Hálaadáskor Amerikában az elmaradhatatlan pulykasült-burgonyapüré páros mellett a sütőtökből készült pite is kötelező szereplője az ünnepi asztalnak. Krémességét, kellemes fűszerességét és az ízek összhangját figyelembe véve érthető, miért imádják náluk is ennyire. Nem mellesleg, a tök magas C-vitamin-, foszfor- és kalciumforrás, ami a borongós, hűvös őszi szezonban még inkább jól jön a nyarat hiányoló szervezetünknek. Ha valami különlegesebb sütit szeretnétek, ami mind színeiben, mind ízeiben harmonizál az ősszel, mindenképp próbáljátok ki ezt a mennyei finomságot!
Hozzávalók (egy kb. 23 cm-es formához)
A tésztához
- 200 g liszt
- 100 g hideg vaj vagy margarin
- 1 csapott mk. sütőpor
- 1 csipet só
- 60 g porcukor
- 1 tojás
- 1 ek. hideg víz
A töltelékhez
- 500 g sült sütőtök
- 2 tojás
- 100 g cukor + 70 g barnacukor
- 1 nagy csipet só
- 1,5 mk. őrölt fahéj
- 0,5 mk. őrölt szegfűszeg
- 0,5 mk. őrölt szerecsendió
- 0,5 mk. őrölt gyömbér
- 250 g habtejszín
Elkészítés:
- Első lépésként elkészítjük a pite tésztáját. Ehhez a vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és homogén tésztát gyúrunk belőle. Folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük minimum fél órára.
- Amíg a tésztánk hűl, elkészítjük a tölteléket. A már előre megsütött és kihűtött tököt botmixer segítségével pürésítjük, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot és homogénre turmixoljuk. Felhasználásig félretesszük.
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A lehűtött tésztát vékonyra nyújtjuk és egy előre kivajazott piteformába tesszük, ügyelve arra, hogy a tészta a teljes formát kitöltse. A felesleget éles késsel levágjuk és félretesszük.
- A tésztát először vakon sütjük, azaz sütőpapírt teszünk rá és száraz rizzsel vagy babbal feltöltjük úgy, hogy kb. az egész formát kitöltse. Az előmelegített sütőbe tesszük 8 percre, majd a nehezéket levéve róla még 2-3 percre visszatesszük sülni.
- Ezután a sütő hőmérsékletét 170 fokra mérsékeljük. Az elősütött tésztába simítjuk a tölteléket, majd kb. 40-45 perc alatt készre sütjük. Ha sülés közben túlságosan pirulna, csökkentsük a hőmérsékletet. A pite akkor van kész, ha megrázva már a közepe is egyenletesen remeg.
- A kisült pitét hagyjuk teljesen kihűlni. Érdemes egy nappal fogyasztás előtt elkészíteni, mert így sokkal szebben tudjuk majd szeletelni.
- A kész pitét szeletekre vágjuk és enyhén cukrozott tejszínhabbal fogyasszuk.
Tipp: A megmaradt tésztából készítsünk dekorációt! Ehhez nyújtsuk vékonyra a tésztát és tetszőleges formával szúrjunk ki belőle mintákat. 170 fokon süssük meg őket és a kész pitét díszítsük velük kedvünk szerint.
A receptet köszönjük Gál Melániának.