A népszerű téli alapanyagok egyikéből készítettünk ünnepi, mutatós és nem utolsó sorban nagyon finom gesztenyepüré-tortát, a karácsonyi hangulat fokozása érdekében pedig illatos mézeskalács-házikót és téli erdőt varázsoltunk a tetejére a hóbuckák mellé.
Hozzávalók (egy 21-22 cm-es formához)
A piskótához
- 6 tojás
- 4 ek porcukor
- 2 ek kakaó
- 100 ml étolaj
- 4 ek liszt
- 1 cs. sütőpor
- csipet só
A gesztenyekrémhez
- 1 cs. vaníliás pudingpor (40 g)
- 300 ml tej
- 250 g porcukor
- 500 g fagyasztott gesztenyemassza
- 200 g vaj
- 2 ek rum/rumaroma
A tejszínhabos réteghez
- 400 g habtejszín (min. 30%-os)
- 2 ek porcukor
- 8 g zselatinpor + 50 ml víz
A díszítéshez
- tejszínhab
- mézeskalács-házikó és fák
- porcukor
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 175 fokra és elkészítjük a piskótát. A tojásokat szétválasztjuk, a lisztet átszitáljuk, és hozzáadjuk a sütőport. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd félretesszük. A tojások sárgáját a porcukorral kikeverjük, hozzáadjuk a kakaót, az olajat, majd 2-3 részletben a sütőporos lisztet és a fehérjehabot. Miután homogénre kevertük a tésztát, egy sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és az előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
- Míg hűl a piskóta, elkészítjük a gesztenyekrémet. A pudingport 100 gramm porcukorral elkeverjük, hozzáadjuk a tejet, és folytonos kevergetés mellett sűrű pudingot főzünk belőle. Miután elkészült, fóliával lefedjük és félretesszük hűlni.
- A szobahőmérsékletű vajat a maradék porcukorral kihabosítjuk, a gesztenyepürét áttörjük és összekeverjük a vajjal.
- Ha langyosra hűlt a vaníliapuding, kikeverjük, és hozzáadjuk a gesztenyés masszához, majd belecsurgatjuk a rumot és habosra keverjük. Ízlés szerint kevesebb vagy több rummal is készíthetjük. A kész krémet felhasználásig félretesszük.
- Ezután következhet a torta összeállítása. A kihűlt piskótát kettévágjuk, az alsó felét egy magas falú tortaformába helyezzük és megkenjük a gesztenyekrém felével. (Ha nincs ilyen formánk, használjuk azt, amiben sütöttük!)
- A zselatinport egy kis tálba szórjuk, ráöntjük a vizet és pár percre félretesszük. A hideg habtejszínt a porcukorral közepes keménységűre verjük. A zselatint felolvasztjuk, langyosan a tejszínhabhoz csurgatjuk és elkeverjük benne. Innentől gyorsan kell dolgoznunk, mert a hab hamar megköt!
- A már összeállított gesztenyekrémes piskótára kenjük a tejszínhab felét, majd ráhelyezzük a másik piskótalapot, amire végül rásimítjuk először a maradék gesztenyekrémet, majd pedig a tejszínhabot.
- A tortát legalább 4 órára hűtőbe tesszük, de a legjobb, ha egy nappal fogyasztás előtt készítjük el. Miután kidermedt a tortánk, a formát levesszük róla, és feldíszítjük a mézeskalácsokkal.
Tipp: Ha egy kis fanyar ízt szeretnénk belecsempészni, párosítsuk a gesztenyét meggyel! Tegyünk meggydarabokat a gesztenyekrémbe, vagy akár a piskótalapot is megkenhetjük meggylekvárral, ami nem csak plusz ízt ad neki, hanem szaftosítja is a tésztánkat.
A receptet köszönjük Gál Melániának.