Az ünnep közeledtével az összes kávézót elárasztják a fahéjas és narancsos-csokis forró italok, amik maximálisra emelik a karácsonyi hangulatot, és már tagadhatatlanul kihagyhatatlan részei az adventi készülődésnek. Amennyiben ti is otthonotokba varázsolnátok ezeket a finomságokat, próbáljátok ki az alábbi recepteket, amik egytől egyig könnyen és gyorsan elkészíthetőek, tökéletesek a hideg téli reggelekre, egy délutáni barátnős találkozóhoz, vagy egy esti filmezéshez.
Mézeskalácsos latte
Hozzávalók
- egy adag eszpresszó
- 125 ml tej
- fél kávéskanál őrölt fahéj
- fél kávéskanál őrölt szerecsendió
- egy csipet őrölt gyömbér
- fél teáskanál juharszirup
- tejszínhab, mézeskalács a díszítéshez
Elkészítés
Főzzetek le egy adag kávét. Melegítsétek fel a tejet, ehhez adjátok hozzá a fűszereket és a juharszirupot, majd ezt a keveréket habosítsátok fel tejhabosító segítségével. Ezután öntsétek rá a kávétokra és dekoráljátok kedvetek szerint.
Forralt boros fekete tea (alkoholmentes)
Hozzávalók
- 1 filter fekete tea
- gránátalmalé
- szegfűszeg (egész)
- fahéj (egész)
- csillagánizs (egész)
- kardamom (egész)
- szegfűbors (egész)
- narancs
- citrom
- alma
- tőzegáfonya
- cukor
Elkészítés
A receptet ízlés szerint különböző módon kombinálhatjátok és a mennyiségekkel is kísérletezhettek, az elkészítés menete azonban nem változik. Először is öntsétek le a teafiltert forró vízzel és hagyjátok állni 5 percig. A gránátalmalevet öntsétek egy nagyobb lábosba, tegyétek bele a fűszereket és kezdjétek el alacsony lángon melegíteni. Ezután jöhetnek a gyümölcsök: a citrusokat bele is facsarhatjátok, vagy az almával együtt szeletekre vághatjátok. Ha ez elkezd melegedni, öntsétek hozzá a teát, illetve ízlés szerint (érdemes előtte megkóstolni) adhattok hozzá cukrot. Miután elkezd buborékozni a teteje, még kicsit hagyjátok melegedni a tűzön, aztán vegyétek le és hagyjátok letakarva kihűlni 45 percig, hogy az ízek összeálljanak. Ezután újra felmelegítve fogyaszthatjátok is.
Borsmentás forró csoki
Hozzávalók
- 250 ml tej
- pár csepp borsmenta kivonat
- 35 g étcsokoládé
- egy csipet só
- cukor ízlés szerint
- egy teáskanál kakaópor
- 2 evőkanál felvert tejszín (opcionális, de krémesebbé teszi a forró csokit)
Elkészítés
A tejet öntsétek egy lábasba, adjátok hozzá a pár csepp borsmenta kivonatot és a kis kockákra feldarabolt étcsokit, majd keverjétek el. Ezután mehet bele a kakaópor, a só, a cukor és a tejszín. Az így kapott keveréket tegyétek fel lassú tűzre és folyamatos kevergetés mellett melegítsétek fel, amíg besűrűsödik, figyeljétek, hogy ne égjen oda. Miután jól összeállt a forrócsoki krémes jellege, önthetitek is a bögrétekbe és, ha még bírjátok az édeset, tálaljátok mályvacukorral.