Az ősz beköszöntével ideje lecserélni a hűsítő és krémes desszerteket a bekuckózáshoz elengedhetetlen süteményekre. A szezonban gyümölcsökből sincs hiány: aranykorát éri az alma, a körte és a szilva, a nyári melegben zamatosra érett füge pedig gondoskodik a mediterrán hangulatról még szeptemberben is. A vitaminokban gazdag, lila termések egzotikus ízüknek köszönhetően könnyen feldobnak bármilyen édességet, így aki szívesen megkóstolna valami újat a szokásos almás pite és szilvás lepény helyett, mindenképpen próbálja ki a fügés-mandulás pitét!
Hozzávalók
Omlós tésztához
- 350 g finomliszt
- 130 g vaj
- 70 g porcukor
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 3 ek hideg víz
Kenéshez
- 3-4 evőkanál lekvár (mi sárgabarack lekvárt használtunk, de bármilyennel elkészíthetitek, amit szerettek)
Mandulás réteghez
- 130 g szobahőmérsékletű vaj
- 130 g cukor
- 2 tojás
- 250 g őrölt mandula/mandulaliszt
- 50 g finomliszt
- 6 db érett füge
Elkészítés (kb. 22 cm átmérőjű piteformához)
- Először az omlós tésztát készítjük el. Ehhez a lisztet beleszitáljuk egy nagyobb tálba, majd belekockázzuk és elmorzsoljuk benne a hideg vajat. Mikor ez kész, hozzáadjuk a porcukrot, a tojást, a sót és a hideg vizet, majd az egészet homogén tésztává gyúrjuk. A tésztát folpackba csomagoljuk, és minimum félórára hűtőbe tesszük pihenni.
- Míg hűl a tésztánk, elkészítjük a mandulás réteget. Ehhez a vajat a kristálycukorral habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a két tojást. Végül, hozzáadjuk a lisztet és az őrölt mandulát, és simára keverjük.
- Amikor kellően lehűlt a tésztánk, kivesszük a hűtőből és köralakúvá nyújtjuk, akkorára, hogy kb. fél cm-rel nagyobb legyen, mint a formánk. Ezután a tésztát a kivajazott piteformába helyezzük, jól belenyomkodjuk és a túllógó részeket éles kés segítségével eltávolítjuk.
- A tésztát megkenjük lekvárral, majd rákenjük a mandulás krémet. Végül félbevágjuk a fügéket, és a vágott felükkel felfelé félig belenyomkodjuk a mandulás masszába.
- Ezután mehet is be a sütőbe. A piténket előmelegített légkeveréses sütőben 175 fokon, kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha túlságosan pirulna a teteje, vegyétek le a hőfokot.
- Amikor kész, hagyjuk langyosra hűlni a piteformában, majd távolítsuk el a formából, és már tálalhatjuk is.
Ha valami krémmel párosítanátok a süteményt, habosítsatok ki mascarponét egy kis tejszínnel, mézzel és fahéjjal, és tálaljátok vele a pitét, az egzotikus ízkombináció garantált siker lesz!
A receptet köszönjük Gál Melániának.