Hangulatos őszi sétát tehetünk a mesébe illő pincefaluban Budapesttől nem messze

A gyönyörű napsütés, a kellemes időjárás és az őszi színekben tündöklő fák a természetbe csábítanak mindenkit, ha pedig egy igazán szezonba illő úti célt választanátok, fedezzétek fel a hangulatos Monori Pincefalut.

Fotó: Setéth Fazekas Hajnalka

A 190 méter magas, löszös-agyagos talajú Strázsa-hegy közel ezer pincéből és présházból álló, rendezett szőlőskertek által tagolt pincefaluja izgalmas úti cél lehet a borkedvelők és a kirándulni vágyók számára egyaránt. A terület Monor féltve őrzött öröksége és egyben a kunsági borvidék kapuja is, ahol a borkultúra már a 15. században megjelent. 

Fotó: Setéth Fazekas Hajnalka

Maga a pincefalu az 1800-as évek során alakult ki: mai összterülete nagyjából 180 hektár. Az egyedi bájjal bíró borházak között hatféle épülettípust különböztethetünk meg, jellemző szőlőfajtái között pedig ott találjuk a rizlinget, a kékfrankost, a zweigeltet és az ezerjót is.

blank
Fotó: Setéth Fazekas Hajnalka

A zamatos nedűket a vendégváró pincékben lehet megkóstolni minden hétvégén, előzetes bejelentkezés alapján. Ha pedig már erre jártok, a helyi borok mellett ne hagyjátok ki a pincefalu jellegzetességeit és hazánk szőlő- és borkészítési hagyományait bemutató a Szent Orbán és a Bacchus tanösvényt se.

blank
Fotó: Setéth Fazekas Hajnalka
A "Magyarország legszebb helyei" Facebook-csoportunkban még több csodálatos kirándulóhelyet találhatsz! Ha szívesen csatlakoznál, kattints IDE!

Barangoljatok be egy másik mesés borlelőhelyet is: