Titkos múzeum nyílt a Kazinczy utca egykori, legendás mulatójában
KULT.EXTRA

Egy váratlan helyszínen, a Mika Tivadar Mulató egykori pinceklubjában nyílt meg a város legtitkosabb kamarakiállítása, amely a híres réz- és fémárugyáros egykori házának története mellett megidézi a Kazinczy utca környékének XX. századi mindennapjait.

blank
Fotó: Egy jó kép rólad

Tudtátok, hogy a bulinegyed főutcájaként számontartott Kazinczy utca egykor gyáraktól volt hangos? Hogy itt működött a mára köddé lett Első Magyar Gőzfürdő, melynek impozáns épületét Hild József tervezte? Hogy a Kazinczy és a Király utca kereszteződésében álló házban nyitott meg a székesfőváros első mozija a századfordulón?

Ehhez hasonló várostörténeti csemegéket gyűjt egy csokorba a Hotel Mika Downtown alagsorában, a hajdani Mika Tivadar Mulató pinceklubjában berendezett múzeum. A Kazinczy utcán sétálva nem is gondolnánk, hogy egy titkos tárlat hív időutazásra a hotel mélyén, mégis érdemes betérni ide és elmerülni a múlt évtizedeiben.

blank
Fotó: Egy jó kép rólad

Titkos múzeum egy belvárosi hotel mélyén

Miután a legendás Mika Tivadar Mulató 2021-ben bezárt a Kazinczy utca 47. szám alatt, a ház emeletén működő Hotel Mika Downtown vette át az üresen maradt helyiségeket. A földszinten megnyitották a délelőtti órákban reggelizőként, este koktélbárként működő MITICO-t, a népszerű kerthelyiséget megtartották, de a pincébe ezidáig nem leheltek új életet.

A hotel vezetősége eredetileg konferenciaterem kialakítását tervezte a szuterén térben, de végül anyagi megfontolásból úgy döntöttek, berendeznek egy kamarakiállítást a ház és a környék XX. századi mindennapjairól. Így idén ősszel megnyithatott Mika Tivadar titkos kiállítása.

blank
Lejárat a titkos múzeumba / Fotó: Egy jó kép rólad

Mika Tivadar és a Kazinczy utca örökségének nyomában

A párfős kurátori csapat Batuska Richárd vezetésével vágott bele a kiállítás szervezésébe, azzal a céllal, hogy méltó emléket állítsanak a hotel névadójának, Mika Tivadarnak és ízelítőt adjanak a szálloda vendégeinek a Kazinczy utca örökségéből. Richárd elmesélte, hogy ezelőtt nem foglalkozott kultúraszervezéssel, de lelkesen fogott bele az új feladatba.

A hotel alagsorába vezető lépcsők egy izgalmas kialakítású, hangulatfényekkel szépen megvilágított, barátságos méretű kiállítótérbe vezetnek. Elsőként érdemes szemügyre venni a budapesti gettó területét kijelölő térképet, melynek határvonalát a Belügyminisztérium rendeletben szabta meg a II. világháború évei alatt. A térképen számok jelölik azokat az épületeket, melyek történetét és lakóit bővebben megismerhetjük a múzeumban.

blank
Fotó: Egy jó kép rólad

Emlékképek a XX. századról

A térképtől több irányba is indulhatunk. “Benézhetünk” például a Hugmayer-Michalovits-házba, melynek kovácsoltvas erkélycégérét a szemfülesek ma is kiszúrhatják a Király utca 27-ben. Az épület aljában működött egykor a Merkúr Kávéház, melynek udvarán tartották az ország első mozgóképvetítéseit a századfordulón. Emellett alámerülhetünk a pesti vigalmi negyedben és megismerhetjük a Kék Macska nevű mulató leghíresebb vendégeit.

blank
Fotó: Egy jó kép rólad
blank
Fotó: Egy jó kép rólad

Érdekességeket olvashatunk a Mika Tivadar-ház elődjéről, a Mika család budapesti otthonáról és híres réz- és fémárugyáráról. A gyárban készített eredeti dísztárgyak, menórák talán a kiállítás legkülönlegesebb relikviái.

blank
Fotó: Egy jó kép rólad
blank
Fotó: Egy jó kép rólad

A XX. század első, mulatozástól hangos évei után a II. világháború és a budapesti gettó nyers valóságának emlékképei villannak fel a kiállításon, eredeti menlevelekkel, húsjegyekkel és Végh Júlia festőművész deszkapalánkokból épített gettófalával.

blank
Fotó: Egy jó kép rólad
blank
Fotó: Egy jó kép rólad

A múlt század hangulatát idéző további érdekességekről mesél még Mika Tivadar titkos múzeuma, amely hétfőtől vasárnapig, reggel 8-tól este 10-ig nyitva áll az érdeklődők előtt. A hotel lobbiján és a MITICO-n keresztül is megközelíthető tárlat fogyasztás fejében ingyenesen megtekinthető.

Bővebb infó: hotelmika.com

KULT.EXTRA cikksorozatunk előző részében egy izgalmas fényművészeti kiállításra kalauzolunk el benneteket: