Kőkorszaki szakik: 7+1 barlanglakás szerte az országban, ami a múlt titkairól mesél

Őszi hétvégék alkalmával kerekedjetek fel és látogassátok meg az ország különleges, meredek sziklafalakba vájt barlanglakásait, melynek minden zeg-zuga a múlt titkairól mesél!

Barlanglakás Emlékmúzeum, Budafok

Budafok és Tétény történetétől majdhogynem elválaszthatatlanok az egykor kényszerűségből, a köves domboldalakba vájt barlang- és pincelakások. A 20. század közepére fokozatosan elnéptelenedő lakóhelyek egyikében – mely ma a Barlanglakás Emlékmúzeumnak szolgál otthonául -, tehetünk izgalmas időutazást. Az egészen az 1960-as évekig használt egykori lakásban eredeti bútorokból, kisiparosok szerszámaiból berendezett tárlat kalauzolja az érdeklődőket a múltban. A Barlanglakás Emlékmúzeum ingyenesen, de előzetes bejelentkezés után látogatható.

1222 Budapest, Veréb u. 4. | Weboldal | Facebook

Fotó: Budafoki Pincejárat

Noszvaji Barlanglakások

Noszvaj egyik legizgalmasabb látványosságának számítanak a település délkeleti részén található Noszvaji Barlanglakások. A megmunkálásra könnyen alkalmas vulkáni tufába vájt pinceházak és barlanglakások a Budafokon találhatóakhoz hasonlóan a 20. század közepéig lakottak voltak. A régmúltba visszakalauzoló barlanglakások napjainkban nemcsak, hogy látogathatók, de egy részük izgalmas programokat szervező művésztelepnek ad otthont.

3325 Noszvaj, Honvéd u. 37. | Facebook

Fotó: Berencsi Photo Facebook

„Kisamerikai” barlanglakások, Cserépfalu

A Bükkalja egy másik felkeresésre váró gyöngyszeme Cserépfaluban és annak is a keleti részén, a Berezda-hegy oldalában található. A „Kisamerika” néven ismert barlanglakásokat riolittufából vájták ki hajdanán. Szokatlan neve abból ered, hogy a világgazdasági válság idején, míg sokan Amerikába utaztak, addig a falu szegényebb családjai csak Kisamerikáig jutottak és ezekbe a barlanglakásokba kényszerült költözni. A népi építészet e nem akármilyen lakásait itt csak kívülről van lehetőség szemügyre venni.

3413 Cserépfalu, Berezdalja út 13.

blank
Fotó: Tari Szilvia

Tihanyi Barátlakások

Őszi, balatoni, de leginkább tihanyi barangolás alkalmával feltétlenül érdemes felkeresni a település egykor lakott remetelakjait, melyet sokan Barátlakások néven ismernek. Az emberi tevékenység által kialakított, 20-30 méteres vulkáni tufafalba vájt tihanyi Barátlakások a 10-11. században keletkeztek, a több tucatnyi lakásból azonban napjainkra három helyiség maradt meg. A jelölt túraútvonalon megközelíthető látványosságnak ugyan csak egy kevés része maradt fenn az utókornak, az mégis olyan állapotban várja a látogatókat, mely nemcsak hazánkban, de Közép-Európa szerte is egyedülállóvá teszi.

blank
Fotó: Rátkai Erika
A "Magyarország legszebb helyei" Facebook-csoportunkban még több csodálatos kirándulóhelyet találhatsz! Ha szívesen csatlakoznál, kattints IDE!

Tibolddaróci barlanglakások

Egy apró bükkaljai település, Tibolddaróc is őrzi a barlanglakásokba zárt múlt emlékét. A méltán népszerű kirándulóhelynek számító, riolittufába vájt barlanglakások mellől, akárcsak a fölöttük magasodó kilátóból mesés kilátás nyílik a környező vidékre. Az itt található lakásokban valaha a település lakosságának több mint fele élt és legfőképp földművesek családjainak nyújtottak menedéket. Különlegessé az teszi, hogy domboldalnak meglehetősen nagy részét és több szintjét is uralják. Október 12-én pedig még inkább érdemes lesz a települést útba ejteni, ahol falusi disznótor keretében egésznapos programokkal, zenével, tánccal és ínycsiklandó ételekkel várják a látogatókat.

3423 Tibolddaróc, József Attila út 3.

blank
Fotó: Dósáné Balogh Emese

Egerszalóki barlanglakások

Ugyancsak a Bükkalja vidékének mesés látnivalója az egerszalóki barlanglakások. A vélhetően a 17-18. században született lakásokat sokáig, egészen a 20. század végéig lakták. A mára helyi védelem alatt álló barlanglakásokat előbb felújították, majd pedig közösségi színtereket hoztak létre falaik között. A lakásokat így nemcsak kívül-belül megcsodálni van lehetőség, de a műhelyeknek köszönhetően a látogatók belekóstolhatnak a múltbéli, népi hagyományokba, kézműves technikákba is.

3394 Egerszalók, Sáfrány út

blank
Fotó: Setéth Fazekas Hajnalka

Szomolya Barlanglakás Tájház

A Bükkalja egyedülálló, riolittufába vájt barlanglakásainak egyike a Szomolyán található, mára tájházként működő barlanglakás. Szomolya, a legtöbb ilyen sajátos lakással büszkélkedő település a környéken, Barlanglakás Tájháza pedig az 1800-as évektől egészen az 1980-as évekig szolgált otthonként. A tájházban megtekinthető tárlat eredeti bútorokkal, berendezési és használati tárgyakkal, fehérre meszelt falaival és pirosló muskátlijaival hűen mutatja be a valaha itt élők mindennapjait.

3411 Szomolya, Toldi út 29. | Weboldal

blank
Fotó: szomolya.eu/tajhaz

+1 Ha kipróbálnátok, milyen egy barlanglakás: Sirocave

Sirok különleges szálláshelyekkel várja a településre érkezőket, ahol a legnagyobb kényelemben élvezhetitek a 300 éves barlangokból kialakított kényelmes szállások vendégszeretetét. Ha kíváncsiak vagytok, milyen barlangban aludni, kipihenni a nagyváros fáradalmait, a Sirocave a lehető legjobb választás. A modern berendezéssel, kiegészítőkkel ellátott riolittufákba vájt barlangszobák és -apartmanok különleges, keleties hangulatú kikapcsolódást nyújtanak, a jakuzzival és szaunával ellátott wellnessbarlang pedig a testi-lelki feltöltődést segíti.

3332 Sirok, Vörös u. 27. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Sirocave Facebook

Különleges lomb- és kabinházak várnak rátok szerte az országban: