7 nagyszerű hely Budapesten, ahol méltóképp ünnepelhetitek a zene világnapját

Október 1-én világszerte a zenét, a muzsikálás örömét és szeretetét ünnepeljük. A zene világnapja alkalmából, olyan budapesti helyszíneket gyűjtöttünk nektek egy csokorba, ahol színvonalas muzsikával kísérve méltóképp ünnepelhettek.

Magyar Zene Háza

Ha a fővárosban van méltó hely a zene világnapjának megünneplésére, akkor az a Városliget fáival ölelt Magyar Zene Háza. A Sou Fujimoto által tervezett nem mindennapi épület falai között, de az épület közvetlen környezetében is megannyi lehetőségünk adódik átadni magunkat a zenének és a szabad muzsikálásnak. A minden korosztályra kiterjedő zenei repertoár és koncertkínálat rendkívül széles, de ugyanannyira igaz ez a zenéhez kapcsolódó programok, kiállítások, vetítések tárházára is.

1146 Budapest, Olof Palme sétány 3. | Weboldal | Facebook

zene világnapja 2024 programok
Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép az utazásról

Bartók Béla Emlékház

A Bartók Béla Emlékház falai a zeneszerző utolsó fővárosi otthonának emlékeit őrzik. A II. kerületben, fákkal ölelt környezetben található emlékházban múzeum és koncertterem éppúgy kialakításra került. Ugyan a múzeum jelenleg nem látogatható, kárpótol minden zenekedvelőt a családias hangulatú koncertterem. A terem magas színvonalú hangversenyeknek szolgál otthonául, ahol a legfiatalabbak és legidősebbek éppúgy élvezettel ismerhetik meg a zeneszerző hangzó életművét és a zeneirodalom gyöngyszemeit egyaránt.

1025 Budapest, Csalán út 29. | Weboldal | Facebook

zene világnapja 2024 budapest
Fotó: Tóth József/Bartók Emlékház Facebook

Müpa

Nemcsak Budapest, de az ország egyik legismertebb kulturális intézménye is a Művészetek Palotája, röviden Müpa. A 2025-ben fennállásának 20. évfordulóját ünneplő intézmény mindenki számára nyújt lehetőséget és alternatívát bármilyen művészeti ágról, zenei stílusról legyen is szó. A legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki talál a Müpában kedvére való programot a kikapcsolódáshoz, ahol egyaránt adnak színvonalas koncertet hazai és világhírű előadók és művészek egyaránt.

1095 Budapest, Komor Marcell u. 1. | Weboldal | Facebook

Október 1 zene világnapja
Fotó: Csibi Szilvia/Müpa Facebook

Liszt Ferenc Emlékmúzeum

Az Oktogon és a Kodály körönd között félúton, a Vörösmarty utca 35. szám alatt, a Régi Zeneakadémia épületében találjuk a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpontot. Az Emlékmúzeum hűen őrzi Liszt Ferenc utolsó budapesti otthonát és annak emlékeit, ahol 1881 és 1886 között lakott. A múzeum egyfelől belépés a múltba, másfelől viszont egy rendkívül izgalmas utazás is egyben, ahol Liszt Ferenc eredeti hangszereit, bútorait, könyv- és kottatárát, valamint személyes tárgyait vehetjük közelebbről szemügyre.

1064 Budapest, Vörösmarty u. 35. | Weboldal | Facebook

budapesti programok a zene világnapján 2024-ben
Fotó: Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont

Magyar Állami Operaház

Az Andrássy út patinás épületeinek sorából messze kitűnik a néhány évvel ezelőtt felújított Magyar Állami Operaház épülete. Az egyszerre régi és új fényében tündöklő, idén 140. évfordulóját ünneplő Operaház amellett, hogy nagyszerű előadásoknak, koncerteknek és bemutatóknak ad otthont – és ahol igazán elmerülhetünk a zene és muzsika nyújtotta nagyszerű élményben -, egyúttal épületsétákra is invitál. A vezetett épületbejárások éppolyan izgalmasak és informatívak lehetnek a zenekedvelő kicsiknek és nagyoknak, mint az épületek szerelmeseinek.

1061 Budapest, Andrássy út 22. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép az utazásról

Budapest Jazz Club

Az újlipótvárosi Budapest Jazz Club a könnyűzene szerelmeseinek jelent nagyszerű kikapcsolódást a zene világnapjának ünneplése alkalmából. A hét minden napján, a nagyérdeműt koncertkavalkáddal elkápráztató Budapest Jazz Club-ot nem véletlenül emlegetik a hazai jazzélet központjaként. Az estéket bearanyozó, esetenként ráadásul ingyenes koncertek előtt vagy után a kávézó-bisztró is remek fogásokkal invitálja a zenekedvelőket a Hollán Ernő utcába.

1136 Budapest, Hollán Ernő u. 7. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Budapest Jazz Club Facebook

Zeneakadémia

Az Oktogon és az Opera közt húzódó Liszt Ferenc szobrával díszített Liszt Ferenc téren találjuk az 1875-ben alapított Zeneakadémiát. A magas színvonalú zenei képzések csak 1879-ben költöztek az épület falai közé, a professzionális zeneoktatás intézménye ugyanis nem itt kezdet meg először működését. A Zeneakadémia koncerttermében a kezdetektől fogva fordultak és fordulnak meg világhírű zenekarok és szólisták, mindenképp érdemes tehát figyelemmel követni a programkínálatot a színvonalas zenei kikapcsolódásért.

1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8. | Weboldal | Facebook

Ha egy koncert előtt jobban belemerülnétek a Zeneakadémia történetébe: