Bámulatos Bódva-völgyi barangolás: 7 lenyűgöző látnivaló a környéken

Kalandozzatok a karsztos mészkőhegyekkel szegélyezett, műemlékek és népművészeti kincsek sokaságával tarkított vadregényes Bódva-völgy legszebb látnivalói között!

L’Huillier-Coburg-kastély

Hazánk egyik legnagyobb barokk kastélyát Jean-François L’Huillier, a Habsburg hadsereg főtisztje kezdte el építtetni 1716-ban. A 14 évvel később elkészült kastély pompáját a L’Huillier család tagjai generációkon át élvezték, s szerencsére 2009-es újjászületése óta  mi is megcsodálhatjuk régi fényében az épületet. A napjainkban Edelényi kastélysziget nevet viselő, mesébe illő turistaattrakció ma már számtalan érdekes kiállítással vár mindannyiunkat.

3780 Edelény, Borsodi út 7. | Weboldal | Facebook

Fotó: Borsodi Zóna (Facebook) – Laczkó Gergő

Szádvár

A szögligeti vár építését még IV. Béla szorgalmazta, így feltehetően már az 1200-as évek közepétől a község erdejében állt. A hajdanán körbástyával határolt, istállóval, lakatos műhellyel, börtönnel, lakóházakkal, lovak hajtotta felvonószerkezettel rendelkező vár az 1400-as években nyerte el végleges formáját. Az erődöt 2021-ben újították fel, ma pedig akár a közelben futó, 4,5 km-es tanösvény egyik látnivalójaként is felfedezhetjük a várromot.

3762 Szögliget, Szádvár tanösvény | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Borsodi Zóna (Facebook) – Laczkó Gergő

Borsodi Tájház

Edelény és Bódva völgyének regionális múzeuma a Borsodi Tájház, ahol néprajzi, ipar-, agrár- és művelődéstörténeti tárgyak, valamint szellemi anyagok kalauzolnak el minket a környék tovatűnt világában. A mini skanzenbe érkezve a Bódva menti népi építészet szinte érintetlenül megmaradt képviselői repítenek minket a XIX–XX. század fordulójára. A tájház április 15-től egészen október 15-ig tart nyitva.

3780 Edelény, Borsodi út 155. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Borsodi Tájház (Facebook)

Szent András Plébániatemplom

A magyarországi műemlékek sorában egészen egyedülálló helyet foglal el Tornaszentandrás ikerszentélyes katolikus temploma, amely a Bódva folyó partján emelkedő domb tetején áll évszázadok óta. A festői környezetben elhelyezkedő épület a XII. században épült, majd az 1300-as években gazdagodott egy gótikus hajóval, a berendezésének egy része pedig a barokk korból származik. A fehérre mázolt kincset ma előzetes bejelentkezést követően látogathatjuk.

3765 Tornaszentandrás, Szabadság út 23. | Weboldal

blank
Fotó: Borsodi Zóna (Facebook) – Laczkó Gergő

Boldvai református templom

Bódva-völgyének egyik legértékesebb szakrális épülete a Boldvai református templom, amely a XII. század végén épülhetett, akárcsak a mellette elterülő kápolna, melynek ma már csak az alapfalait láthatjuk. A bencések gótikus temploma különösen szép formavilágán túl történeti értékekben is gazdag. Ugyanis egyes források arról árulkodnak, hogy a XII. században itt íródott a legrégebbi, írásban fennmaradt magyar nyelvemlékünk, a Halotti beszéd és könyörgés.

3794 Boldva, Monostor tér

blank
Fotó: Borsodi Zóna (Facebook) – Laczkó Gergő

Telekes-völgy

A Rudabányai-hegység 300-400 méter magas domborulatai rejtik hazánk egyik leglátványosabb, ámbár kevesek által ismert szurdokát, a Telekes-völgyet. Szendrőtől a piros jelzésen, a Bódva folyó felé indulva kalandozhatunk a felejthetetlen látványt ígérő völgyben. A 17 km hosszú túraútvonal során a festői táj mellett olykor vad szakaszokon kelünk át, miközben a völgy legszebb, s hazánk egyedülálló képződményét, az Ördög-gátat is megcsodálhatjuk.

blank
Az Ördöggát. Fotó: Borsodi Zóna (Facebook) – Laczkó Gergő

Rakaca-víztározó

Szalonna határában lelhetünk rá a Rakaca-víztározó tündérszép vidékére, ahol a lankák lágy hullámzása, s a part menti erdő vadregényes világa öleli körül a ragyogó víztükröt. Hazánk legészakibb fekvésű és egyben legnagyobb mesterséges víztározóját a Rakaca-patak felduzzasztásával hozták létre 1968-ban. Azóta az üdülőhellyé, igazi horgászparadicsommá vált mesés tóvidék a Bódva-völgyébe érkezők sokaságának lett a szíve csücske.

3754 Szalonna | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Borsodi Zóna (Facebook) – Laczkó Gergő

Fedezz fel hazánkban még több mesés partvidéket:

Kiemelt kép: Borsodi Zóna (Facebook) – Laczkó Gergő