Hamarosan itt a tavasz, és ahogy melegszik az idő, egyre többen vágyunk valami hideg finomságra… például fagylaltra. A gond csak az, hogy a pandémia közepén még senki sem tudja, mikor lesz ismét lehetőség leülni egy cukrászda teraszán, és kényelmesen elkanalazgatni egy-egy fagylaltkelyhet.
Ám amíg nem érkezik el ennek az ideje, addig sem kell fagyos finomság nélkül maradni, ugyanis az otthoni fagyikészítés sem olyan ördöngösség, mint hinnéd!
Mi kell a finom házi fagylalthoz?
Nos, bizonyára neked is volt már szerencséd isteni finom és borzalmasan rossz fagyihoz egyaránt. Tudod, miben különböznek egymástól? Az alapanyagok minőségében. Bár fagyit lehet készíteni mindenféle aroma, színezék és adalékanyag felhasználásával is, viszont a végeredmény egy olyan meghatározhatatlan ízű valami lesz, amiről csukott szemmel meg sem tudnád állapítani, hogy ez most épp csokoládé vagy puncs akar lenni… Sajnos némelyik cukrászda is árul ilyet.
Ellenben a minőségi alapanyagokból készült, például igazi gyümölcsöt, magas kakaótartalmú csokoládét és valódi vaníliát tartalmazó fagyik íze karakteres, intenzív, könnyedén beazonosítható. Aki kóstolta már valamelyik kézműves cukrászda termékeit, az jól tudja, mire gondolunk.
Tehát a finom házi fagyi lelke az, hogy ne spórolj az alapanyagokkal. El a kezekkel a zacskós fagyiportól és az aromáktól! Miért nem használsz igazi rumot vagy vaníliát, diótöltelék helyett pedig rendes darált diót? Hidd el, a végeredmény szempontjából közel sem mindegy! Illetve a tejszínből, sűrített tejből, joghurtból is válaszd a magasabb minőséget, nem is beszélve a csokoládéról.
A recept és az alapanyagok mellett pedig jó, ha a tálaláshoz akad néhány szép üvegtálka és egy praktikus fagylaltos kanál is, amit megtalálsz a Gasztronagyker kínálatában. Hisz így olyan szép fagyikelyheket tudsz majd kreálni, mint egy igazi cukrászdában.
Fagyikészítés géppel vagy anélkül?
A jó fagylalt ismérve, hogy nem kemény és darabos, hanem krémesen lágy. A cukrászdában ezt az állagot fagyigéppel biztosítják. Ezeknek létezik kisebb, otthoni felhasználásra szánt változata is, de ilyet csak akkor érdemes vásárolni, ha valóban ki is használod, és évi 1-2 alkalomnál többször is előkerül a szekrényből.
Viszont a jó hír az, hogy gép nélkül is lehet krémes fagyit készíteni. Az időigényesebb módszer az, ha hűtés közben körülbelül 20 percenként kiszeded a fagyasztóból a krémet, és alaposan átkevered. Az egyszerűbb megoldás pedig az, ha hagyod teljesen megfagyni, majd egy nagyobb teljesítményű turmixgépben addig turmixolod, amíg megfelelő állagú nem lesz. Viszont ekkor rögtön tálald!
Készíts több, különböző ízű fagyit, adagold őket egy-egy kehelybe, majd díszítsd ízlés szerint gyümölcsdarabokkal, mentalevéllel, öntsd le olvasztott csokoládéval… ami csak szem-szájnak ingere! Ennél finomabb a kedvenc cukrászdádban sem lesz!