Narancsos csokitorta, az ünnepi asztal kihagyhatatlan édessége

Ha év közben nem is, az adventi időszakban mindenkit elkap a sütés-láz és előveszi a hagyományos családi recepteket, a konyha pedig megtelik mézeskalács és fahéjas narancs illattal. A nagy klasszikusok, mint a zserbó, bejgli, vagy a hókifli általában mindenkinél ott sorakoznak az ünnepi asztalon, azonban érdemes minden évben valami új finomságot is kipróbálni. A narancsos csokitorta tökéletes választás, amennyiben valami új ízzel dobnátok fel a megszokott édességpalettát, a maximálisan karácsonyi dekorációnak köszönhetően pedig garantáltan a családi összejövetelek és céges bulik kedvence lesz!

Fotó: Gál Melánia / Még több csodás süteményért látogassatok el a @gal.melike Instagram-oldalra!

Hozzávalók

A piskótához

  • 6 tojás
  • 120 g kristálycukor
  • 100 g finomliszt
  • 15 g kakaópor
  • 6 g sütőpor
  • egy csipet só
  • 2 ek víz
  • 30 g kandírozott narancshéj

A sziruphoz

  • 1 dl víz
  • 1 ek kristálycukor
  • rum (ízlés szerint)

A krémhez

  • 200 g étcsokoládé (60%-os)
  • 330 g vaj
  • 2,5 ek (púpos) kakaópor
  • 70 g kristálycukor
  • 10 g vaníliás cukor
  • 260 g főzőtejszín (minimum 20%-os)
  • rum vagy rumaroma
  • 1 narancs héja
  • 30 g kandírozott narancshéj

A dekorációhoz:

  • 8 db fagyitölcsér
  • 300 g vaj
  • 150 g mascarpone
  • 90 g porcukor
  • zöld ételfesték
  • dekor porcukor
  • ehető gyöngy és más díszítőcukrok
  • fehér marcipán vagy fondant
  • arany ételfesték

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, és egy 21-22 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral.
  2. Először elkészítjük a piskótát. Ehhez a lisztet, a kakaóport és a sütőport beleszitáljuk egy tálba, a kandírozott narancshéjat pedig egy késsel kicsit átvagdossuk. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy csipet sóval robotgép segítségével elkezdjük felverni. Amikor már félig felverődött, apránként hozzáadjuk a kimért kristálycukrot, és kemény habot verünk belőle.
  3. A tojássárgákat egy fakanál vagy spatula segítségével beleforgatjuk a fehérjehabba, a vizet is hozzáöntjük, majd kb. 3-4 részletben a száraz hozzávalókat is hozzáadjuk a tésztához, és óvatosan homogénre keverjük benne, vigyázva arra, hogy a hab ne törjön össze. Végül a kandírozott narancshéjat is beleszórjuk és elkeverjük benne.
  4. A tésztát a formába tesszük, elsimítjuk, és az előmelegített sütőben kb. 35-40 p alatt megsütjük. Mikor kisült, egy sütőpapírral lefedve fejjel lefelé tegyük le.
  5. A krémhez vízgőz felett megolvasztjuk az étcsokoládét és a vajat, majd, amikor felolvadtak, elkeverjük még benne a kakaóport, a cukrot és a vaníliáscukrot, ezekkel együtt még 2-3 percig melegítjük, majd levesszük a vízgőzről.
  6. A főzőtejszínt és a rumot beleöntjük a forró csokis krémbe, és ezt addig kevergetjük kézi habverővel, amíg egy homogén krémet nem kapunk. (Ne ijedjetek meg, ha elsőre túl folyékony állagúnak tűnik, lehűtés után szép krémes lesz.) A krémet hűtőbe tesszük kb. 2 órára, közben alkalmanként megkeverjük.
  7. Amikor teljesen lehűlt a krémünk, elektromos habverővel kihabosítjuk, és hozzáadjuk a narancshéjat és a kandírozott narancshéjat.
  8. Ezután elkészítjük a szirupot is: ehhez 5 percen keresztül forraljuk a vizet a cukorral és a rummal.
  9. Jöhet is a torta összeállítása. A kihűlt piskótát ízlés szerint kettő vagy három részre vágjuk, a piskótalapokat kissé meglocsoljuk a kihűlt sziruppal és megtöltjük a csokis-narancsos krémmel, figyelve arra, hogy maradjon krém a bevonásra is. A kész tortát 1-2 órára hűtőbe tesszük, amennyiben még dekorálnátok is, olvassatok tovább!
blank
Fotó: Gál Melánia

Varázslatos téli tortadekoráció 5 lépésben

  1. A zöld krémhez a szobahőmérsékletű vajat kihabosítjuk a porcukorral, majd apránként hozzáadjuk a szobahőmérsékletű mascarponét, és simára keverjük. Beszínezzük zöld ételfestékkel.
  2. A tölcséreket a csúcsos végüktől kb. egy mutatóujjnyi hosszúságúra levágjuk, ha különböző méreteket vágunk, jobban fog mutatni.
  3. A tölcsérekre a zöld krémmel csillagcsöves habzsák segítségével fenyőágmintát nyomunk.
  4. A havas hatás érdekében megszórjuk a dekorporcukorral, és tetszés szerint díszítjük cukorkával és aranycsillaggal.
  5. Kiegészítésként a fehér fondant-t vagy marcipánt vékonyra nyújtjuk, és szaggatóval hópelyheket vagy csillagokat szúrhatunk belőle.

A receptet köszönjük Gál Melániának.