen hat a nézőre: rengeteg későbbi műnek szolgáltatott inspirációt. Óriási várakozás előzi meg a folytatást: a Budapesten is forgatott második részt 2017 októberében mutatják be és várhatóan 2049-be repít majd minket.