5 izgalmas program és helyszín Budapesten az art deco szerelmeseinek, ami a ’30-as évekbe repít

Egy különleges időutazásra invitálunk benneteket, amely során belecsöppenhettek az egyedi hangulatú art deco világába, legyen szó egy izgalmas kiállításról, látványos balettelőadásról, vagy egy hangulatos kávézóról.

Art Deco Budapest – tematikus városi séta Budapest art deco emlékeinek nyomában (2024. október 12., 19., és november 3., 16.)

A Pestbudai Séták Art déco városi sétáján Budapest három kerületén át merülhettek el három évtized, az 1910-es, az 1920-as és az 1930-as évek építészetének csodáiban. Bűnügyi regények, korabeli sajtócikkek vezetnek majd nyomra, amelyek segítségével illegális szerencsejátékok, meg nem épült sugárutak és elbontott kupolák rejtélyei tárulnak fel előttetek, miközben rengeteg izgalmas történetet ismerhettek meg. Így tudhattok meg mindent az 1920-as, 1930-as évek Budapestjének izgalmas arcáról, a modern nagyváros pezsgő, néha razziáktól, néha nagy mulatságoktól hangos belvárosáról, ami számtalan titkot rejteget.

Bővebb információ >>

Fotó: Pestbudai Séták

„Rejtélyes art deco – a fényűző modern” városi séta (2024. október 19. és 26.)

A Poirot-filmek vagy a Nagy Gatsby látványvilágából ismerős art deco életérzésére mindenki vágyik egy kicsit, ezt pedig ti is átélhetitek a főváros legizgalmasabb helyeit felfedezve. Csillogó technikai csodák, erős rúzsok és parfümök, flitteres ruhák, cigarettafüst – ezeket ígéri az Imagine Budapest városi sétája, ahol a már jól ismert fővárosi utcákat és épületeket most új szemszögből nézhetitek meg és olyan dolgokat leshettek meg, amit eddig észre sem vettetek eddig.

Bővebb információ >>

Fotó: Imagine Budapest

Dresszkód: art deco – kiállítás // Ráth György-villa (egész évben)

Minden 30′-as évekért rajongó számára kihagyhatatlan néznivaló a Dresszkód: art deco című kiállítás, ami az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében őrzött ruhák és viseletkiegészítők segítségével a két világháború közötti női divatot és a megváltozott életmódot kívánja bemutatni. A kiállításon nemcsak különleges estélyiket és hétköznapi viseleteket láthatunk, hanem megismerkedhetünk a korszak smink- és frizuradivatjával, valamint az is kiderül, az első világháborús anyaghiány, majd az 1929-es gazdasági világválság miatt milyen anyagok és kiegészítők kerültek a női ruhatárakba.

Október 6-án, vasárnap, délelőtt egy izgalmas workshopon is részt vehettek a kiállításnak otthont adó Ráth-villában, ahol a legendás stílusirányzat jegyében készíthetitek el a saját színházi táskátokat. Az alapanyagokat – a táskához tartozó fémcsatot is – a múzeum adja, így nektek csak annyi a feladatotok, hogy elmélyedjetek az alkotás folyamatába. A workshopon való részvételhez nem szükséges előzetes szakmai ismeret.

Bővebb információ a programról >>

blank
Fotó: Iparművészeti Múzeum

The Great Gatsby Ballet // Erkel Színház (2024. október 27.)

A 20′-as és 30′-as évek megidézésekor a legtöbbünknek Francis Scott Fitzgerald klasszikus regénye, A nagy Gatsby jut eszébe, amit október 27-én az Erkel Színház színpadán balettelőadásban tekinthettek meg. Az előadás története 2014-ben kezdődött a kijevi Ukrajna Palota színpadán, azóta pedig egész Európát bejárta, sikere azóta is töretlen: a produkciót már több mint 100 000 néző méltatta világszerte. Az elképesztően látványos, a világ különböző részeiről a legragyogóbb tehetségeket felsorakoztató előadás tökéletesen elkapja az 1920-as évek Amerikájának hangulatát, ahogyan azt Fitzgerald regénye leírja: az art deco időszakát és a kifinomult, csillogó esték világát.

Bővebb információ >>

Galéria Kávézó & Bár

Ha patinás környezetben töltődnétek fel egy csésze kávé társaságában, irány a Continental Hotel főbejárata felett található Galéria Kávézó & Bár, ami különleges miliőjével egyenesen visszarepít a múltba. A hotel az egykori legendás Hungária Fürdő és a történelmi emlékű híres Continental Szálloda helyén, rekonstrukciója alapján épült Budapest belvárosában, ennek köszönheti egyedi báját is és egyben egy igazi építészeti kincsként szolgál. A mesés térben különleges teafélék és kávékülönlegességek széles választéka várja a vendégeket.

1074 Budapest, Dohány utca 42-44. | Weboldal

blank
Fotó: Egy jó kép rólad

Építészeti kincsek az art deco jegyében: