Az ország keleti csücskének kincseit fedezhetjük fel a 2024-es Év Kerékpárútján

Indítsátok az őszi kerékpáros szezont az idei évben az Év Kerékpárútja cím nyertesével, a Beregi kör teljesítésével és fedezzétek fel hazánk keleti csücskét! (x)

Fotó: Aktív Kalandor

Az 50 kilométert felölelő vadregényes kerékpártúra könnyűnek számít, így körülbelül 2,5 óra alatt teljesíthető. Utunk Gergelyiugornyáról indul, majd a Felső-Tisza vidékén és a Nyírségben vezet végig, csodálatos látnivalókkal és élővilággal színesítve a túrát.

Az első látnivalók az útvonalon

Az első nevezetesség, ahol érdemes megállnunk, a Tákosi református templom, amely nemzetközi szinten ismertnek számít, sokszor a mezítlábas Notre Dame-ként hivatkoznak rá. Ennek miértjét megértjük majd, amint belépünk a különleges építészeti elemekkel kialakított épület ajtaján.

A Tákosi református templom – Fotó: Aktív Kalandor

Következő állomásunk szintúgy egy zsindelytetős épület, a Csaroda-patak árteréből kiemelkedő, XIV. században épült csarodai református templom, amit a mosolygó szentek templomaként is emlegetnek. Hazánk egyik legismertebb középkori templomát az Árpád-kori templomok tökéletes mintájaként tartják számon. Emellett Tarpán és Márokpapin is lehet találkozni a középkorban emelt lenyűgöző templomokkal.

Tarpa felfedezése két keréken

Beregsurány és Tarpa között bukkanhatunk rá a 154 méter magas Nagyhegyre, amely a belső-kárpáti vulkáni övezet részén fekvő, szőlőültetvényekkel teli romvulkán, egyben az Alföld egyik legmagasabb pontja. A hegyen egészen az 1980-as évek végéig kőfejtés zajlott, majd természetvédelmi területté nyilvánítottak azt.

Ugyancsak Tarpán található az Észak-Tiszántúl egyetlen, máig az eredeti helyén található szárazmalma, amely egészen 1929-ig használatban volt. Az 1930-as években az épületet átépítették és közösségi, valamint raktározási célokra használták. 1981-ben elkészült a különleges ipartörténeti emlék helyreállítása, amely azóta a turisták közkedvelt célpontjává vált.

blank
Fotó: Aktív Kalandor

További látnivalók a környéken

A kerékpárút mentén további lenyűgöző látnivalókat is felfedezhetünk, mint például a Csaroda és Tarpa között található Márokpapi református templom, amely az Árpád-kori formavilágot őrzi. Nyáron a Felső-Tisza szabadstrandjai várják a bringázókat egy kellemes csobbanásra, míg az év többi részében az 1963 óta működő Beregi Múzeumban merülhetünk el a térség népi kultúrájában és történelmében. A múzeumnak a Tomcsányi-kastély ad otthont, amely a Felső-Tisza-vidék egyik legszebb barokk műemléke.

További információkat és letölthető térképfile-t az Aktív Kalandor honlapján találtok.

Nézd meg, mennyi felfedeznivaló vár az év kerékpárútján, majd pattanj nyeregbe::

Fedezzétek fel a Szigetköz kincseit: