A világhírű francia étteremkalauz visszatér Magyarországra

Hatalmas újdonság a magyar gasztronómiai színtéren: 8 év után visszatért és újra Magyarországon teszteli az éttermeket a Gault&Millau étteremkalauz.

Világszerte elismert szereplővel gazdagodik a magyar gasztronómiai élet. A francia Gault&Millau régi-új szereplő a piacon: 2017-es kivonulása után egy új csapattal, de a Franciaországban megalkotott régi értékek mentén visszatér a hazai éttermi világba. 2024-ben már javában zajlanak az étteremtesztelések, 2025 tavaszán pedig érkezik az új Gault&Millau étteremkalauz Magyarországra.

Gault&Millau

A Magyarország legjobb éttermeit rangsoroló kiadvány nyomtatásban és online is megjelenik, a kötet tartalma pedig magyar és angol nyelven is olvasható lesz. A kalauz célja, hogy valódi étteremtesztelések alapján olyan eredményeket mutasson fel az étterembe járó ínyenc közönség számára, amelyek országszerte iránytűként szolgálnak a legjobb éttermek felkutatására.

A hazai chief investigator: Harmath Csaba

A világ több kontinensén működő Gault&Millau étteremkalauz munkálatait a legnagyobb tudású helyi szakemberek irányítják. A magyarországi szakmai vezető, azaz a chief investigator pozícióját 2024 szeptemberétől az elismert hazai gasztronómiai szakértő, Harmath Csaba tölti be.

Harmath Csaba neve jól ismert a magyar szakmában. Korábban tartósan élt Marokkóban, majd Franciaországban, hazaköltözése után pedig az ország egyik mérvadó gasztronómiai szakembere lett. Évtizedek óta szakmai lektora gasztronómiai tematikájú televíziós műsoroknak és könyveknek, ő maga is publikál és előadásokat tart.

Gault&Millau Harmath Csaba
Chief investigator: Harmath Csaba

Az újraindított Gault&Millau szakmai vezetője széles körben ismert borászati ismeretei révén is. Ő Magyarország első boriskolája, a Borkollégium szakmai csapatának egyik legrégebbi tagja, 20 év tapasztalattal rendelkezik a catering területén, legelső étteremkritikája 1992-ben jelent meg, és nemzetközi borászversenyek mindmáig keresett zsűritagja. Ő maga szívesen főz is, magas szinten műveli a szakmát elméleti és gyakorlati fronton egyaránt.

Elhivatottsággal és a szakmai elkötelezettsége teljes tudatában vállalta el a Gault&Millau chief investigator feladatkörét annak érdekében, hogy Magyarországon is aktív és eredményes legyen az étteremkalauz, amely egyszerre tűzte ki célul a szakmaiságot és a közönséggel való közvetlen kommunikációt.

A Gault&Millau csapatának hitvallása

A Magyarországon újrainduló Gault&Millau csapata küldetésének tekinti, hogy a francia étteremkalauz visszatérése Magyarországra egy új időszakot indítson el, amelyben a szakmai és vendégszempontok egyszerre számítanak.

A Gault&Millau közel 60 éve az éttermi világ és a vendégek szolgálatában

A Gault&Millau egy komplex és objektivitásra törekvő, 20 pontos rendszerben értékeli az éttermek teljesítményét. A legkiválóbb gasztronómiai szereplőket a mára ikonikus jelzésekkel emeli ki a kiadványban: „toques”, avagy szakácssapkák jelölik a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó éttermeket egy 1-től 5-ig terjedő skálán. A Gault&Millau étteremkalauz küldetésének fontos része, hogy nem csak a már széles körben elismert, híres séfek munkásságát ismeri el, hanem a feltörekvő új tehetségek felfedezését is segíti.

A nyomtatásban és online is megjelenő kiadvány célja, hogy a vendéglátó szakma szereplőit támogassa, egyúttal az étterembe járó közönség számára is hasznos olvasnivaló és útmutató legyen az ország legjobb helyeinek felkutatására.

A Gault&Millau étteremtesztelései 2024 nyara óta zajlanak, a kalauz megjelenése pedig 2025 tavaszán várható. A Gault&Millau Magyarország weboldala itt elérhető.