Természet, építészet és zene fonódik egybe az egyedülálló Magyar Zene Házában

A természet és a zene különleges összefonódásának lehetünk tanúi a városligeti fák ölelte Magyar Zene Házában, amely májustól több újdonsággal is várja látogatóit.

Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép rólad

Január végén nyitott meg a nagyközönség előtt a Városliget eddigi legmodernebb épülete, a kialakításában tartalmi koncepcióját tekintve egyedi Magyar Zene Háza, amely amolyan zenei beavató intézményként a zene sokszínűségét kívánja megismertetni a látogatókkal. Az épülettel együtt megnyíló Hangdimenziók – zenei utazások térben és időben c. állandó kiállítás interaktív megoldásaival és kreatív történetmesélésével városszerte belopta magát az emberek szívébe. Alig négy hónap alatt mintegy 35 ezer látogató váltott jegyet a nagy sikerű tárlatra, vele együtt pedig megtekinthette Budapest legújabb építészeti érdekességét, Sou Fujimoto hármas osztatú mestermunkáját.

blank
Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép rólad

Természetes építészet

Az elismert japán építész munkáinak fő ismertetőjegye a természet és az építészet határvonalainak elmosódása, ami a Magyar Zene Háza tervezésének is vezérfonalává vált. Az épületben helyet kapó koncerttermek a megszokottól eltérően nyílt, üvegfalú terekben kerültek kialakításra, hogy a városligeti természet akadály nélkül áramolhasson be az előadások színterére. A házat körülölelő, akár 12 méter magas üvegpaneleknek köszönhetően az épületbe lépve olyan érzése támad az embernek, mintha csak a parkban tett séta folytatódna.

blank
Üvegfalú előadóterem / Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép rólad

Az egyedülálló üveghomlokzat egy, a köztudatban lebegő tetőként élő, hajlított tetőszerkezetbe torkollik, amelynek izgalmas vonalvezetése a hanghullámok ívét idézi meg. A nem mindennapi tetőzetet közel száz lyuk, azaz fénykút pettyezi, melyek egyrészt eljuttatják a természetes fényt a ház legalsó, kiállítótereknek otthont adó szintjéig, másrészt pedig a falevelek díszítette kültéri álmennyezeten keresztül utat engednek az épületet közvetlenül körülvevő fák növekedésének.

blank
A fénykutak utat engednek a fák növekedésének / Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép rólad

A Magyar Zene Házának nemcsak külseje formabontó, hanem belső kialakítása is sajátos. Legfelül elmélyüléshez, tanuláshoz és oktatáshoz találunk jól tagolt és világos termeket, könyvtárat és közösségi teret, míg a legalsó szinten, mintegy 2500 négyzetméteren terülnek el a kiállítóterek és az egyedülálló Hangdóm. A két végpont közötti részeket az előadóművészet szolgálatába állították, a koncerttermekben élőzenei programokat, workshopokat és koncerteket szerveznek.

blank
A legfelső szinten érzékelhető leginkább a tető hullámzó íve / Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép rólad
blank
A földszinti aula / Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép rólad

Ingyenes programok szabadtéren

Szintén a földszinten, de az épületen kívül találjuk a Magyar Zene Háza szabadtéri színpadát, ami május közepétől ingyenes programokkal várja az érdeklődőket. A változatos programpalettát DJ-szettek, koncertek, filmvetítések, táncház és családi programok színesítik egész nyáron. A kültéri színpad feltörekvő és elismert előadóknak egyaránt teret biztosít, hogy a közönség a lehető legszélesebb körben megismerhesse a művészetek sokszínűségét. A szabadtéri eseménysorozat részeként, a színpadtól mindössze néhány lépésnyire nemrégiben megnyitott az épület kerthelyisége, a ZeneKert a Városligeti-tó szomszédságában.

blank
Az ingyenes szabadtéri programok helyszíne / Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép rólad

Játék a zenével

Májustól még egy újdonsággal készül a Magyar Zene Háza a látogatóknak, megnyitott ugyanis a ház új interaktív kiállítása, a hangok játékos felfedezésére invitáló Kreatív Hangtér. Az új kiállítótérben összesen nyolc, egyedi tervezésű installációt próbálhatnak ki az érdeklődők, melyek mindegyikét a Medencecsoport készítette, Váczi Dániel zenész, hangszerkészítő tervei alapján.

blank
A HANGolyópályán a látogatók építhetik meg a golyók zenei útvonalát / Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép rólad

Az egyedülálló hangszereket és hangképző installációkat gyerekek és felnőttek egyaránt megszólaltathatják, méghozzá zenei előképzettség nélkül. A közösségi élményen és a szabad játékon alapuló Kreatív Hangtérben első kézből tapasztalhatjuk meg, hogyan jönnek létre a hangok, majd a hangok sorából hogyan lesz zene.

blank
A Kreatív Stúdióban rögtönzött együttest alapíthatunk / Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép rólad
Magyar Zene Háza
1146 Budapest, Olof Palme stny. 3.
magyarzenehaza.com
Nyitvatartás: minden nap 10-18 (A kiállítások keddtől vasárnapig várják a látogatókat.)