Ingyenesen látogatható Buda őszi pompában úszó arborétuma

A Móricz Zsigmond körtértől nem messze, a Feneketlen-tótól pedig mindössze egy karnyújtásnyira bújik meg a meghitt sétákkal kecsegtető békés, városi oázis, a Budai Arborétum. 

Fotó: Dornics Szilvi

A Szent István Egyetem Kertészettudományi Karának Villányi úton megbúvó, 7,5 hektáros arborétumának növényzete minden évszakban más arcát mutatja, de ősszel különösen érdemes egy kellemes sétát tennünk a területén.

Fotó: Dornics Szilvi

A Budai Arborétum legrégebbi részeit még 1893-ban építették meg és telepítették be növényekkel, majd szépen lassan hazánk egyik leggazdagabb növényállományával büszkélkedő arborétumává vált, ami az év ezen időszakában meseszép színekben pompázik.

blank
Fotó: Dornics Szilvi

Az Alsó és Felső Kertre tagolható parkban többek között burjánzó sziklakertre, egy bájos kerti tóra, több mint 100 éves famatuzsálemekre és számos madárfaj nyomára bukkanhatunk. Mindezeken túl az arborétum jelenlegi növényállománya csaknem 2000 fásszárú dísznövényfajtát, több száz hagymás virágot és csaknem 250-féle egyéb évelő dísznövényt foglal magába.

blank
Fotó: Dornics Szilvi

A Budai Arborétum legfőbb törekvése, hogy minden növényfajtából legalább kettő példány megtalálható legyen a területén, így megőrizve őket az utókornak. Ez azért is fontos, mert ha esetleg az egyik példány valamilyen okból elpusztulna, mindig van egy tartalék.

A "Magyarország legszebb helyei" Facebook-csoportunkban még több csodálatos kirándulóhelyet találhattok! Ha szívesen csatlakoznál, kattints IDE!

Fedezzetek fel még több csodás arborétumot: