Élet a budapesti underground éjszakában: Distant Objects pres. Nico Moreno, Fadi Mohem

A hazai rave kultúra köszöni jól van, él és virul. Sokat lehet hallani, hogy Budapest Közép-Európa, de talán egész Európa egyik legkultikusabb bulivárosa. Itt aztán minden keveredik: a keleti és nyugati partykultúrák összemosódtak az évtizedek során kialakítva egy olyan színes felhozatalt, amire tényleg bárki büszkén csettinthet.

Mostanában kezdek egyre jobban rákapni a techno ízére, ám eddig inkább csak maintsreamebb, lötyögősebb bulikba merészkedtem, jól megszokott helyszíneken. Félreértés ne essék, azok a bulik is teljes mértékben kielégítették az igényeimet, mégis úgy éreztem ez valahol csak a felszín egy jóval mélyebb, autentikusabb és diverzebb szubkultúra terén. Rengeteget hallottam már a nemrégiben divattá váló illegál rave-ekről, személyesen hasonló élményben azonban csak most részesülhettem.

A helyszín

Egy ilyen kaliberű bulihoz elengedhetetlen, hogy olyan helyszínen legyen, amely alapvetően izgalmasnak és kuriózumnak számít. Fontos tehát, hogy kiszakadjon az ember a jól bevált, megszokott, belvárosi közegből. A Flashback Stuidónál erre jobb helyet akarva sem találhatna az ember. Óbudán a régi harisnyagyár gyár részben felújított épületében egy olyan szórakozóhely lett kialakítva, amely telitalálat a sötétebb, acidhangzású techno világához. Szinteken elkülönülve a pénztár, ruhatár, több mellékhelyiség, emeleteken át vezető lépcső, amely hatalmas, tágas helyiségekbe vezet, melynek a légvégén egy kiállítások és workshopok helyszíneként is funkcionáló emeletnyi „szoba” várja a vendégeket. Már a legelején az az érzés fogja el az embert, hogy itt többről van szó, holmi bulinál. Ez az érzés akkor tetőzik igazán, amikor észrevesszük a hatalmas ablakokon túl nyíló látványt és a lélegzetelállító panorámát. Szerencsére van bőven hely ebben gyönyörködni, egy pillanatra sincs olyan érzése az embernek, hogy ne férne el, pedig résztvevőkben a legkevésbé sem volt hiány.

A szervezők

Általában próbálok némi hangsúlyt az esemény negatív pontjaira is fektetni, ám ezúttal nagy bajban vagyok. Fontos megállapítani, hogy a Distant Object egy még nagyon fiatal szervezőcsapat, hiszen csupán január óta működnek. Ehhez képest vérprofik. Tökéletesen el van találva minden: a fellépők, a közösség, a showelemek mennyisége, a crew, tényleg minden. Nem szeretem, ha egy bulit azzal próbálnak meg jobban eladni, hogy telepakolják felesleges látványelemekkel. Pár fényoszlop és egy füstgép tökéletesen elég, pláne, ha a füstgép ellensúlyozva van a színpad első sorába felállított ventillátorokkal. Ezekre lássuk be óriási szükség is van, mivel, noha a dohányzás a fő helyiségben nem megengedett, egy ilyen bulihoz még illik is, hogy bent cigizzenek az emberek. Számomra teljesen életidegen tapasztalat volt és ekkorát ilyen téren pozitívan még nem csalódtam, de a biztonságiak részéről akadt pár ember, aki folyamatosan fel-alá járkált, udvariasan (!) megkérve a bulizókat, hogy legyenek kedvesek ne gyújtsanak rá bent, vagy épp legyenek kedvesek ne a lépcsőn üldögélni, mert az menekülési útvonal, nehogy baj legyen. Ha valahogy mindenképp ki szeretnék emelni egy negatívumot, az talán pont a lépcsőn üldögélés. Persze, ott is nagyon jól el van az ember, mégis ha már adott ennyi helyiség, lehet nem ártana többet pihenős, chillezős részt kialakítani. Ugyanakkor jogos a kérdés, hogy minek jár buliba az, aki csak üldögélne egész este?

blank

Apropó, miért is jár az ember bulizni? Hogy átélhessen egy olyan extázist és szenzációt, amire máshol nem lenne lehetősége? Persze a válasz nem ilyen egyszerű, mégis sokak számára ismerős lehet az az érzés, amikor egy végigbulizott éjszaka után a reggeli fény beragyogja a teret, vagy amikor egy fesztiválon a felkelő nap sugarai új erővel töltenek fel, mintegy lehetőséget adva az újjászületésnek. Képzeljük csak el, ahogy a hajnali fény első sugarai belengik a teret és szó szerint új fényben tűntetik fel az egész közeget. Végig tomboltad az éjszakát, majd megtisztulsz. Tisztára, mint a purgatórium. És bizony ez az, ami miatt szükség van a rave-ekre, hogy új erőt hozzanak a beszürkült hétköznapokba, és ezt az új erőt a Distant Object csapata nagyon is hozza. Csak így tovább!

Legközelebbi eseményük egy közös szervezés részeként egy karácsonyi buli lesz a Lärmben. Nem éri meg kihagyni!

Nagy Bence