7 titkos hely a Budai Várnegyedben, amit érdemes bebarangolni

Habár a Budai Várnegyed a főváros központi részén helyezkedik el és turistacsalogató látványosságok otthona, van egy kevésbé ismert oldala is. Térképezzétek fel velünk!

A Koller Galéria titkos kertje

Az ország egyik legrégebb óta működő, 1953-ban alapított művészeti galériáját több okból érdemes útba ejteni, ha a Várnegyedben jártok. Amellett, hogy rendszeresen szerveznek kiállításokat és számos értékes műtárgy kerül kalapács alá a falai között, csodás, reneszánsz stílusú szoborparkja afféle rejtett oázisként tárja ki kapuit a látogatók előtt. Tegyetek egy sétát a bronzból és márványból készült szobrok között, és adjátok át magatokat a kert páratlan miliőjének.

1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 5. (Budai Vár) | Weboldal

titkos park Budapesten, Koller Galéria
Fotó: Koller Galéria & Műkereskedés

Török kert

Az oszmán hódoltság időszakát hívja életre a Budavári Palotanegyedben található, keleties hangulatú Török kert. A kissé eldugott, gazdag növényvilágú udvar az egykori török városnegyed területén, a Csikós udvar déli részén került kialakításra, benne egy mór mintákat idéző szökőkúttal, rózsabokrokkal, fügefákkal, és törpeorgonával, csak hogy a díszkert néhány ékkövét említsük. A park végében látható Karakas pasa újjáépített, XVII. századi ágyútornya.

1013 Budapest, Váralja utca 14.

Török kert Budai Várnegyed, budapest
Fotó: Nemzeti Hauszmann Program

Mária Magdolna-torony

A késő gótikus stílusú Mária Magdolna-torony – avagy a Kapisztrán tér legrégibb épülete – Buda egyetlen, eredeti középkori műemléke. Évtizedeken át elzárva állt a kíváncsi szemek elől, 2017 nyarától azonban bárki felfedezheti. Az épület földszintjén díjtalanul látogatható művészeti kiállításokat tartanak, míg a torony belépőjeggyel megtekinthető, emeleti részén panorámakilátó vár, csodás kilátással a főváros számos ismert épületére, valamint a budai Hegyvidék magaslataira.

1014 Budapest, Kapisztrán tér 6. | Weboldal

Mária Magdolna torony, Budatower
Fotó: Hegybíró Miklós

Iskola lépcső

A Batthyány térről a műemlékvédelem alatt álló Iskola lépcső vezet fel a Budai Várhoz, amelyet a térképen a Gimnázium utca és a Boldog XI. Ince Pápa utca közé tudtok belőni. Az I. kerületből induló, nagyjából negyedórás séta a Hilton Hotel mögött ér véget. Amint a gyalogos feljáró utolsó fokaira léptek, nézzetek körül: a pesti oldalra nyíló, pazar kilátás miatt úgy fogjátok érezni, megérte tömegközlekedés vagy lift helyett a lépcsőket választani a feljutáshoz.

1011 Budapest, Iskola lépcső

Iskola lépcső, átjáróház
Fotó: BKK

Fedezzétek fel a Budai Vár legkülönlegesebb lépcsősorait:

Hilton Hotel kerengő

A világörökségi környezetben fellelhető Hotel Hilton több évszázaddal ezelőtti épületmaradványokat őriz. Közéjük tartozik az 1960-as években lezajlott régészeti kutatások alkalmával feltárt, 13. századi domonkos kolostor, valamint egy Mátyás-címeres kút is. Szintén ekkor bukkantak a kerengő maradványaira, ami a mai napig a luxusszálló szerves része. Ha arra jártok, nézzétek meg, milyen izgalmas módon ötvözték a maradványokat modern építészeti elemekkel.

1014 Budapest, Hess András tér 1-3.

Hilton Hotel kerengő
Fotó: Egy jó kép az utazásról

Budavári Mátyás király játszótér

Egykori királyunk legendás történeteit idézi meg a Mátyás-templom árnyékában megbújó Mátyás király játszótér. A 2015-ben megnyitott park színes grafikáival és különleges játékaival gyorsan belopta magát a kisgyerekes családok szívébe. Minden adott ahhoz, hogy szabadon szárnyalhasson a gyerekek fantáziája, ráadásul elég szabad tér áll rendelkezésre az önfeledt futkározáshoz. A játszótér központi eleme egy többemeletes vár, amihez függőhíd is tartozik.

1014 Budapest, Szentháromság tér | Weboldal

Várnegyed játszótér
Fotó: Egy jó kép az utazásról

Séták a Budai Vár-barlangban

Tudtátok, hogy több mint 3 kilométer hosszú barlangrendszer húzódik a Budai Vár alatt, a Várhegy gyomrában? Titkait föld alatti termek és folyosók tucatjain átsétálva ismerhetitek meg. A vezetett túrák alkalmával kiderül, hogyan alakult ki a rejtélyes barlangrendszer, miként váltak a barlangüregek labirintust idéző pincejáratokká, és egy elhagyott mamutfog, sőt, emberi koponyák is előkerülnek. Izgalmas történetekre és felejthetetlen felfedezésekre számíthattok.

1013 Budapest, Várhegy | Weboldal

Várbarlan Buda
Fotó: Egri Csaba / Duna Ipoly Nemzeti Park

Titkos kalandot a belvárosban is találtok: