7 lebilincselő vezetett séta Budapesten, ahol elfeledett titkokra deríthettek fényt

Színesedő falevelek mentén és melengető őszi napsütéssel kísérve tehettek sétát a fővárosban, ahol ezúttal is számos titokra, legendára és érdekességre derül majd fény. 

A szerelem bolondjai – kirándulás Farkas-völgyben 

A GreenWalks Budapest sétáján, október 6-án Jókai kedvenc völgyében barangolhattok egy közepesen nehéz sétán. Míg a vadregényes völgy vendégszeretetét élvezitek, számos legendával és érdekességgel ismerkedhettek meg. Megtudhatjátok többek között, hol állt egykor a legendás Szerelem Bolondjai és Ördögorom csárda, a séta végeztével pedig az Auguszt Cukrászda vár majd benneteket édes finomságok kóstolójával és mesékkel a cukrászdinasztia életéből. 

A séta időpontja: 2024. október 6. | Tovább az eseményre >>

vezetett séták Budapesten
Fotó: greenwalksbudapest.hu

Kilenc titok a Rákóczi úton 

Október 12-én a Korzózz Velünk! csapata a Rákóczi út nem kevesebb, mint 9 izgalmas titkáról rántja le a leplet. A 2,5 órát felölelő program alkalmával a Rákóczi út érdekes, titokzatos és egyben rejtélyes oldalát ismerhetitek meg, a sokat megélt épületek legendáiból kaphattok némi ízelítőt. Kevesen gondolnák csak, mennyi titok húzódik a zárt ajtók és kapuk mögött, pedig az utca különös toronyházat, mesebeli szállodát, elátkozott telket és láthatatlan templomot egyaránt rejt. 

A séta időpontja: 2024. október 12. | Tovább az eseményre >>

vezetett séták Budapesten 2024 ősz
Fotó: Korzózz Velünk! Facebook

Mesék és növények 

Október 12-én, szombaton a mesék és növények, de legfőképp a növényes népmesék kerülnek főszerepbe a Füvészkert vezetett sétáján. A kétórás programon ti is rácsodálkozhattok, mennyi népmesénket szövik át a növények, legyen az egy szóló szőlő, égig érő paszuly vagy épp maga a rátóti csikótojás. Tudásmorzsákkal, mesékkel és botanikai tudással is gazdagodva térhettek haza a jóleső séta után, ami kicsiknek és nagyoknak egyaránt sok érdekességet tartogat. 

A séta időpontja: 2024. október 12. | Tovább az eseményre >>

szabadtéri programok Budapest
Fotó: Demeter Károly/ELTE Füvészkert Facebook

A Hengermalom története – vezetett séta Pálfy Sándorral

Október 13-án egy nem mindennapi épület nyitja meg kapuit a nagyérdemű előtt. A Valyo – Város és folyó egyesület legújabb projektjében a Budai Hengermalom elhagyatott tereit tölti meg újra élettel és programokkal, ennek apropóján pedig vezetett sétán leshetünk be az épület történetének kulisszái mögé. Budapest nagyobb malmainak egyik utolsó szószólója, a fővárosi ipartörténet egyik nagymúltú épületének falai között Pálfy Sándor kalauzolja majd a résztvevőket másfél órán át. A sétára előzetesen regisztrálni az eseménynél található linken tudtok.

A séta időpontja: 2024. október 13. | Tovább az eseményre >>

blank
Fotó: hengermalom.com

Helytörténeti séta a budafoki kísérleti lakótelepen

Október 19-én a budafoki kísérleti lakótelepen barangolhattok Vukoszávlyev Zorán építészmérnök, egyetemi docens vezetésével, aki részleteibe menően mutatja majd be ezt az egyszerre utópikus kísérletet és meg nem értett modellt. A sétán többek között azt is megtudhatjátok, hogy mi hívta életre ezt az építészetileg és szociológiailag egyaránt izgalmas kezdeményezést, és mi az, ami ránk maradt mindebből. A séta a Háros vasútállomás buszmegállóból indul. 

A séta időpontja: 2024. október 19. | Tovább az eseményre >>

blank
Fotó: Magdolna Udvar Barlanglakás Emlékmúzeum Facebook

Öt kontinens egy utcában 

Október 19-én a VIII. kerületi Népszínház utca kulisszatitkait fedezhetitek fel a Sétaműhely izgalmasnak ígérkező vezetett sétáján. Az utca nem kevesebb, mint öt kontinens hagyományaiból, nigériai, kasmír, török és koszovói tradíciókból merít és nyújt ízelítőt. A séta során, miközben számtalan új élménnyel gazdagodhattok és ismerkedhettek meg, rácsodálkozhattok az utca építészeti szépségeire, kulturális sokszínűségére és éttermeinek autentikus ízeire. 

A séta időpontja: 2024. október 19. | Tovább az eseményre >>

blank
Fotó: setamuhely.hu

B, mint balett, W, mint W Budapest

Október 26-án és 27-én az Imagine csapatával közösen az Andrássy út 25-ös számú épületének fordulatos történetére és titkaira deríthettek fényt. Ezen a korántsem mindennapi vezetett sétán keresztül-kasul felfedezhetitek Lechner Ödön tündérpalotáját, mely fontos gócpontként szolgált építészeknek, a pesti polgárságnak, művészeknek és fényűző báloknak egyaránt. A Balettintézet egykori épülete volt, hogy szellempalotaként kongott az ürességtől, az elmúlt években azonban varázslatos fordulatok közepette vált luxushotellé, ahol a séta résztvevői gasztronómiai kóstolóra is számíthatnak.

A séta időpontja: 2024. október 26., 27. | Tovább az eseményre >>

blank
Fotó: imagine.hu

Ha Budapest környékét fedeznétek fel egy hangulatos, őszi séta alkalmával: