7 erdei ösvény Budapesten és környékén, ahol magadba szívhatod az avar illatát

Fedezzétek fel Budapest és környékének varázslatos őszi színekben pompázó erdei ösvényeit! A fák aranysárga és vörös levelei lenyűgöző látványt nyújtanak, miközben a friss levegőn, a természet ölelésében pihenhettek. Tökéletes időtöltés családdal vagy barátokkal, ha szeretnétek feltöltődni a természet szépségeivel!

Spartacus-ösvény, Visegrád

A Visegrádi-hegység oldalában kanyarog a térség egyik legszebb tanösvénye, a Spartacus-ösvény, amely alig néhány éve vált legális turistaútvonallá, a túrázók nagy örömére. Különleges nevét a 60-as években még aktív Helyi Ipari Szövetkezetek Spartacus Turista Egyesületéről kapta. A Pilisszentlászló és Visegrád között vezető, körülbelül 5 kilométeres szakasz könnyű gyalogtúrának számít, tiszta, jól látható jelzésekkel ellátott, és csodálatos panorámát nyújt a kirándulóknak. Az ösvény az Apát-kúti-patak völgyében ér véget, a Bertényi Miklós Füvészkertben. Itt érdemes megpihenni és enni egy finomat a közelben található Ördögmalom Erdei Étteremben.

Fotó: Szmandray Marcell

Kamaraerdő

A XI. kerületi Kamaraerdő ősszel különösen varázslatos, amikor a fák levelei aranysárgára és vörösre váltanak. Ez a Budapesthez közeli rejtett gyöngyszem ideális hely a pihenésre és a természet szépségeinek felfedezésére. Az erdő hűvös, friss levegője és a lágyan hullámzó avar alatt megbúvó ösvények felfedezése tökéletes időtöltés, legyen szó családi kirándulásról vagy egy kellemes sétáról munka után. A Kamaraerdő változatos útvonalai ideálisak a természetkedvelőknek, akik szeretnék magukba szívni az évszak lenyűgöző színeit és hangjait.

Fotó: Aktív Magyarország

Királyréti tanösvény, Szokolya

Az őszi kirándulószezonban érdemes betervezni a 2,9 kilométer hosszú Királyréti tanösvény meglátogatását, amely a Királyréti Erdei Vasúttal és a Várhegy-kilátóval összekötve remek 2-2,5 órás kikapcsolódást kínál az egész család számára. A könnyű körtúra a Szokolya, Királyrét buszmegállónál veszi kezdetét, ahová Kismarosról helyi járattal juthatunk el. Kismarosról indul az erdőben kanyargó Királyréti Erdei Vasút is, így a kalandvágyó családok akár ezzel is utazhatnak. A vasút 2024. november 1-jéig közlekedik.

blank
Fotó: Békési József

A tanösvényről itt olvashattok részletesebben:

Dera-szurdok, Pilisszentkereszt

A Pilis egyik leghangulatosabbnak mondott patakvölgye, a Visegrádi-hegységben található Dera-szurdok Pilisszentkereszttől délkeletre, a Holdvilág-árok szomszédságában kanyarog. Bár kevésbé ismert a Dunakanyarban, mint például a Spartacus-ösvény, legalább annyira szemet gyönyörködtető: búvópatak, vízesések, kis bukók, felújított fahidak és mutatós sziklaformák színesítik. A fővároshoz közel eső szurdok nagyszerű kirándulási célpont, mert rövid, könnyű körtúra keretében, 1-2 óra alatt bejárható, akár kisgyerekekkel is, vagy igény szerint hosszabb túrák útvonalába illeszthető. A Dera-patak az év nagy részében sajnos ki van száradva, így, ha igazi vízparti kirándulásra vágytok, időzítsétek a túrát egy esőzések utáni időszakra!

blank
Fotó: Majdán A Kalandor

Holdvilág-árok

Igazi varázsvilágban kalauzol minket végig a Holdvilág-árok meseszerű szurdokvölgye, amelyet a Kiskovácsitól induló, 13 kilométer hosszú, olykor küzdelmekkel teli, ám cserébe megannyi izgalmat ígérő körtúra útvonalán fedezhetünk fel. Kalandunk egy erdei úton kezdődik, majd 1,5–2 kilométer után csöppenünk bele a sziklás szurdok festői világába, ahol egy magas sziklafallal kell megküzdenünk. Nem kell azonban megijedni, hiszen a 10 méter magas Meteor-létra lesz itt a segítségünkre, hogy felkapaszkodhassunk a szurdokbeli bércre, majd a legközelebbi pihenőhelyen kifújjuk magunkat. Az útnak érdemes száraz időben nekiindulni, hisz a csapadékos napokon igencsak csúszóssá válhat a terep.

blank
Fotó: Egy jó kép az utazásról

Vuk-ösvény

Az őszi lehullott levelek között tett frissítő sétákhoz tökéletes célpont Vuk ösvénye, mely egy a II. kerületi macis játszótérről induló, 1,5-2 óra alatt bejárható, 12 állomásos erdei útvonal az erdőt méltóságteljesen védelmező kőoroszlánhoz. Családosan, óvodás, kisiskolás gyerkőcökkel, de még másodmagunkkal is páratlan élményt nyújthat ez az útvonal, hiszen a természetben való kikapcsolódás interaktív irodalmi élménnyel válik teljessé. Az ösvényen kivételesen nem táblák segítik a tájékozódást, hanem az erre az útvonalra készült Digitális Vándor applikáció, mely Fekete István regénybeli karakterein és az ahhoz kapcsolódó játékos feladványokon keresztül kalauzol bennünket. Mi is bejártuk ezt az útvonalat, beszámolónkat ITT olvashatjátok.

blank
Fotó: Egy jó kép az utazásról

Rám-szakadék, Dömös

A Holdvilág-árokhoz hasonlóan a Rám-szakadékot végigjárva sem fogunk unatkozni, hisz a Dunakanyar egyik legnépszerűbb kirándulóhelye nemcsak egyedülálló természeti szépségével, hanem kalandokkal teli útvonallal is vár minket. A szurdokban csörgedező patakon átgázolva, egy kiépített mászóúton felkapaszkodva törünk egyre feljebb, miközben néhol 35 méter magas sziklafalak ölelik körbe az olykor 3–4 méter szűk szurdokvölgyet. A több helyen is csúszós útvonalon létrák és kapaszkodók könnyítik meg a haladást, s teszik még izgalmasabbá az erdei kirándulást. A zúgókban és vízesésekben gazdag szurdokot csak egy irányból, Dömöstől Dobogókő felé lehet megközelíteni.

blank
Fotó: Egy jó kép rólad

Őszi hangulat az otthonunkban: artbridge

Szívesen gyönyörködnétek otthon olyan művészeti alkotásokban, amelyek elérhető áron, bekeretezve kínálnak megoldást a falak dekorálására, különleges hangulatot kölcsönözve minden egyes szobának? Akkor az artbridge webshopot nektek találták ki! Ezen az oldalon elismert és független grafikusok, fotó- és festőművészek alkotásai érhetőek el poszternyomatok formájában, amiket különböző méretben, keretezve vagy poszterakasztóval egyaránt meg lehet rendelni. Ami pedig különösen jó hír, hogy az őszi szezonban 40% kedvezménnyel kedveskednek nektek a nyomatokra és 15% kedvezménnyel vásárolhatjátok meg a bekeretezett képeket. Válogassatok kedvetekre az őszies hangulatú képek között!

Weboldal >>

blank
Fotó: artbridge

Fedezzétek fel Vác őszi arcát is: