Tekergés az Őrségben: A 4 legszebb kerékpárútvonal hazánk nyugati csücskében

Elhoztuk az Őrség leglátványosabb kerékpárútvonalait, melyek mindegyike Őriszentpéteritől indul. Fedezzétek fel két keréken hazánk nyugati csücskének erdőkkel, ligetekkel szabdalt, s néprajzi és kultúrtörténeti kincsekben gazdag, gyönyörű táját!

Őrség 4 – Az élmények kincsesládája

Az ország nyugati csücskének biciklis útvonalai közül az Őrség 4 a legkalandosabb választás, amely egy egész napnyi feledhetetlen karikázást ígér számunkra. A 38 km hosszú túra Őriszentpéteritől indul Ispánk irányába, mígnem kisvártatva hűs erdők árnyékában halad tovább Viszák felé. A vadregényes vidékről hajdanvolt kettős várárok repít minket a török időkbe Őrimagyarósdon, miközben Szőcén az Őrség legkülönlegesebb természeti értéke, a tőzegmohás láprét vesz le a lábunkról.

De az élményeknek itt még nincsen vége, hiszen a Vadása-tó hűsítő csobbanásra invitál, majd Szaknyéren alpakafarm vár ránk. Ha eddig hiányoltuk volna a tájegység kulturális kincseit, akkor a kisrákosi kályhamúzeumnak és a 269 éves, pankaszti szoknyás haranglábnak köszönhetően azokból is kaphatunk egy kis kóstolót. Végül pedig az 1399 méter hosszú, nagyrákosi völgyhídtól vezet vissza az utunk Őriszentpéterire.

Fotó: Aktív Magyarország

Őrség 1 – Szlovén kiruccanással fűszerezett út

Igazi időutazásban lehet részünk az Őrség 1 kerékpárutat végigtekerve, hisz először Szalafő régi korokat idéző világa, majd Pityerszer többszáz éves házai között karikázunk. Mígnem egy vadregényes erdőből kiérve már a Határkő parkban fújhatjuk ki magunkat.

A képzeletbeli piros vonalat átlépve a szlovén Hodos-tó mesebeli tájára érkezhetünk egy kis kitérővel, majdan Hodos központjában a 22 méter magas, egykori határőrtorony kínál elképesztő kilátást a környékre. Kapornaknál az egykor itt élők mindennapjait ismerhetjük meg, Domonkosfán pedig Muravidék egyik legkorábbi, román stílusban felhúzott templomát ejthetjük útba. Végezetül a Kis-hegyet is célba vehetjük, hogy aztán Bajánsenyéről tekerjünk vissza a kiindulópontunkra.

blank
Fotó: Aktív Magyarország

Őrség 2 – Templomok kísérte varázsvilág

33 kilométeren keresztül tekereghetünk az Őrség 2 kerékpárúton, amely elsőként Bajánsenyére visz minket. Az apró községben gazdag helytörténeti gyűjtemény mesél az itt élők múltjáról, majd továbbhaladva már a Haricsa-hegy erőt próbáló emelkedője teszteli az állóképességünket. Következő megállónk Magyarszombatfa, ahol az őrségi fazekasság bölcsőjébe csöppenünk.

Templomtúránk innentől veszi kezdetét, ugyanis Veleméren a fény templomára, Szentgyörgyvölgyén református templomra, Magyarföldön pedig egy fatemplomra lelhetünk. A községeket átszelve bájos legelők, rétek, s szálalóerdők kísérik utunkat, amely végül a Kerka-patak vadregényes völgyén át kanyarodik vissza Őriszentpéterire.

blank
Templom Veleméren: Fotó: Pleszinger László

Őrség 3 – A 400 éves famatuzsálem őrzője

Meredek emelkedővel mondunk búcsút az Őrség fővárosának, hogy elmerülhessünk a 28 kilométeren keresztül kacskaringózó Őrség 3 kerékpárútvonal kincseiben. Kerkáskápolnát és Ramocsát átszelve Kerkafalvára érkezünk meg, ahol a XX. század elején épült neogótikus templom és a Kéthatár-tó idilli partja vár ránk. Ha pedig nyáron is megidéznénk a karácsony szellemét, akkor egy kis kitérővel, Kerkakutason mézeskalácsot is majszolhatunk.

Egyébként utunk lombos fák árnyékában, ágas-bogas erdők mesevilágában halad tovább Szattára, ahol a 80 fős község legnagyobb látnivalója minden bizonnyal a 400 éves, 22 méter magas hársfa. Az Őrség 3 szintén átvezet Nagyrákos nevezetességein, a községből kiérve pedig Ispánkon veheti kezdetét a gasztrotúránk. A piciny falu kézműves csokoládéműhelyének pralinéi és Eszti konyhájának házi süteményei vesznek le a lábunkról. Végül pedig egy 13%-os emelkedőt meghódítva lehetünk újra Őriszentpéterin.

blank
Fotó: Aktív Magyarország

Mennyei gasztrotúra az Őrségben, nem csak tavasszal: